بارهنگ

/bArhang/

معنی انگلیسی:
plantain

لغت نامه دهخدا

بارهنگ. [ هََ ] ( اِ ) بارتنگ. خِنگ. ذنب الثعلب. خوب کلان. مری زبانک. لسان الحمل.بردوسلام. آذان الجدی. لسان الحمل الکبیر. ذنب الفارة. اسم تخمی است دوایی که نام دیگرش بارتنگ است. ( فرهنگ نظام ). دانه های قرمزرنگ آن لعاب بسیار دارد. ( گیاه شناسی گل گلاب چ 1326 دانشگاه طهران ص 251 ). بلغت مردم طهران بارتنگ و لسان الحمل. ( ناظم الاطباء ). تخم رکیشه است مصلح سینه و مدر بول. ضماد برگ آن برای ورم چشم مفید است. ( منتخب الخواص ص 13 ). رجوع به بارتنگ شود.

فرهنگ فارسی

از گیاهان دارویی
(اسم ) گیاهی از تیر. بارهنگها که جزو تیره های نزدیک به زیتونیان است . این گیاه یکساله است و بعضی گونه هایش نیز پایا میباشد . برگهایش تقریبا از ریشه جدا میشوند . بلنتاین .

فرهنگ معین

(هَ ) (اِمر. ) = بارتنگ : گیاهی با ساقه های نازک وبرگ های بیضی شکل ،بلندیش تا نیم سانتی متر می رسد، دانه های ریز و لعاب دار دارد که خاصیت نرم کننده و ملین دارد.

فرهنگ عمید

گیاهی خودرو و یک ساله، با ساقه های نازک، برگ های بیضی شکل، و خوشه های دراز که دانه های ریز و لعاب دار آن مصرف دارویی دارد، جرغول، چرغول، جرغون، خرغول، خرگوشک، زبان بره.

فرهنگستان زبان و ادب

{Plantago} [زیست شناسی- علوم گیاهی] سرده ای از بارهنگیان اغلب علفی و به ندرت نیمه درختچه ای با حدود 200 گونه و برگ هایی با سه تا پنج رگبرگ موازی که در قسمت پهن برگ از هم جدا می شوند و یک دمبرگ کاذب باریک در نزدیک ساقه دارند و گل آذین آنها دارای یک مخروط کوتاه ی...

گویش مازنی

/baarheng/ بارنگ

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بارهنگ نام فارسی مشترک برای حدود ۲۶۰ نوع گیاه علفی از خانواده بارهنگیان است.
بارهنگ (یا بارتنگ)، نام فارسی مشترک برای حدود ۲۶۰ نوع گیاه علفی از خانواده بارهنگیان که در مناطق معتدل آسیا و اروپا و امریکای شمالی بفراوانی یافت می شود. کثرت نامهای قدیم و جدید ایرانی و عربی برخی از انواع این گیاه از گستردگی آن ها در سرزمینهای اسلامی و توجه دیرین عام و خاص به آن ها حکایت می کند. گرچه ریشه و برگ و دانه بارهنگ و همچنین عصاره همه گیاه از قدیم در پزشکی جالینوسی به کار می رفته، غالباً شکل و اندازه گوناگون برگ آن الهام بخش نامگذاری عامیانه یا عالمانه انواع رایج آن شده است گلها و گیاهان مناطق خشک.
← اهمیت سه نوع بارهنگ
(۱) ابن بیطار، الجامع لمفردات الادویة و الاغذیة، بولاق ۱۲۹۱.(۲) ابن سینا، القانون فی الطّب، بولاق ۱۲۹۴.(۳) ابن میمون، شرح اسماء العقار، چاپ ماکس مایرهوف، قاهره ۱۹۴۰.(۴) محمدبن احمد ابوریحان بیرونی، الصیدنة فی الطب، چاپ عباس زریاب، تهران ۱۳۷۰ش.(۵) ترجمة فارسی نیمة اول قرن هشتم هجری از ابوبکربن علی بن عثمان کاسانی، چاپ منوچهر ستوده و ایرج افشار، تهران ۱۳۵۸ ش.(۶) ربیع بن احمد اخوینی بخاری، هدایة المتعلمین فی الطب، چاپ جلال متینی، مشهد ۱۳۴۴ ش.(۷) علی بن احمد اسدی، لغت فرس، چاپ محمد دبیرسیاقی، تهران ۱۳۳۶ش.(۸) محمدحسین بن خلف برهان، برهان قاطع، چاپ محمد معین، تهران ۱۳۶۱ ش.(۹) تحفة الاحباب فی ماهیة النبات و الاعشاب، مع ترجمته بالفرنساویة و حل مشکلاته لرنو و کُلن، پاریس ۱۹۳۴.(۱۰) غیاث الدین جزایری، زبان خوراکیها، تهران ۱۳۵۵ ش.(۱۱) محمد مؤمن بن محمد زمان تنکابنی حکیم مؤمن، تحفة حکیم مؤمن، تهران (تاریخ مقدمه ۱۴۰۲).(۱۲) محمد حسین بن محمد هادی عقیلی، مخزن الادویة، کلکته ۱۸۴۴.(۱۳) زکریابن محمد قزوینی، عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات، چاپ فردیناند ووستنفلد، ویسبادن ۱۹۶۷.(۱۴) احمد قهرمان، فلور ایران، تهران، ج ۴، ۱۳۶۲ ش، ج ۶، ۱۳۶۳ ش.(۱۵) گلها و گیاهان مناطق خشک و نیمه خشک و کویری ایران، ج ۱: گیاهان منطقة کلاک، تهران ۱۳۵۵ ش.(۱۶) موفق بن علی هروی، الابنیة عن حقایق الادویة، بتصحیح احمد بهمنیار، چاپ حسین محبوبی اردکانی، تهران ۱۳۴۶ ش.

دانشنامه عمومی

بارهنگ ( در متون طب سنتی ذنب الفار که لسان الحمل باشد و بارتنگ که گویا نام هندی آن است ) ( نام علمی: Plantago major L ) گیاه چندساله ای از خانوادهٔ بارهنگیان است. بارهنگ گیاهی با بن و ریشه ای کوتاه است. ساقهٔ آن به طول ۷۰–۱۰ سانتی متر، متعدد ایستاده یا خیزان، فاقد شیار، مساوی یا کمی بلندتر از برگ ها است. برگ های آن تماماً طوقه ای، تخم مرغی پهن با ۹–۳ رگبرگ قوی و برجسته، کامل یا در حاشیه سینوسی، بی کرک یا کرکپوش، دارای دمبرگ نسبتاً بلند.
گل ها سبز متمایل به قهوه ای، کوچک مجتمع در خوشه های دراز استوانه ای. موسم گل دهی گیاه اردیبهشت تا شهریورماه است. دانه های این گیاه تیره رنگ، کوچک و تخم مرغی شکل و در میوه ای پوستینه که به صورت کپسول تخم مرغی بوده و دارای ۲ خانه و محتوی ۸–۴ دانه است قرار دارند. دانه ها را از اواسط فصل بهار به بعد جمع آوری می نمایند.
«Plantain» یک نام هند و اروپایی به معنای «داروی زندگی» است. تحقیقات اخیر نشان می دهند که این نام نمی تواند چیزی دور از حقیقت باشد. بارهنگ گیاهی دائمی است که تصور می شود از اروپا و آسیا نشئت گرفته و اکنون در تمام دنیا کشت می شود. [ ۲]
دانهٔ بارهنگ دارای چربی، صمغ، لیزاب، ترکیبات گلیکوزیدی است. لیزاب، گلبرگ و دانه های این گیاه در طب سنتی مصرف دارویی دارد و مولیکوزیدهای ایروئیدی ( آکوبین ) ، تانن ها، کومارین ها، فلاونوئیدها نیز مواد موثرهٔ این گیاه هستند. [ ۳]
گیاه بارهنگ تقریباً در تمام نقاط ایران در منطقهٔ وسیعی از دو قارهٔ اروپا و آسیا و همچنین شمال آفریقا و آمریکای شمالی می روید.
عکس بارهنگعکس بارهنگعکس بارهنگعکس بارهنگعکس بارهنگعکس بارهنگ

بارهنگ (سرده). بارهنگ ( نام علمی: Plantago ) نام یک سرده از تیره بارهنگیان است.
عکس بارهنگ (سرده)عکس بارهنگ (سرده)عکس بارهنگ (سرده)عکس بارهنگ (سرده)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بارهَنْگ (plantain)
بارهَنْگ
گروهی از گیاهان علفی یک ساله یا پایا، متعلق به تیرۀ بارهنگ، در مناطق معتدل شمالی. از جنس بارهنگ، چهارده گونه در ایران یافت می شود. بارهنگ بزرگگیاهی کم رشد با برگ های بیضی شکل بزرگ و نزدیک به زمین است که تنه ای شیاردار و گل هایی سبز با بساک های ارغوانی دارد که در آن ها گرده می رسد. از دانه های آن برای تغذیه پرندگان استفاده می کنند. معروف ترین گونۀ آن بارهنگ سرنیزه ای، بومی اروپا و آسیا، و علفی رایج در استرالیا، اروپا، و امریکاست. دیگر گونۀ معروف بارهنگ در ایران، اسفرزهنام دارد. در طب جالینوسی، خواص فراوانی برای بارهنگ قائل بودند، اما امروزه مصرف آن محدود به استفاده از تخم های سرخ رنگ لعاب دار آن برای درمان اسهال است. در عربی به آن لسان ُ الحَمَل می گویند.

مترادف ها

fleawort (اسم)
اسفرزه، بارهنگ

plantain (اسم)
بارهنگ، درخت چنار، موز سبز

hartshorn (اسم)
بارهنگ، شاخ گوزن ماده، کربنات امونیوم

پیشنهاد کاربران

بارهنگ در زبان گیلکی رَماج گفته میشه
بارهنگ:در زبان ترکی بیزوشا نامیده می شود
بارهنگ ( Plantago major L ) گیاه چندساله ای از تیره بارهنگیان است.
بارهنگ گیاهی است پایا، ظاهراً بی کرک یا کمی کرکپوش با بن و ریشه ای کوتاه است. ساقه آن به طول ۷۰ - ۱۰ سانتی متر، متعدد ایستاده یا خیزان، فاقد شیار، مساوی یا کمی بلندتر از برگ ها است. برگ های آن تماماً طوقه ای، تخم مرغی پهن با ۹ - ۳ رگبرگ قوی و برجسته، کامل یا در حاشیه سینوسی، بی کرک یا کرکپوش، دارای دمبرگ نسبتاً بلند. گل ها سبز متمایل به قهوه ای، کوچک مجتمع در خوشه های دراز استوانه ای. موسم گلدهی گیاه اردیبهشت تا شهریورماه است. دانه های این گیاه تیره رنگ، کوچک و تخم مرغی شکل و در میوه ای پوستینه که به صورت کپسول تخم مرغی بوده و دارای ۲ خانه و محتوی ۸ - ۴ دانه است قرار دارند. دانه ها را از اواسط فصل بهار به بعد جمع آوری می نمایند.
...
[مشاهده متن کامل]

محتویات [نهفتن]
۱ ترکیبات شیمیایی
۲ خواص درمانی
۳ محل رویش
۴ منابع
۵ پیوند به بیرون =
ترکیبات شیمیایی [ویرایش]
دانه بارهنگ دارای چربی، صمغ، موسیلاژ، ترکیبات گلوکزیدی است.
خواص درمانی [ویرایش]
بارهنگ به همراه قدومه و به دانه مخلوطی درست می کنند که به عنوان نرم کننده سینه و برطرف کننده سرفه وخارش های گلو مصرف سنتی دارد. خواص درمانی ریشه، برگ و دانه این گیاه اثر نرم کننده دارد و از آن ها به عنوان تصفیه کننده خون، آرام کننده ناراحتی های آسم مرطوب، اسهال های ساده و ورم مخاط دهان استفاده می شود. جوشاندهٌ دانه بارهنگ در رفع بیماری های التهابی کلیه و مثانه موثر است. اگر برگ تازه بارهنگ به مدت چند ساعت در آب جوشیده قرار بگیرد، سپس قطعات آن بر روی زخم های باز قرار گیرد، نه تنها زخم ها را از خطر آلودگی حفظ می کند، بلکه سرعت بهبود را باعث می شود. جوشاندهٌ ریشه گیاه همراه با عسل، اگر به صورت غرغره مصرف شود، ورم حلق را از بین می برد. برگ تازه و له شدهٌ بارهنگ اگر در محل گزیدگی زنبور عسل و پشه مالش داده شود درد را تسکین می دهد. میزان مصرف جوشانده ۵۰ تا ۱۰۰ گرم ریشه یا برگ بارهنگ در یک لیتر آب به مقدار سه فنجان در روز مجاز است. این گیاه در جاهای مختلفی می روید و انواع مختلفی دارد. معمولاً از دانه های این گیاه استفاده می شود. از این گیاه برای ناراحتیهای تنفسی استفاده می شود و یکی از گیاه های لعاب دار و دارای ماده سافورین است. دانه های آن را در آب خیس می کنند. این گیاه عوارض جانبی ندارد. از برگ این گیاه به وفور استفاده می شود و برگ آن خاصیت ضد عفونی کننده دارد و همچنین دانه این گیاه هم خاصیت ضد عفونی کننده و خلط آوری خوبی برای دستگاه تنفسی دارد.
محل رویش [ویرایش]
گیاه بارهنگ در منطقه وسیعی از دو قاره اروپا و آسیا و همچنین شمال آفریقا و آمریکای شمالی می روید. در ایران تقریباً در تمام نقاط می روید.
منابع [ویرایش]
مجله محیط سبز شماره ۳۷
پیوند به بیرون = [ویرایش]
مرجع متافیزیک ایران
[نمایش]
ن • ب • و
گیاهان دارویی و ادویه جات
در ویکی انبار پرونده هایی دربارهٔ بارهنگ موجود است.
رده ها: بارهنگیانگیاهان داروییگیاهان در اروپاگیاهان علفیگیاهان و گرده افشانیگیاهان طبی
همچنین
بارهنگ یا بارتنگ که در کتاب های طب سنتی قدیم از آن به نام لسان الحمل ( زبان گوسفند ) یاد شده است، گیاهی است علفی، چندساله، بدون ساقه، به ارتفاع 10 تا 70 سانتی متر با برگ های پهن و گسترده و دمبرگ های بلند که دارای خواص چشمگیری است.
پهنک برگ گیاه بارهنگ شبیه زبان گوسفند است، 3 تا 7 رگبرگ طولی مشخص دارد و گل آذین آن به صورت خوشه ی باریک و کشیده ای است که در انتهای پایک بلند و بدون انشعاب خود قرار دارد.
این گل آذین در هنگام رسیدن، دارای بذرهای فراوان و انبوهی است، تخم بارهنگ عبارت از دانه های ریز قهوه ای تیره متمایل به سیاه است و چنانچه در آب قرار گیرد، لایه ی رویی آن با ایجاد لعاب، تورم آن را سبب می شود.

بارهنگی که در طب سنتی بیشتر از آن استفاده می کنند، گیاه Plantago major یا لسان الحمل کبیر است، گیاه Plantago lanceolata نیز که آن را به اسامی بارهنگ سرنیزه ای ( بارهنگ کاردی ) یا لسان الحمل صغیر می نامند، خواص مشابهی دارد و آن را نیز مورد استفاده قرار می دهند.
گیاه بارهنگ معمولاً به صورت علف هرز در مکان های مرطوب مانند حاشیه ی جوی های آب، مزارع، باغ ها، باغچه ها و فضاهای سبز شهری و خانگی می روید و به راحتی در دسترس انسان قرار دارد.
در ترکیبات شیمیایی گیاه بارهنگ، گلیکوزیدی به نام اوکوبین و موادی همچون پلانتاژین و ساپونین وجود دارد همچنین در تخم بارهنگ، مقدار زیادی مواد گلوتینی، اسید پلانتئونولیک، اسید سوکسینیک، آدنین، کولین، اکوبین و هولوزید پلانتئوز وجود دارد و نیز تخم بارهنگ حدود 10 درصد مواد روغنی دارد، روغن بارهنگ زردرنگ است و بویی مطبوع و طعمی شبیه روغن گردو دارد.
طبق آنچه در منابع مختلف ازجمله ذخیره ی خوارزمشاهی، صیدنه ابوریحان بیرونی، قانون ابوعلی سینا، الابینه عن حقایق الادویه ابومنصور هروی و تحفه حکیم مۆمن در خصوص خواص و کاربردهای این گیاه آمده است، باید گفت طبع بارهنگ، سرد و خشک در درجه ی دوم است همه ی بخش های گیاه بارهنگ شامل برگ و ریشه و دانه ی آن، مصارف دارویی دارد؛ اما، برگ و ریشه آن را بیشتر به صورت استعمال خارجی و تخم بارهنگ را بیشتر به صورت مصارف داخلی استفاده می کنند.
بارهنگ، اثر قابض و نرم کنندگی دارد و به عنوان تب بر، تصفیه کننده ی خون، آرام کننده و رافع تحریکات مجاری تنفسی و ادراری مطرح است همچنین بارهنگ در رفع ناراحتی های آسم آمفیزم، اسهال های ساده و صفراوی، خون ریزی های دستگاه گوارش، ورم مخاط دهان، درد دندان و حتی درد گوش، مۆثر است.
برگ های تازه ی بارهنگ، خواص ضدباکتریایی قوی دارد؛ به همین جهت، برای التیام زخم ها، جراحت ها و سطوح ملتهب و آزرده ی بدن مورد استفاده قرار می گیرد. مالیدن له شده ی برگ تاز . . .

بپرس