باب حزوره

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باب حزوره به یکی از درهای ضلع غربی مسجدالحرام اطلاق می شود.
باب حزوره یکی از درهای شش گانه دیوار غربی مسجدالحرام بود. حزوره به معنای تپه کوچک است. این نام بر تپه ای در مکه که بازاری روی آن قرار داشت، اطلاق می شد. باب الحزوره نامی بود که سده های پیاپی برای این در به کار می رفت.
نام های دیگی باب حزوره
در منابع از این در با چندین نام یاد شده است: باب الحزامیه؛ باب بنی حکیم بن حزام به علت روبه رو بودن با خانه های بنوحکیم بن حزام اسدی؛ باب البقالین به سبب قرار گرفتن در برابر بازار بقال ها ؛ و باب بنی زبیر. در منابع متاخر، از نام باب الوداع نیز یاد کرده اند؛ زیرا زائران پس از طواف از این در بیرون می آمدند.
اندازه باب حزوره
نخستین بار در دوره حکومت مهدی عباسی به سال ۱۶۷ق. یقطین بن موسی و ابراهیم بن صالح در گسترش مسجدالحرام، دری برای این ورودی ساختند. ارتفاع هر طاق ۱۳ ذرع (حدود ۵/۶ متر) با پهنای پنج ذرع (حدود ۵/۲ متر) بود که با هفت یا هشت پله به مسجد راه می یافت. این در که برابر باب بنی هاشم در ضلع شرقی مسجد ساخته شده بود، با این هدف طراحی گشت تا سیل از آن بیرون رود و ویرانی کمتری در مسجد ایجاد نماید. به سال ۷۷۱ق. باب الحزوره که با سقوط ماذنه آن بر اثر بارش باران های سیل آسا آسیب دیده بود، به فرمان سلطان شعبان بن حسین مملوکی و به دست علاء الدین علی ترکمانی، امیر الحاج مصری، تعمیر شد.
بازسازی باب حزوره
...

[ویکی حج] باب حَزوَره: از درهای ضلع غربی مسجدالحرام اطلاق می شود. برای این در نام های دیگری چون باب الحزامیه، باب بنی حکیم بن حزام، باب البقالین، باب بنی زبیر، باب الوداع یاد کرده اند. هدف از طراحی این در خروج سیل از آن در بود، تا ویرانی کمتری در مسجد ایجاد نماید. این در یکبار به فرمان سلطان شعبان بن حسین مملوکی و به دست علاء الدین علی ترکمانی، که با سقوط ماذنه آن بر اثر بارش باران های سیل آسا آسیب دیده بود، تعمیر شد و یکبار هم به فرمان فرج بن برقوق مملوکی و به دست امیر بیسق، که باب حزوره در آتش سوزی مهیب به سال ۸۰۲ق. در مسجدالحرام از میان رفته بود بازسازی شد و به همان حال باقی بود تا در سال ۱۳۶۸ق. به فرمان ملک عبدالعزیز ویران شد.
باب حزوره یکی از درهای شش گانه دیوار غربی مسجدالحرام بود.حزوره به معنای تپه کوچک است.این نام بر تپه ای در مکه که بازاری روی آن قرار داشت، اطلاق می شد.باب الحزوره نامی بود که سده های پیاپی برای این در به کار می رفت.
در منابع از این در با چندین نام یاد شده است: باب الحزامیه؛ باب بنی حکیم بن حزام به علت روبه رو بودن با خانه های بنوحکیم بن حزام اسدی؛ باب البقالین به سبب قرار گرفتن در برابر بازار بقال ها؛ و باب بنی زبیر.در منابع متاخر، از نام باب الوداع نیز یاد کرده اند؛ زیرا زائران پس از طواف از این در بیرون می آمدند.

پیشنهاد کاربران

بپرس