بادیان خَتایی یا انیسون ستاره ای یا انیسون بَرّی یک نوع ادویه است که شباهت زیادی به انیسون دارد. این ادویه از درختچه ای همیشه سبز از تیره ماگنولیاها به دست می آید. این درخت بومی شمال ویتنام تا جنوب کشور چین است. میوه ستاره ای شکل این درخت درست قبل از رسیدن برداشته می شود. بادیان ختایی دارای برگ های ضخیم همیشه سبز، گل های درشت زیبا و میوه مخروطی معطر و اندکی شیرین است که با نام بادیان کاربرد دارویی دارد. [ ۱]
روغن انیسون ستاره ای بسیار معطر است و در آشپزی، عطرسازی، صابون سازی، خمیردندان ها، دهان شویه ها و کرم های پوست استفاده می شود. تا سال ۲۰۱۲ میلادی، شرکت داروسازی هوفمان - لا روش ۹۰٪ از محصول انیسون ستاره ای جهان را برای تولید اسید شیکمیک - واسطه شیمیایی مورد استفاده در سنتز اسلتامیویر - استفاده می کرد[ ۲]
بادیان خَتایی حاوی آنه تول است و در غرب، به عنوان یک جایگزین ارزان تر از بادیان رومی، برای پخت و پز و همچنین تولید مشروبات الکلی مورد استفاده قرار می گیرد. بادیان خَتایی به ویژه در تولید نوشیدنی الکلی تقطیری گالیانو کاربرد عمده دارد. [ ۳] با افزودن بادیان خَتایی به گوشت، می توان طعم آن را افزایش داد. [ ۴]
بادیان خَتایی منبع اصلی ترکیب شیمیایی اسید شیکمیک، یک پیش ماده اولیه در داروسازی برای سنتز اسلتامیویر ( داروی ضد آنفولانزا که به نام تامیفلو نیز مشهور می باشد ) است. [ ۵] [ ۶] [ ۷] یک روش صنعتی برای تولید اسید شیکمیک با استفاده از تخمیر باکتری اشریشیا کلی در سال ۲۰۰۵ کشف شد[ ۸] [ ۹] بادیان خَتایی در دنیاگیری آنفلوانزای خوکی سال ۲۰۰۹ میلادی، برای رفع کمبود تامیفلو، به عنوان مادهٔ خام اولیهٔ تولید اسید شیکمیک مورد استفاده قرار گرفت و همین موضوع باعث افزایش قیمت آن در همان مقطع گردید. [ ۱۰] از سال ۲۰۱۸ میلادی، تخمیر اشریشیا کلی فرایند انتخابی برای تولید اسید شیکمیک به جهت سنتز تامیفلو بوده است. [ ۵] [ ۶]
بادیان خَتایی سمی نیست و باعث ایجاد مسمومیت نمی گردد. هر چند، سایر گونه های مرتبط سمی هستند؛ به طور مثال، بادیان ژاپنی که حاوی نوروتوکسین آنیساتین است[ ۱۱] به شدت سمی و غیرقابل خوردن است و در کشور ژاپن، به عنوان عود سوزانده می شود. موارد گزارش شده از عوارضی مثل اثرات عصبی جدی همچون تشنج که پس از استفاده از چای بادیان خَتایی گزارش شده است ممکن است نتیجهٔ تقلب عمدی در محصول با انگیزهٔ اقتصادی بوده باشد. [ نیازمند منبع]
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفروغن انیسون ستاره ای بسیار معطر است و در آشپزی، عطرسازی، صابون سازی، خمیردندان ها، دهان شویه ها و کرم های پوست استفاده می شود. تا سال ۲۰۱۲ میلادی، شرکت داروسازی هوفمان - لا روش ۹۰٪ از محصول انیسون ستاره ای جهان را برای تولید اسید شیکمیک - واسطه شیمیایی مورد استفاده در سنتز اسلتامیویر - استفاده می کرد[ ۲]
بادیان خَتایی حاوی آنه تول است و در غرب، به عنوان یک جایگزین ارزان تر از بادیان رومی، برای پخت و پز و همچنین تولید مشروبات الکلی مورد استفاده قرار می گیرد. بادیان خَتایی به ویژه در تولید نوشیدنی الکلی تقطیری گالیانو کاربرد عمده دارد. [ ۳] با افزودن بادیان خَتایی به گوشت، می توان طعم آن را افزایش داد. [ ۴]
بادیان خَتایی منبع اصلی ترکیب شیمیایی اسید شیکمیک، یک پیش ماده اولیه در داروسازی برای سنتز اسلتامیویر ( داروی ضد آنفولانزا که به نام تامیفلو نیز مشهور می باشد ) است. [ ۵] [ ۶] [ ۷] یک روش صنعتی برای تولید اسید شیکمیک با استفاده از تخمیر باکتری اشریشیا کلی در سال ۲۰۰۵ کشف شد[ ۸] [ ۹] بادیان خَتایی در دنیاگیری آنفلوانزای خوکی سال ۲۰۰۹ میلادی، برای رفع کمبود تامیفلو، به عنوان مادهٔ خام اولیهٔ تولید اسید شیکمیک مورد استفاده قرار گرفت و همین موضوع باعث افزایش قیمت آن در همان مقطع گردید. [ ۱۰] از سال ۲۰۱۸ میلادی، تخمیر اشریشیا کلی فرایند انتخابی برای تولید اسید شیکمیک به جهت سنتز تامیفلو بوده است. [ ۵] [ ۶]
بادیان خَتایی سمی نیست و باعث ایجاد مسمومیت نمی گردد. هر چند، سایر گونه های مرتبط سمی هستند؛ به طور مثال، بادیان ژاپنی که حاوی نوروتوکسین آنیساتین است[ ۱۱] به شدت سمی و غیرقابل خوردن است و در کشور ژاپن، به عنوان عود سوزانده می شود. موارد گزارش شده از عوارضی مثل اثرات عصبی جدی همچون تشنج که پس از استفاده از چای بادیان خَتایی گزارش شده است ممکن است نتیجهٔ تقلب عمدی در محصول با انگیزهٔ اقتصادی بوده باشد. [ نیازمند منبع]
wiki: بادیان ختایی