ایرنا

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:خبرگزاری

پیشنهاد کاربران

خبرگزاری جمهوری اسلامی ( به انگلیسی: Islamic Republic News Agency ) که بیشتر با سرواژه ایرنا ( به انگلیسی: IRNA ) شناخته می شود، نام خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران است. نام آن پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، خبرگزاری پارس بود که در سال ۱۳۱۳ خورشیدی و به دستور رضاشاه، به عنوان زیرمجموعه وزارت امور خارجه ایران بنیان گذاشته شد.
...
[مشاهده متن کامل]

ایرنا هم اکنون ۵۶ دفتر نمایندگی در مراکز استانها و شهرستانها و ۲۱ دفتر در سراسر جهان دارد. این خبرگزاری امروزه اخبار ایران و سراسر جهان را برای استفادهٔ نشریه ها و سازمان های داخلی روی خروجی های خود قرار می دهد.
بنیان ایرنا در سال ۱۳۱۳ خورشیدی و با گشایش «آژانس پارس» گذارده شد؛ بنگاه خبری که در چارچوب سازمانی وزارت امور خارجه و با هدف گردآوری، ترجمه و انتشار اخبار ایران و جهان به وجود آمد. نزدیک به چهار دهه بعد، وزارتخانه ای با عنوان اطلاع رسانی فعالیت خود را در دولت وقت آغازکرد و بدین ترتیب در سال ۱۳۴۲، آژانس پارس به «خبرگزاری پارس» با نام اختصاری «پانا» ( PANA ) تغییر نام داد. پیش از این، آژانس پارس برای مدتی به طور مشترک با رادیو فعالیت می کرد و تهیه کنندگی اخبار این رسانه را بر عهده داشت.
آژانس پارس از سال های نخستین فعالیت، همکاری های خود را با بنگاه های پرسابقه و مهم خبری غربی همچون «خبرگزاری فرانسه»، «آسوشیتدپرس»، «رویترز» و نیز خبرگزاری «آناتولی» ترکیه آغازکرد و در مسیر حرفه ای شدن گام برداشت. تشکیل وزارتخانه «اطلاعات و جهانگردی» در سال ۱۳۵۳ سبب شد تا در خبرگزاری پارس نیز از نظر تشکیلاتی تغییراتی صورت گیرد. در این دگرگونی ها، خبرگزاری پارس از اداره کل خبرگزاری به سازمان خبرگزاری تبدیل و به عنوان یک شرکت سهامی دولتی شناسایی شد. اساسنامه آن نیز با ۲۳ ماده و هفت تبصره به تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی رسید.
سه سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی در دی ماه ۱۳۶۰، با تصمیم نمایندگان مجلس، خبرگزاری پارس به خبرگزاری جمهوری اسلامی با نام اختصاری «ایرنا» ( IRNA ) تغییر نام داد.
خبرگزاری ایرنا خبرگزاری مستقلی نیست و یک خبرگزاری دولتی به شمار می رود و زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می کند. خبرگزاری ایرنا در دو دهه اول پس از انقلاب خبرگزاری کلیت نظام جمهوری اسلامی و نه صرفاً دولت بود اما در دهه ۷۰ که جناح بندی های درون نظام جمهوری اسلامی پررنگ شد، ایرنا هم به پایگاه تبلیغاتی دولت تبدیل شد. این امر در دوره مدیریت فریدون وردی نژاد اتفاق افتاد که ایرنا را در برابر تهاجم و حملات گروه راست که بسیاری از نهادهای دولتی را در اختیار داشتند به پایگاه حمایت از دولت خاتمی تبدیل کرد. از آن پس هر دولتی که سر کار آمد از ایرنا برای تبلیغات اقدامات دولت استفاده کرد.

ایرنا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ایرنا
خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران.
ایرنا تداعی کننده کلمه ی ایران است در صورتیکه ( ای ) آن اشاره به ( ایسلامیک ) و اسلامی بودن و ( ر ) آن اشاره به ( ربپالیک ) و جمهوری بودن و ( ن ) آن اشاره به ( نیوز ) و خبرگزاری بودن و ( ا ) آن اشاره به ( ای جنسی ) و آژانس بودن آن دارد.

بپرس