اورهان پاموک

دانشنامه آزاد فارسی

اورْهان پاموک (استانبول ۱۹۵۲)(Orhan Pamuk)
اورْهان پاموک
رمان نویس اهل ترکیه. از مدرسۀ عالی روزنامه نگاری دانشگاه استانبول فارغ التحصیل شد (۱۹۷۷) و در همان جا دورۀ فوق لیسانس را گذراند و بعدها نویسندگی را پیشۀ خود کرد. با چاپ شعر در نشریۀ یِدی تپه وارد قلمرو ادبیات شد، اما بعد به نوشتن داستان کوتاه و رمان گرایش یافت. در مسابقات داستان نویسی یک بار، مقام سوم و بار دیگر با رمان تاریکی و روشنایی (۱۹۷۹) جایزۀ اول را به دست آورد. در ۲۰۰۳، نیز برندۀ جایزۀ ۱۰۰هزار یورویی ایمَپک ـ دوبلین ایرلند شد؛ این جایزه به بهترین اثر ترجمه شده به انگلیسی داده می شد. در ۲۰۰۶ برندۀ جایزۀ نوبل ادبیات شد.از آثارش تاریکی و روشنایی؛ جودت بیگ و پسرانش (۱۹۸۲)؛ خانۀ خاموش(۱۹۸۳)؛ قصر سفید (۱۹۸۵)به فارسی ترجمه شده است)؛ کتاب سیاه (۱۹۹۰)؛ زندگی نو(۱۹۹۴)؛ نام من سرخ (۱۹۹۸)؛ برف (۲۰۰۲)؛ چهرۀ پنهان که فیلم نامه است.

پیشنهاد کاربران

فریت اورهان پاموک ( یا فرید اورخان پاموک ) ( ترکی استانبولی: Ferit Orhan Pamuk ؛ زاده ۷ ژوئن ۱۹۵۲ ) که در ایران به اورهان پاموک معروف است، نویسنده و رمان نویس اهل کشور ترکیه و برندهٔ جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۰۶ است. او نخستین ترک زبانی است که این جایزه را دریافت کرده است.
...
[مشاهده متن کامل]

پاموک در کشور خود نویسنده ای بسیار نامدار است. آثار او پیش از دریافت جایزه نوبل ادبیات به ۴۶ زبان و پس از آن به ۵۶ زبان ترجمه شده است.
اورهان پاموک در خانواده ای پر فرزند و مرفه در محلهٔ نیشان تاشی استانبول متولد شد. او دروس متوسطه را در کالج آمریکایی رابرت در استانبول گذراند. پس از پایان تحصیلات متوسطه به اصرار خانوادهٔ خود به ادامهٔ تحصیل در رشتهٔ معماری در دانشکدهٔ فنی استانبول مشغول شد، هرچند پس از مدتی این رشته را نیمه تمام رها کرد. او سپس در دانشگاه استانبول و در رشته روزنامه نگاری به تحصیل پرداخت و فارغ التحصیل شد. با این حال هیچ گاه کار روزنامه نگاری نکرد.
پاموک اولین رمان خود یعنی جودت بیک و پسران را که حکایت خانواده ای متمول و پرتعداد است در سال ۱۹۸۲ نوشت که جوایز ملی اورهان کمال و کتاب سال را برایش به ارمغان آورد.
پاموک بعد از انتشار رمان قلعه سفید کرسی تدریس ادبیات داستانی را در دانشگاه کلمبیا پذیرفت و به همراه همسرش از ۱۹۸۵ تا ۱۹۸۸ مقیم نیویورک شد. این رمان تقریباً به همه زبان های اروپایی ترجمه شد. او در این رمان رفاقت یک دانشمند عثمانی را با برده ای رومی روایت کرده است.
اوج شهرت پاموک زمانی بود که رمان نام من سرخ را در سال ۱۹۹۸ منتشر کرد و انبوهی از جوایز ادبی در کشورهای مختلف را برایش به ارمغان آورد. سال ۲۰۰۲ رمان برف را منتشر کرد که خودش آن را نخستین و آخرین رمان سیاسی در کارنامه کاری اش خواند. ضمیمهٔ روزنامهٔ نیویورک تایمز سال ۲۰۰۴ این رمان را یکی از ۱۰ رمان برتر جهان معرفی کرد. پاموک سال ۲۰۰۳ کتابی با عنوان استانبول: شهر و خاطره ها منتشر کرد که در واقع اتوبیوگرافی نویسنده است. بسیاری این کتاب را یکی از بهترین اتوبیوگرافی های نویسندگان ادبی می دانند.
بعد از دریافت جایزه نوبل ادبیات رمانی با عنوان موزه معصومیت نوشت که به موضوع عشق های ممنوعه در کشورهای اسلامی و خصوصاً کشورهای خاورمیانه می پردازد. اما ماجراهای این رمان نیز مانند اغلب رمان های پاموک در شهر استانبول می گذرد. پاموک در گفتگویی مفصل با علیرضا غلامی که در سال ۱۳۸۹ در مجله نافه منتشر شد نسبت به عدم انتشار نسخه کامل این رمان در ایران ابراز تأسف نموده بود. رمان موزه معصومیت سرانجام سال ۱۳۹۴ با حذف بخش های فراوانی از آن در ایران منتشر شد.

اورهان پاموک
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/اورهان_پاموک

بپرس