اینترسکشنالیتی

پیشنهاد کاربران

اینترسکشنالیتی یا درهم تنیدگی ( به انگلیسی: Intersectionality ) چارچوبی تحلیلی است در تلاش برای شناسایی نظامات درهم تنیدهٔ قدرت که بر کسانی که بیش از همه در جامعه به حاشیه رانده شده اند اثر می گذارد. اینترسکشنالیتی در نظر می گیرد که اشکال گوناگون لایه های اجتماعی همچون طبقه، گرایش جنسی، سن، دین، آیین، ناتوانی و جنسیت جدا از یکدیگر وجود ندارند بلکه در هم تنیده اند. این نظریه که به عنوان کاوشِ سرکوب زنان رنگین پوست در جامعه آغاز شد، امروزه تحلیلی است که احتمالاً به همهٔ دسته بندی های اجتماعی از جمله هویت های اجتماعی که معمولاً وقتی به طور مستقل در نظر گرفته شوند، غالب دیده می شوند، قابل اعمال است.
...
[مشاهده متن کامل]

فمینیسم اینترسکشنال شاخه ای از فمینیسم است ادعا می کند که همه جنبه های تبعیض آمیز هویت اجتماعی و سیاسی ( جنسیت، نژاد، طبقه، جنسیت، معلولیت و غیره ) با هم همپوشانی دارند. به عنوان مثال، یک زن سیاه پوست، به طور همزمان مورد تبعیض نژادی و تبعیض جنسیتی است. فمینیسم اینترسکشنال با تأیید این واقعیت که همه زنان تجربیات و هویت های متفاوتی دارند، خود را از فمینیسم سفیدپوستان جدا می کند. اینترسکشنالیتی یک چارچوب فکری است که تأثیر در هم تنیدگی روابط قدرت را بر قشرهای آسیب پذیرتر جامعه بررسی می کند. این رویکرد مطرح می کند که نمی شود برای توضیح اینکه ستم موجود بر زنان از کجا می آید، فقط به یک تحلیل تک محور بسنده کنیم، چراکه در واقع افراد به گروه های اجتماعی، قومی، مذهبی، نژادی، و جنسی و جنسیتی مختلف تعلق دارند و این باعث کنش و واکنش روابط اجتماعی با همدیگر می شود. در نتیجه تحلیل باید چند بعدی باشد.
اشکال مختلف طبقه بندی اجتماعی مانند طبقه، نژاد، گرایش جنسی، سن، مذهب، عقیده، ناتوانی و جنسیت و تأثیرات اجتماعی و فرهنگی آن در فمینیسم اینترسکشنال درنظر گرفته می شوند. اینترسکشنالیتی می خواهد روابط موجود بین انواع تبعیض را شناسایی کند تا در هنگام فعالیت برای ارتقا حقوق اجتماعی و سیاسی این روابط مد نظر قرار بگیرند.
این نظریه که در ابتدا جهت بررسی سرکوب زنان رنگین پوست در جامعه استفاده می شد، امروزه تحلیلی است که احتمالاً به همهٔ دسته بندی های اجتماعی از جمله هویت های اجتماعی غالب نیز قابل اعمال است. اینترسکشنالیتی با تئوری سرکوب سه گانه مرتبط است. این تئوری بیان می کند که بین انواع مختلف تبعیض، به طور خاص تبعیضِ طبقاتی، تبعیض نژادی و تبعیض جنسیتی ارتباط وجود دارد.

اینترسکشنالیتی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/اینترسکشنالیتی

بپرس