[ویکی فقه] بارَکْزایی ، طایفه ای بزرگ از گروه قومی دُرانی ها (ابدالی های )
پشتون در افغانستان و بخش جنوب شرقی
ایران می باشند؛ در این
مقاله به این طایفه در ایران و افغانستان بصورت جدا جدا در مورد گویش، جمعیت، اقتصاد، مذهب و پیشینه تاریخی هر یک اشاره می شود.
بارَکْزایی ، طایفه ای بزرگ از گروه قومی دُرانی ها (ابدالی های ) پشتون در افغانستان و بخش جنوب شرقی ایران می باشند.
بارکزایی های افغانستان
این طایفه در افغانستان به بارَکزی ، بارَکزَی یا بارَکزای ، و در ایران به بارکزایی و بارَکزِهی شهرت دارند. نام طایفه از دو کلمه بارک (نام نیای بزرگ طایفه ) و زی (جمع زَی در زبان پشتو)، یازای و زِه (پسوند گونه ای به معنای فرزند و زادگان ) ترکیب یافته است .
← نسب
گروهی از طایفه بارکزایی در جنوب شرقی ایران و در سیستان و بلوچستان زندگی می کنند. ورود بارکزایی ها را به این نواحی در اوایل سده ۱۳ق /۱۹م نوشته اند اسناد تاریخی حاکی از استقرار کامل آنها در میانه سده ۱۳ق در سیستان است . در «کتابچه تحدید حدود بلوچستان »، خانواده برکزایی (بارکزایی ) و خوانین آنها از جمله چاکران مطیع دولت ایران ، و حکومتشان در سیستان طبق مقررات داخلی ایران به شمار آمده است نسب این گروه بارکزایی را به امیر شاهوخان نامی از خویشاوندان حاجی جمال خان و دو فرزند او، امیر کلان خان و امیر نایب خان می رسانند. ظاهراً پس از برخاستن اختلاف های طایفگی میان بارکزایی ها، میربابکرخان و میرنوراخان پسران امیرکلان خان ، و میرباران خان نوه امیر نایب خان با خانواده ها و وابستگانشان از ناحیه نوده فرخ در افغانستان به سیستان مهاجرت کردند. بعدها میرباران خان با وابستگانش به بلوچستان کوچید و در آن جا اقامت گزید. این گروه بعداً به نام بزرگ خاندانشان به «باران زایی » یا «باران زهی » شهرت یافتند. افضل الملک کرمانی در شرح طایفه های مستقر در بلوچستان در اوایل سده ۱۴ق از ۵۰ خانوار بروکزاده (بارکزاده ) ساکن در دزک (زاهدان کنونی ) یاد می کند. هنری فیلد در ۱۳۱۳ش به طایفه ای افغانی تبار به نام باران زایی در جالق و دره دزک اشاره می کند. (و رزم آرا از این طایفه در بمپور و دزک یاد می کند و می نویسد: این گروه ابتدا در دره دزک و جالق می نشستند و در زمان بهرام خان بارکزایی قدرت یافتند و از طایفه بزرگزایی یا بزرگ زاده در دزک سلب قدرت کردند. لمتن در شرح اراضی خالصه سیستان به طایفه
بارانی (احتمالاً همان طایفه باران زایی است ) و سرپرست طایفه سردار غلامحسین بارانی اشاره می کند
← پراکندگی جغرافیایی و جمعیت
...