اولین های تبریز در تاریخ ایران

پیشنهاد کاربران

بعضی از اولین های تاریخ ایران مانند اولین چاپخانه، اولین دانشگاه و شهرک دانشگاهی نه تنها در ایران بلکه در جهان، اولین دادگاه استیناف، اولین چاپ اسکناس، اولین شهرداری، اولین شهربانی، اولین سینمای عمومی، اولین کودکستان و اولین مدرسهٔ کر و لال های ایران و اولین خیابانی که در ایران دارای برق شد، اولین سازمان توسعه گردشگری شهرداری تبریز در شهرداریهای ایران در تبریز بوده است.
...
[مشاهده متن کامل]

جهت توضیحات بیشتر در مورد هر مورد، به بخش مربوطه مراجعه کنید.
در مورد اینکه چه کسی ابتدا چاپخانه را در ایران دایر کرد اختلاف است اما اولین چاپخانه سربی با حروف فارسی و عربی توسط میرزا زین العابدین تبریزی در تبریز دایر شد. اولین کتاب منتشرشده توسط این چاپخانه رساله جهادیه میرزاعیسی خان قائم مقام بود. این چاپخانه در سال ۱۲۴۵ تعطیل شد. در آن زمان هنوز واژه چاپ متداول نشده بود و به این دلیل آن را باسمه خانه، بصمه خانه، مطبعه، دارالطباعه و دارالطبع می نامیدند.
بعد از دایر شدن چاپخانه سربی در تبریز، اولین روزنامه شهرستان های ایران به نام «روزنامه ملتی» نیز در تبریز منتشر شد که خبری از آن در شماره های سال ۱۲۷۵ هجری قمری وقایع اتفاقیه دیده می شود.
راجع به محل چاپ اولین قرآن در ایران اختلاف نظر وجود دارد. به عقیده برخی از مورخین در اواسط سال های ۱۱۹۹ هجری شمسی قرآنی توسط میرزاحسین خطاطی شده و توسط میرزا اسدالّله لیتوگرافی ( چاپ سنگی ) شد، در حالی که کمی قبل از آن میرزا عبدالوهاب به سال ۱۱۹۵/۱۱۹۶ هجری شمسی قرآنی را چاپ کرده بود. گزارش تاریخی دیگر حاکی از آن است که از بین چاپ های قرآن که با استفاده از روش لیتوگرافی انجام شده اند، اولین در سال ۱۲۱۲ هجری شمسی در تبریز انجام شد.
کتابخانهٔ عمومی تربیت، نخستین کتابخانهٔ دولتی ایران است که در سال ۱۳۰۰ به همت محمدعلی تربیت در شهر تبریز ایجاد شد. این کتابخانه در ابتدا «کتابخانه و قرائتخانهٔ عمومی معارف» نامیده می شد که بعدها به احترام بنیانگذار آن، تربیت نامیده شد.
در سال ۱۳۳۵ به علت کمبود فضای مطالعه، کتابخانهٔ ملی تبریز تأسیس شد که نسخه های خطی کتابخانهٔ تربیت پس از انقلاب به آن منتقل شده است. وقف نامه ربع رشیدی که اولین اثر ثبت شدهٔ ایران در حافظهٔ جهانی است، در این کتابخانه نگهداری می شود.

اولین های تبریز در تاریخ ایراناولین های تبریز در تاریخ ایراناولین های تبریز در تاریخ ایراناولین های تبریز در تاریخ ایراناولین های تبریز در تاریخ ایراناولین های تبریز در تاریخ ایران
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/اولین‌های_تبریز_در_تاریخ_ایران

بپرس