ایرتیش

دانشنامه عمومی

ایرتیش ( روسی: Иртыш، قزاقی: Ertis / Ертiс، چینی: 额尔齐斯河 تلفظ: É'ěrqísī hé، مغولی: Эрчис мөрөн ) رودی است در سیبری که شاخه اصلی رود اُب به شمار می آید. درازای رود ایرتیش ۴٬۲۴۸ کیلومتر است.
ایرتیش از کوهستان آلتای به رود اب می ریزد و به همراه اب یکی از بزرگ ترین سامانه های رودخانه ای جهان را تشکیل می دهد که این مجموعه دومین مجموعه رودخانه ای طولانی در اوراسیا است.
رود ایرتیش از چین، قزاقستان و روسیه می گذرد و کمابیش در تمامی مسیر، جهت حرکت آن به سوی شمال غربی است. ریزشگاه ایرتیش در اُب در نزدیکی شهر خانتی - مانسییسک است و ایرتیش برای رسیدن به این نقطه مسیری طولانی تر ( ۴۲۴۸ کیلومتر ) را نسبت به اب ( ۳۱۷۶ کیلومتر ) طی کرده است.
رود اب از سوی راست می آید و آب رود ایرتیش را پس از پیمودن ۱۱۶۲ کیلومتر به سمت شمال به اقیانوس منجمد شمالی می رساند.
ایرتیش در آغاز مسیر خود در کوهستان آلتای واقع در سین کیانگ چین، «قره ایرتیش» ( ایرتیش سیاه ) خوانده می شود. این رود در مسیر خود از دریاچه زایسان در قزاقستان گذشته و پیش از ادغام با اُب، رودهای ایشیم و توبول را ادغام می کند.
مهم ترین شهر کناره رود ایرتیش شهر امسک در روسیه است که راه آهن سراسری سیبری از آن می گذرد. در قزاقستان شهرهای سمی ( سمی پالاتینسک پیشین ) و پاولودار شهرهای اصلی در مسیر ایرتیش هستند.
امروزه تصمیم چینی ها برای استفاده بیشتر از آب قره ایرتیش باعث نگرانی قزاق ها و روس ها شده است. چینی ها درصددند تا با ساخت کانال های آبیاری به سوی کارامای، در حدود ۲۰ درصد از آب ایرتیش را به آن منحرف کنند. این امر به احتمال زیاد شهر امسک را با مشکل آب آشامیدنی و منطقه را با خشکسالی روبه رو خواهد کرد.
عکس ایرتیش
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

ایرتیش (Irtysh)
رودی به طول ۴,۲۴۸ کیلومتر در آسیای مرکزی. از سرزمین های چین، قزاقستان و فدراسیون روسیه می گذرد. ریزابۀ اصلی رود اوباست. از کوه های آلتایدر سین کیانگ اویغور(چین) سرچشمه می گیرد، در جهت شمال غربی، از طریق دریاچۀ زایساندر قزاقستان جریان می یابد، سپس با حرکت در مسیر شمال، در جنوب بارنائول، به اوب می پیوندد. تقریباً تمام مسیر آن قابل کشتی رانی است. کالاهای اصلی همچون الوار، غلّات و زغال سنگ را از این رود جابه جا می کنند. بندرهای اصلی آن عبارت اند از اومسک، سمیپالاتینسک، پاوْلودار، اوست ـ کامنوگورسک، و توبولْسک. ایرتیش در مسیر خود از مناطقی با ذخایر سرشار فلزات غیرآهنی، زغال سنگ و نمک می گذرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس