اوپیس

پیشنهاد کاربران

اوپیس، وی یکی از سه فرمانروای مادی ( پیشوا؛ خداوند دهکده، بل آلی ) بود که طی حمله موفقیت آمیز آشوریان به ماد شرقی، از اسرحدون پادشاه آشور درخواست کمک کردند و به سردار مهاجم آشوری متوسل شدند.
اسرحدون طی حکمرانی خود، چند بار به حدود ماد لشکرکشی کرد. کمی پس از واپسین لشکرکشی او علیه ماد، سه پیشوای مادی با هدایایی به نینوا وارد شدند و یاری پادشاه آشور را در مبارزه علیه فرمانروایان مناطق همسایه خواستار شدند. این سه فرمانده مادی عبارت بودند از:
...
[مشاهده متن کامل]

۱ - اوپیس از پارتاکو ( یا پارتاکّی در تاریخ ماد دیاکونوف )
۲ - زاناسانا ( یا زاناسان در تاریخ ماد دیاکونوف ) از پارتوکا ( دیاکونوف: پارتوکّی )
۳ - راماتیا ( دیاکونوف: راماتی ) فرمانفرمای اوروکازابرنو ( دیاکونوف: اوراکازابارنا )
دیاکونوف دربارهٔ این اسامی و عناوین و جای ها می گوید:
گرچه در هر سه مورد، لفظ نقطه مسکون یا دهکده در متن آمده، ولی ظاهراً در اینجا هم با عدم دقتی که در متون آشوری فراوان است، سروکار داریم. اکثر محققان موافقند که منظور، ناحیه است؛ نه دهکده. محتملا پارتاکّا همان پارتاکانوی متون سارگونی ( یعنی پارتاکنا ) یا ناحیه کنونی اصفهان می باشد. به عقیده اشترک، پارتوکّا نیز صورت دیگری از نام قبلی می باشد، منتهی به شکل دیگر. لازم است متذکر شویم که در متون آشوری واقعاً این شیوه رایج بوده است و می کوشیدند در فهرستها، اسامی هم قافیه یا متشابه الصوت را در کنار هم قرار دهند و گاهی هم چند وجه یک نام را پی درپی بنویسند؛ ولی اینجا جز سه نام بیش وجود ندارد و تصور می رود که منظور نظر، سه ناحیه مختلف بوده است. می توان حدس زد که پارتوکّا شکلی از اسم ( مصغر؟ ) با پسوند کا ( ka ) ویژه زبان مادی است و به خاطر شباهتش با «پارتاکّا» انتخاب شده، ولی صورت دیگر پارتاکّا نیست، بلکه شکلی از پارتوُآ و پارتومای آشوری یعنی پرثوه ( پارت ایرانی ) می باشد. البته منظور، بخشی از سرزمینی است که بعدها پارت خوانده شد. اما اینکه ناحیه مزبور جزو ایالات ماد قلمداد شده، نباید موجب تشویش ما گردد، زیرا «خوآرنا - پاتوش عارا» بعدها جزو پارت منظور گردیده بود. چنان که پیشتر گفتیم، اصطلاح «پارتیا» ( پارتاوا ) به معنی «کنار و کرانه» است. محل ناحیه سوم، یعنی «اوراکازابارنا ( یا: اوراکازاپارنا ) » هنوز معلوم نشده است.

اوپیس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/اوپیس_(ماد)

بپرس