اینه های دردار

دانشنامه آزاد فارسی

آینه های دردار. آینِه های دَردار
رمانی به فارسی نوشتۀ هوشنگ گلشیری، در ۱۳۷۱ش. نویسنده در این رمان، به مشغله های خود دربارۀ مهاجرت و نوشتن می پردازد. نویسنده ای که برای داستان خوانی در جمع ایرانیانِ مهاجر به اروپا رفته، پس از بازگشت به وطن، مشاهدات و تأملاتش را می نویسد. ملاقات با عشق دورۀ جوانی، ماجراهای گذشته را به یاد او می آورد. بخشی از حیات عاطفی ـ سیاسیِِ نسل نویسنده نیز ضمن بازگویی سرنوشت همسر او شکل می گیرد. زندگی این دو زن، چون دو آینه، در هم بازتاب می یابد و سفر فرهنگی نویسنده را به سفری درونی در احوال نسلی شکست خورده بدل می کند.

پیشنهاد کاربران

آینه های دردار رمانی است اثر هوشنگ گلشیری نویسنده معاصر ایرانی که نویسنده در آن به شرح حالی از سفر برون مرزی یک نویسنده معاصر به نام ابراهیم به اروپا روایت می کند. گلشیری در این داستان تضادهای فرهنگی ایران و اروپا را زیر ذره بین برده است و ضمناً به بیان پاره ای از مصائب داستان نویسی سیاسی پرداخته است. نویسنده در این کتاب لزوم در ایران بودن به خاطر برای ایران نوشتن را به پرسش گرفته است. آیا باید به وطن وفادار بود؟آیا در وطن ماندن به معنی وفاداری به وطن است؟ و اینکه آیا بهتر نیست من ِ نویسنده در چهارراه فرهنگی جهان، پاریس، به سادگی و راحتی بنشینم و جهان را از دید خود روایت کنم؟! این کتاب در شهریورماه سال ۱۳۷۰ نوشته و در سال ۱۳۷۱ به طور هم زمان توسط انتشارات تصویر و نشر زمانه در آمریکا و انتشارات نیلوفر در تهران چاپ شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

ابراهیم نویسنده ای میان سال است که برای حضور در جمع ایرانیان ِ فرهنگ دوست خارج از کشور و برای خواندن شعر و مقاله و داستان به اروپا سفر کرده است. ابراهیم در حین خواندن آثار خود در مکان های مختلف و درحین خواندن نظرات و پرسش های حاضران متوجه وجود کاغذهایی می شود. پیام های این کاغذها حاکی از آشنایی قبلی ِشخصی ناشناس با او است. این نوشته ها به خط نستعلیق و روی کاغذهای ابر و باد کوچکی نوشته می شوند. شخص ناشناس پس از آنکه تلویحاً از ابراهیم به خاطر اینکه او را بدون اجازه در داستانی توصیف کرده است گلایه می کند، با دادن تلفن خود به ابراهیم او را به ارتباط با خود ترغیب می نماید اما در مرتبه اول پاسخ تماس او را نمی دهد. در تماس دوم ابراهیم در می یابد که شخص ناشناس، دوست دوران خردسالی اش، دختری به نام صنم است که آنها در آن زمان عشقی کودکانه به هم داشته اند. صنم بانو از این به بعد به طور آشکار همراه ابراهیم در جلسات داستان خوانی می شود. در گفتگوهای خصوصی میان ابراهیم و صنم بانو مسائلی که در مقدمه به آنها اشاره شده است مطرح می شود. آن دو در کافه های مشهور پاریس، جایی که همیشه همینگوی می نشسته، یا در خانه صنم در حومه پاریس بحث و گفتگو می کنند. ابراهیم گویا حقیقت زندگی را در درون خود تغییر نیافتنی می بیند. اما گلشیری پاسخ این سؤال را که آیا ابراهیم - که نماد نویسنده معاصر ایرانی است - به ایران باز می گردد یا نه را هوشمندانه نمی دهد. بدین ترتیب خواننده در یافتن پاسخ سؤالاتی نظیر این و آنچه در مقدمه آمد به کنکاش ذهنی می پردازد.

اینه های دردار
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آینه‌های_دردار

بپرس