ایل جاف

پیشنهاد کاربران

جاف نام یکی از بزرگ ترین اتحادیه های ایلی قوم کرد می باشد که سرداران بزرگی از میان آن ها برخاسته اند ( اکثرا از سرداران مشهور عثمانی ها و صفویه و افشاریه ) و امروزه دیگر ساکن شهرهای بزرگی در ایران و عراق هستند که اکثریت آن ها ساکنین عراق می باشند و اقلیتی از آن ها ساکنین ایران هستند که در عراق حداقل سه شهر بزرگ عراق جاف و در ایران حداقل پنج شهر آن با اکثریت جاف هستند. این اتحادیه ایلی در ابتدا توسط سید احمد بیگ کبیر که از اعقاب شیخ محمد زاهد ملقب به پیر خضر شاهویی می باشد پایه ریزی گردید که بعدها تحت حاکمیت فرزندان او که به بیگزادگان جاف معروف می باشند هدایت و رهبری گردید. دین اکثر آن ها اسلام اهل سنت و اقلیتی هم در #حلبچه پیرو آیین #یارسان هستند.
...
[مشاهده متن کامل]

جاف ها به گویشی از گویش های کردی میانی ( از شاخه های زبان کُردی ) صحبت می کنند که به گویش جافی معروف است.
مردم جاف بومی منطقه زاگرس شمالی و مرکزی بین ایران و عراق هستند، ایل جاف مرادی در سال ۱۱۱۴ به دست رییس طایفه کُرد ظاهر بگ جاف ( Zaher Beg Jaff ) ساماندهی و شکل اساسی گرفت. امپراتوری عثمانی در دهه ۱۷۰۰ نام پاشا، یک لقب اصیل، به آن ها داد. روسای دیگر جاف عبارت بودند از محمد پاشا جاف، بانو اَدِلا، عثمان پاشا جاف و محمود پاشا جاف.
جاف های ایران دراستان کرمانشاه و در ناحیه ثلاث باباجانی و جوانرود روستاهای دهسرخ. علی آباد ساسل. گلی. بادکان و روانسر و کرمانشاه و سنقر و سرپل ذهاب و نیمی هم در پاوه هستند که درایران ساکنند هستند و دراستان کردستان ایران اکثراً ساکن شهر سقز و جاف های عراق در شهرهای چمچمال و کرکوک و سلیمانیه و حلبچه و… سکونت دارند. ( البته اکثریت جاف ها ساکن عراق هستند ) .
جاف های شهرستان پاوه کرمانشاه بخشی از آن ها در خود شهر پاوه زندگی می کنند و از پنج دهستان پاوه، تمامی مردم سه دهستان شیوه سر و ماکوان ( هر دو بخش بایِنْگان ) و دهستان شمشیر ( از بخش مرکزی ) صد در صد جاف هستند و از دو دهستان باقی مانده هولی و سیروان نیز روستاهای نوریاب، کمدره٬ نجار، هیروی، ورا، بله بزان و… نیز جاف هستند.
جاف، از ایل های کرد ایران و مشرق عراق است. ایل جاف در ایران، امروزه در استان کرمانشاه، بیشتر در دهستان های شیوه سر، کَلاشی و ماکُوان و مره خیل ( از بخش بایِنْگان ) ، شهر شاهو از بخش مرکزیِ شهرستان روانسر، دهستان های زِمکان و خانه شور ( هر دو از بخش مرکزیِ شهرستان ثَلاثِ باباجانی ) ، و دهستان های پلنگانه و شروینه ( هر دو از بخشِ مرکزی شهرستان جوانرود ) پراکنده اند. این ایل در دهستان زمکان و منصور آقایی، فقط ییلاق و در دیگر دهستان ها ییلاق و قشلاق دارند.

ایل جافایل جافایل جاف
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ایل_جاف

بپرس