بازارهای عرب پیش از اسلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] کلید واژه: بازارهای دهگانه عرب، بازار عکاظ، مراسم حج
«سوق» در زبان عربی به معنای بازار و جمع آن «اسواق» است. اسواق عرب، ده بازار بزرگ و همگانی فصلی بوده که در زمان جاهلیت یعنی دوران پیش از ظهور اسلام در نقاط مختلف عربستان شهرت داشت. در حقیقت عرب را می توانستد در این بازارها بشناسند.
اسواق عرب پس از مراسم حج آن ها که در ماه رجب و ماه ذی الحجه در مکه و عرفات و منا انجام می گرفت، و شعار بزرگ قبائل عرب بود، مهمترین مراسم و کنگره بزرگ آن ها در ماه های مختلف سال به شمار می رفت.
محل برگزاری بازارهای دهگانه عرب در کشور کنونی اردن، یمن، عدن، حضرموت، بحرین، مسقط و عمان و نجد یعنی عربستان کنونی بود.
در این قلمرو وسیع شبه جزیره تقریبا از مجموع قبائل عرب اعم از بت پرست و نصرانی و یهودی و ستاره پرست و پیروان سایر ادیان و عقاید خرافی، از شام و عراق و یمن و بحرین و سواحل خلیج فارس و نجد و یمامه و تهامه و حجاز شرکت می جستند.
برنامه کار آن ها و شرکت در این بازارها این بود که از ماه ربیع الاول آغاز می گردید تا در ماه ذی الحجه پس از شرکت در آخرین بازارها بتوانند به مکه بیایند و در مراسم حج حضور یابند و بعد از پایان موسم به میان قبایل خود در نقاطی که خواهیم شناخت، بازگردند.
بنابراین قبایل عرب در دوره سال شخصیت و منافع مادی و معنوی خود را بدین گونه تامین می کردند. این غیر از سفرهای تجاری عرب به یمن و شام و ایران و حبشه و دیگر نقاط بود.

پیشنهاد کاربران

بپرس