ایرلند شمالی


معنی انگلیسی:
northern ireland

دانشنامه عمومی

ایرلند شمالی ( به انگلیسی: Northern Ireland، به ایرلندی: Tuaisceart Éireann ) بخشی از بریتانیا است که در شمال شرقی جزیره ایرلند واقع شده است.
این سرزمین به همراه انگلستان، اسکاتلند و ولز، کشور پادشاهی متحد بریتانیای کبیر و ایرلند شمالی را تشکیل می دهند. ایرلند شمالی در زمان های گوناگون، معمولاً به عنوان یک کشور، استان، منطقه یا بخشی از بریتانیا توصیف شده است. البته این امر تحت شرایط خاصی است. [ ۱] [ ۲] [ ۳]
ایرلند شمالی از نظر سیاسی دارای یک پارلمان واگذار شده با ۹۰ کرسی است. اما مردم آن در انتخابات ها و همه پرسی های سراسری بریتانیا نیز شرکت می کنند. پارلمان ایرلند شمالی در محلی به نام استورمونت در بلفاست قرار گرفته است. تشکیل پارلمان محلی و تشکیل دولت محلی در ایرلند شمالی نتیجه یک روند صلح طولانی مدت و سخت بود که در روزی موسوم به «جمعه نیک» به نتیجه رسید. این توافق سبب پایان یافتن دهه ها ستیز بین ملی گراها و سلطنت طلبان شد.
پرچم ایرلند شمالی
از آنجا که ایرلند شمالی قسمتی از پادشاهی بریتانیا محسوب می شود، یکی از نشان های ملی آن پرچم یونیون جک است. این پرچم با درهم آمیختن صلیب سنت پاتریک پرچم ایرلند شمالی، صلیب سنت جورج پرچم انگلستان و صلیب سنت اندروز پرچم اسکاتلند طراحی شده است. یکی دیگر از نشان های ملی این کشور گل کتان است.
ایرلند شمالی در آخرین عصر یخبندان پوشیده از یخساری بزرگ بوده است که آثار آن امروزه در تپه های یخساری بزرگ فرمانگ و آنتریم که در نتیجه فعالیت یخچال های طبیعی پدید آمده اند دیده می شود.
رودخانه های بالادستی و پایین دستی بن و فویل سبب حاصلخیزی سرزمین های شمالی و شرقی ایرلند شمالی برای کشتکاری و کشاورزی شده اند. همچنین وجود تپه های فراوان در امتداد این دو رودخانه سبب ایجاد مأوای مناسب برای زندگی جانوران شده است. سرتاسر ایرلند شمالی دارای آب و هوای اقلیم اقیانوسی می باشد. میانگین دمای روزانه شهر بلفاست نزدیک به ۶٫۵ درجه سانتیگراد در ماه ژانویه و ۱۷٫۵ درجه سانتیگراد در ماه ژوئیه است. پایین ترین دمای ثبت شده در این کشور ۱۸٫۷− درجه سانتیگراد است که در ۲۳ دسامبر ۲۰۱۰ در شهرهای کاسلدرگ و کانتی تایرون ثبت شده است. [ ۵]
دو گروه بزرگ سیاسی در ایرلند شمالی عبارت اند از: ملی گراها و سلطنت طلب ها. ملی گراها خواهان جدایی این ناحیه از پادشاهی بریتانیا و یکپارچه شدن ایرلند هستند، در مقابل سلطنت طلب ها خواهان این هستند که ایرلند شمالی برای بقا و رشد اقتصادی همچنان بخشی از پادشاهی متحد بریتانیا باقی بماند. [ ۶]
عکس ایرلند شمالیعکس ایرلند شمالیعکس ایرلند شمالیعکس ایرلند شمالیعکس ایرلند شمالیعکس ایرلند شمالی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

ایرلند شمالی (Northern Ireland)از تقسیمات اداری انگلستان، در شمال شرقی جزیرۀ ایرلند، با ۱۴,۱۶۰ کیلومتر مربع مساحت و ۱,۷۰۲,۶۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). بخش های (کاونتی های) آن عبارت اند از انتریم، داون، آرما، فِرْمَنِه، تیرون، و لاندِن دری. بلفاستمرکز آن است. ایرلند شمالی حدود ۱۷ درصد از خاک جزیرۀ ایرلند را شامل می شود و حدود ۳۱ درصد از جمعیت جزیرۀ مزبور را در خود جا داده است. ازجمله صنایع آن است: تولید جو و سیب زمینی، پرورش دام، نسّاجی، کشتی سازی، و گردشگری. تا قرن ۱۷، مهاجران پروتستان انگلیسی، ساکنان کاتولیک منطقه را مطیع خود کردند. سراسر ایرلند تا ۱۹۲۰ بخشی از بریتانیای کبیر بود تا این که در آن سال جزیرۀ مزبور به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شد. از ۳۲ کاونتی ایرلند، شش کاونتی مجموعاً به یکی از بخش های انگلستان تبدیل شدند (ایرلند شمالی) و ۲۶ کاونتی باقی مانده در ۱۹۲۲ ایرلند آزاد را تشکیل دادند که بعدها به جمهوری ایرلندموسوم شد. از آن زمان به بعد، اکثر اقلیت کاتولیک ایرلند شمالی خود را ایرلندی و اکثر جمعیت پروتستان آن خود را انگلیسی می دانند. کاتولیک های خواهان الحاق با جمهوری ایرلند را جمهوری خواه یا ملّی گرا و پروتستان های خواهان باقی ماندن در انگلستان را وحدت گرا یا طرفدار اتحاد می خوانند. از ۱۹۲۱ تا ۱۹۲۷ ایرلند شمالی با یک مجلس مستقل ادارۀ امور داخلی خود را برعهده داشت. پروتستان ها اکثریت نمایندگان مجلس را تشکیل می دادند و همین امر موجب نارضایتی کاتولیک ها شد. ایرلند شمالی از اواخر دهۀ ۱۹۶۰ تا اواسط دهۀ ۱۹۹۰ شاهد درگیری های خشونت آمیز بین دو گروه مزبور بوده است. در ۱۹۷۲ انگلستان مستقیماً ادارۀ امور ایرلند شمالی را برعهده گرفت. در مارس ۱۹۷۳، مردم ایرلند شمالی در یک همه پرسی شرکت کردند و حدود ۶۰ درصد از آنان به ابقای ایرلند شمالی در انگلستان رأی موافق دادند. در همه پرسی ۱۹۹۸، مردم جمهوری ایرلند با ۹۵ درصد آرا به هرگونه ادعای این کشور بر ایرلند شمالی خاتمه دادند و دولت انگلستان نیز پذیرفت که ایرلند شمالی نیز مانند ویلز و اسکاتلند از یک مجلس قانون گذاری مستقل برخوردار شود. پروتستان ها، ایرلند شمالی را آلستر می نامند، اما کاتولیک ها به ندرت این واژه را به کار می برند. اکثر کاتولیک ها آلستر را فقط برای اشاره به همان استان تاریخی ایرلند به کار می بردند.

پیشنهاد کاربران

بپرس