اکنه

/~Akne/

مترادف اکنه: ( آکنه ) آگین، حشو، زائده، آستر، لایی

برابر پارسی: ( آکنه ) رخ جوش

معنی انگلیسی:
acne, filling, chock

لغت نامه دهخدا

( آکنه ) آکنه. [ ک َن َ / ن ِ ] ( اِ ) آنچه از پشم و پنبه و لاس و پر و جز آن میان ابره و آستر قبا و لحاف و نهالین و مانند آن آکنند. حَشو. چغبت. چغبوت. آکین. آگین :
شدزمستان و ز جودت بنه ای میخواهم
ابره و آستر و آکنه ای میخواهم.
سوزنی.

( اکنة ) اکنة. [ اُ ن َ ] ( ع اِ ) آشیانه مرغان. لغتی است در وُکنَة. ( ناظم الاطباء ). آشیانه مرغ هرجا باشد. ( منتهی الارب ) ( از مؤید الفضلاء ) ( از مهذب الاسماء ) ( از اقرب الموارد ).

اکنة. [ اَ ک ِن ْ ن َ ] ( ع اِ ) ج ِ کِنان. ( منتهی الارب ) ( دهار ) ( ترجمان القرآن جرجانی ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). ج ِ کنان. پرده ها و پوششها. ( از یادداشت مؤلف ). و رجوع به کنان شود. || ج ِ کَن ، به معنی پرده ها. ( آنندراج ). ج ِ کَن . ( از اقرب الموارد ). و رجوع به کن شود.
اکنه. [ اَ ک ِ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) همان آگنه ممدوداست. ( شرفنامه منیری ). رجوع به آگنه و آکنه شود.

فرهنگ فارسی

( آکنه ) ( اسم ) آنچه از پشم و پنبه و لاس و پر جز آن میان ابره و آستر قبا و لحاف و نهانین و مانند آن کنند حشو آکین .
کنند
آگنه: آنچه که با آن درون چیزی راپرکنند، آکنش و آگنش هم گفته شده
همان آگنه ممدود است

فرهنگ معین

( آکنه ) (کَ نِ ) (اِ. ) آن چه از پشم و پنبه و لاس و پر و جز آن میان ابره و آستر قبا و لحاف و نهالین و مانند آن کنند، حشو، آکین .
(نِ ) [ فر. ] (اِ. ) نوعی بیماری پوستی که بر اثر اختلال کارکرد و التهاب دستگاه سباسه عارض شود، رخ جوش ، (فره )، جوش غرور جوانی .

فرهنگ عمید

( آکنه ) جوشی که در جوانی بر صورت پیدا شود.
آنچه با آن درون چیزی را پر کنند، پشم یا پنبه که درون لحاف یا تشک یا جامه کنند، آکنش، آگنش: شد زمستان و زِ جودت بنه ای می خواهم / ابره و آستر و آکنه ای می خواهم (سوزنی: لغت نامه: آکنه ).

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی أَکِنَّةً: پرده-پوشش-سرپوش
ریشه کلمه:
کنن (۱۲ بار)

«أَکِنَّه» جمع «کنان» (بر وزن زیان) در اصل به معنای هر پوششی است که چیزی را با آن مستور می کنند. اما «کِنّ» (بر وزن جنّ) به معنای ظرفی است که چیزی را در آن محفوظ می دارند. جمع «کِنّ»، «اکنان» است; سپس، این معنا توسعه یافته و به هر چیزی که سبب مستور شدن است، مانند پرده و خانه و اجسامی که انسان در پشت آن خود را پنهان می کند، گفته شده است. این واژه در سوره «فصّلت» پوشش های جهل و تعصب، پوشش لجاجت و عناد، پوشش تقلید کورکورانه و مانند آن، که قلب های آنها را فرا گرفته بود شامل می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

آکنه. آکْنِه (acne)
آکْنِه
(یا: جوش غرور جوانی) نوعی بثورات جلدی، عمدتاً در نوجوانان و جوانان. علت آن التهاب غدد سباسهاست. این غدد سبومترشح می کنند که نوعی مادۀ چرب و نرم کنندۀ طبیعی پوست است. زمانی که دهانۀ این غدد مسدود شود، برآمدگی هایی چرکین ایجاد می کند. آکنۀ نوجوانان بیشتر در ناحیۀ صورت، پشت، و سینه دیده می شود. کلر آکنهنوع دیگری از آکنه است که شیوع کمتری دارد و بر اثر تماس با مواد شیمیایی تحریک کننده ایجاد می شود. با آغاز بلوغ، ترشح «هورمون های آندروژنی» افزایش می یابد و باعث تحریک غدد سباسه و ترشح مقدار بیشتری سبوم می شود. به این حالت سبورهمی گویند. در آکنه، گاه ترکیب شیمیایی سبوم بر اثر فعالیت باکتری هایی با نام کورینه باکتریوم آکنه، که به صورت طبیعی در مجاری پیلوسباسهیافت می شوند، تغییر می کند. سبوم تغییریافته محرک قویِ پوست است. ورود سبومِ تغییریافته به نواحی مجاور جلد یا لایه های عمقی تر پوست باعث ایجاد پاپول (جوش سفت)یا «پوستول» (جوش چرکی)، و در موارد شدیدتر ندولو کیستمی شود. در این موارد، ممکن است پوست آسیب دایم ببیند. در آکنه، گاهی مسیر خروج سبوم را هسته ای از جنس مواد شاخی با پوششی حاوی رنگ دانه های ملانین مسدود می کند. این هسته را کومدویا سرسیاهمی نامند. کومدوها را نباید مالید یا فشار داد، زیرا باعث آسیب دیدگی دایمی پوست می شوند. کومدوها را می شود با ابزاری مخصوص خارج کرد. موارد خفیف آکنه با مصرف موضعی کر م های لایه بردار پوست و اشعۀ ماورای بنفشدرمان می شود. در موارد شدید، آنتی بیوتیک (پادزی) ها، مخصوصاً تتراسیکلین، مؤثرند. آکنۀ روزاسهرا نباید با آکنه اشتباه گرفت. وجه مشخصۀ این بیماری سرخ شدن بینی و تشکیل جوش است. سابقاً تصور می شد که الکلیسم علت ایجاد آکنه روزاسه است، اما این بیماری در کسانی که اصلاً الکل مصرف نمی کنند هم دیده شده است. احتمال بروز این حالت در شرایط گُرگرفتگیِشدید بیشتر است و بنابراین، در زمان یائسگیشایع تر است.

پیشنهاد کاربران

آکنه معمول ( به انگلیسی: Acne vulgaris ) یا رُخ جوش* یا جوش غرور جوانی، که مردم آن را با عنوان جوش های ناشی از غرور جوانی می شناسند یکی از شایع ترین بیماری های پوستی و شایع ترین علت مراجعه بیماران به پزشکان پوست و مو است.
...
[مشاهده متن کامل]

آکنه زمانی رخ می دهد که چربی تولید شده توسط غدد چربی پوست و سلول های پوست باعث انسداد و انباشته شدن در فولیکول مو می شوند. موارد بروزی رایج در آکنه، شامل جوش سرسیاه، چرک دانه، پوست چرب، و جای زخم احتمالی می باشد. آکنه می تواند به وسیله غدد چربی نسبتاً زیادی، پوست صورت، بالای قفسه سینه و قسمت پشتی بدن را تحت تأثیر قرار دهد.
آکنه معمولاً هم زمان با بلوغ جنسی شروع می شود. در تقسیم بندی بیماری های پوستی، آکنه جزو یکی از بیماری های زائده های پوست یعنی مو است. ریشه مو در فضای کانال مانندی به اسم فولیکولِ مو قرار گرفته و رشد می کند. از طرف دیگر، غدد چربی به عنوان یکی دیگر از زوائد پوستی، ترشحات خود را داخل فولیکول مو تخلیه می کنند که به سمت بالا حرکت کرده و روی سطح پوست پخش می شوند.
سطحی ترین لایهٔ پوست، لایه شاخی نام دارد و سلول های پوستی که از لایهٔ سازنده منشأ می گیرند، به آهستگی به سمت بالا حرکت کرده و در نهایت از بین رفته، لایه شاخی را به وجود می آورند. این روند را روند شاخی شدن می گویند.
در سال ۲۰۱۵، آکنه تقریباً ۶۳۳ میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داد و آن را به هشتمین بیماری شایع در سراسر جهان تبدیل کرد. آکنه معمولاً در نوجوانی رخ می دهد و تقریباً ۸۰ تا ۹۰ درصد از نوجوانان در دنیای غرب را تحت تأثیر قرار می دهد. برخی از جوامع روستایی میزان کمتری از آکنه را نسبت به جوامع صنعتی گزارش می کنند. کودکان و بزرگسالان نیز ممکن است قبل و بعد از بلوغ تحت تأثیر قرار گیرند. اگرچه آکنه در بزرگسالی کمتر رایج می شود، اما تقریباً در نیمی از افراد مبتلا تا دهه بیست و سی سالگی باقی می ماند و گروه کوچکتری همچنان در چهل سالگی با مشکلاتی مواجه هستند.
بلوغ جنسی مهم ترین عامل آغازکننده آکنه است و علت آن هم افزایش هورمون آندروژن می باشد. ثابت شده است که هورمون آندروژن یا هورمن مردانه باعث افزایش تولید چربی و همچنین افزایش روند شاخی شدن پوست می شود.

اکنهاکنهاکنه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آکنه
آکنه، اَکنه: جوش؛ رُخجوش
آکنه ( جوشهای غرور ) acne
آکنه ( جوشهای غرور ) عبارت است از یک بیماری التهابی مزمن پوست که در دوران نوجوانی شایع است ، اما گاهی به طور متناوب در سراسر زندگی رخ میدهد. مشخصة این بیماری عبارت است از بروز جوشهایی روی صورت ، قفسة سینه و کمر. این بیماری در مردان شایع تر از زنان است .

بپرس