ایسخولوس

دانشنامه آزاد فارسی

آیسخولوس. آیْسْخولوس (ح ۵۲۵ ـ ح ۴۵۶پ م)(Aeschylus)
آیْسْخولوس
(یا: اِشیل) نمایش نامه نویس آتنی. در نمایش نامه هایش، با افزودن بازیگر دوم، تراژدی یونانی را متحول کرد و سبب شد تا گفت و گوی واقعی و کنش نمایشی، مستقل از گروه همسرایان، صورت بگیرد. او و ائوریپیدس۱ (اوریپید) و سوفوکلس۲ سه تراژدی پرداز بزرگ یونان شمرده می شوند. آیسخولوس، از ۵۰۰ تا ۴۵۶پ م، تقریباً ۹۰ نمایش نامه نوشت که از آن میان هفت تراژدی زیر باقی مانده است: ایرانیان۳ (۴۷۲پ م)، هفت تن علیه تِب۴ (۴۶۷پ م)،لابه کنندگان۵ (۴۶۳پ م)، مجموعۀ سه قسمتی اورستیا۶ (آگاممنون۷،شراب افشانان۸، الاهگان انتقام۹) (۴۵۸پ م) و پرومتئوس در بند۱۰ (این اثر، هرچند منسوب به او است، تاریخ تألیف و نویسندۀ آن مشخص نیست). در الئوسیسِ۱۱ آتیکا۱۲ تولد یافت و گفته می شد که در نبرد ماراتون۱۳ (۴۹۰پ م) شرکت داشته است. در اواخر عمر، آتن را ترک کرد و به سیسیل رفت. حوادث سهمگین، زبان پرتکلف، و بهره گیری از آواز و رقص پیچیده و پرشور همسرایان مشخصۀ آثار اوست. اورستیای او تنها نمونۀ باقی مانده از دوران باستان است که در آن سه نمایش مرتبط باهم در یک نوبت اجرا می شد.

پیشنهاد کاربران

آیسخولوس ( به یونانی: Αἰσχύλος ) یا اِشیل یا اسکیلس اولین تراژدی نویس یونان باستان است و آثار او باعث تکامل زبان تراژدی در یونان باستان شد. او در جنگ ایران و یونان در زمان حکومت خشایارشا، که به پیروزی یونانیان منتهی شد حضور داشت و نمایشنامه ایرانیان را با تاثیر از آن نوشت.
...
[مشاهده متن کامل]

از آیسخولوس هفت نمایشنامه با عنونهای تراژدی پارسیان، پرومته در زنجیر، هفت تن علیه تبای، نیازگاران، آگاممنون، الاهگان انتقام و اورستیا به جای مانده است و البته فقره هایی از آثار ناپدید شده از او نیز وجود دارد که به فارسی ترجمه نشده اند.
از ابداعات اصلی او در نمایش یونان باستان، ورود بازیگر دوم به صحنهٔ نمایش است. البته زمانی که سوفوکلس دیگر تراژدی نویس صاحب نام یونانی، بازیگر سوم را وارد تئاتر کرد، اسخیلوس هم از او تبعیت کرد. موضوع بسیاری از نمایش های اسخیلوس، مبارزهٔ خدایان با یکدیگر بوده است. خدایان و انسان ها در این جدال ها، تسلیم ارادهٔ تقدیر هستند.
آشیل تراژدی نویس بزرگ یونانی کیاکسار را مؤسس دولتی می داند که سلطنت بر آسیا را تحقق بخشید. شرح مختصر تاریخ ماد و پارس را آشیل از زبان شبح داریوش پس از شکست لشکریان خشاریارشا در یونان، بیان می کند؛ و این گواهی است قریب نیم قرن کهن تر از زمان تحریر تاریخ هرودوت و واجد اهمیت بسیار است. عین گزارش آشیل:

ایسخولوسایسخولوس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آیسخولوس

بپرس