ایفی گنیا

فرهنگ فارسی

دختر آگاممنون و کلی تمنستر . پدرش رئیس یونانیانی که ضد تروا متحد شده بودند او را در راه آرتمیس قربانی کرد تا بتواند حمایت خدایانی را که بوسیله باد های مخالف جهازات یونانی را در اولید متوقف کرده بودند جلب نماید . طبق روایت دیگر ربه النوع مذکور به جای ایفی ژنی غزالی ماده را فرستاد و ایفی ژنی را کاهنه معبد خود در تورید ( کریمه کنونی ) ساخت . کاهن بزرگ تورید مصمم شد که ایفی ژنی را دوباره قربانی کند ولی برادرش او را نجات داد ( اساطیر ) اوریپیدس یکی از شعرای یونان دو داستان حزن اور در شرح حال ایفی ژنی نوشته است .

دانشنامه آزاد فارسی

ایفی گنیا (ادبیات). ایفی گنیا (ادبیات)(Ifigeneia)
عنوان شماری فراوان از اشعار حماسی و نمایش نامه های کلاسیک. سخن از اسطورۀ ایفی گنیا، به رغم آن که در ایلیاد به کل فراموش شده است، منبع شماری از شاهکارهای بزرگ ادبیات جهان بوده است: ۱. ایفی گنیا در تائوریس، که نخستین نمایش نامه از سلسله نمایش هایی با موضوع این اسطوره است، اثر ائوریپیدس، نخستین اجرا ح ۴۱۴ـ۴۰۹پ م. این نمایش نامه از پیچیده ترین آثار ائوریپیدس به شمار می رود؛ ۲. ایفی گنیا در آئولیس. ائوریپیدس بار دیگر این مضمون را دست مایۀ خود کرد. این تراژدی، که آخرین اثر ائوریپیدس است، از شاعرانه ترین آثار او به شمار می رود؛ ۳. ایفی گنیا در اولید، اثر روترو، نمایش نامه نویس فرانسوی؛ ۴.ایفی گنیا در اولید، نوشتۀ ژان راسین، که با الهام از ایفی گنیا در آئولیس نوشته شده است؛ ۵. قربانی ایفی گنیا، اثر خوزه دِکانیسارس، که تقلیدی از اثر راسین است؛ ۵. ایفی گنیا درتائوریس، نوشتۀ پیِر جاکوبو مارتلو، منتشرشده در ۱۷۰۹؛ ۶. ایفی گنیا، اثر گیمون دو لا توش، نوشته شده در ۱۷۵۷؛ ۷. ایفی گنیا در تائوریس، نوشتۀ گوته، که نخست به نثر نوشته شد و سپس در ۱۷۸۴ به نظم درآمد؛ ۸. ایفی گنیا در تائوریس، نوشتۀ چزاره دِلا واله. شماری دیگر از آثاری کم مایه تر نیز با مضمون ایفی گنیا در دست است. مضمون ایفی گنیا دست مایۀ شمار فراوانی اپرا نیز بوده که مشهورترین و بهترین آن ها ایفی گنیا در تائوریس، در چهار پرده، اثر کریستوف ویلیبالد گلوک است. آهنگ سازان بسیاری نیز برای این اپراها آهنگ ساخته اند. تابلو قربانی ایفی گنیا از مشهورترین نقاشی ها با مضمون ایفی گنیا است.

ایفی گنیا (اسطوره). ایفی گِنیا (اسطوره)(Iphigenia)
(به فرانسوی: ایفی ژنی) در اساطیر یونان، دختر آگاممنونو کلی تمنستراو خواهر اورستس. پدرش به صلاحدید کالخاسغیب گو می خواست او را در آئولیسقربانی کند تا ایزدبانو آرتمیسرا بر سر لطف آورد و ناوگان یونانیان با کمک باد موافق به سمت تروآحرکت کند. اما آرتمیس او را نجات داد. در واقع در لحظه قربانی ماده گوزن، خرس، یا گاو نری را به جایش گذاشت و او را به تائوریس(شبه جزیرۀ کریمه) برد و کاهنۀ معبد آرتمیس کرد. ازجمله وظایف او در آن جا قربانی کردن بیگانگان بود. هنگامی که برادرش، اورستس، و همراه او پولادس، پسر استروفیوس، شاه فوکیس (فوسیس)، در جست وجوی مجسمۀ آرتمیس (به جبران کشتن کلی تمنسترا) به آن جا آمدند، ایفی گنیا شمایل آرتمیس را برداشت و با آنان گریخت. ایفی گنیا احتمالاً در برائورونیا مگاراواقع در آتیکاجان سپرد و به روایتی، به جزیرۀ لئوکهمنتقل شد و در آن جا با آخیلس ازدواج کرد. او موضوع آثار ادبی بسیاری است.

پیشنهاد کاربران

بپرس