اود

لغت نامه دهخدا

( آود ) آود. [ وَ ] ( ع ص ) کج. منحنی. مُعوَج .
اود. [ اَ ] ( ع مص ) گرانبار کردن. ( ترجمان علامه جرجانی ترتیب عادل بن علی ) ( المصادر زوزنی ) ( ناظم الاطباء ). || گران شدن [ سنگین شدن ] ( مقدمه لغت میرسید شریف ). بدرد آوردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( المصادر زوزنی ). مایل گشتن آفتاب به آخر روز. ( تاج المصادر بیهقی ) ( المصادر ). مایل بمشرق گردیدن [ چنانکه سایه ]. || خمیده و کج گردانیدن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || ( حامص ) کجی. ( ناظم الاطباء ).

اود. [ اَوَ ] ( ع حامص ) اعوجاج. عوج. کجی. ( منتهی الارب ). || ( مص ) کج و خمیده گردیدن. ( ناظم الاطباء ).

اود. [ اَ وَ / وِ / وُد د ] ( ع اِ ) ج ِ ود. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( دهار ). رجوع به ود شود.

اود. [ اَ وَ دد ] ( ع ن تف ) نعت تفضیلی است از ود، محبوب تر: ولاختن یرجی اود من القبر.

فرهنگ فارسی

( آود ) کج منحنی معوج
پادشاه فرانسه ( ف. ۸۹۸ م . ) پسر ربرت قوی دوک فرانسه و کنت پاریس که برای مدافعه با نور ماندیان جنگید . اود پس از خلع شارل کلان در ۸۸۸ به سلطنت رسید نور ماندیان را در مونفوکون مغلوب کرد . و از ۸۹۳ با شارل سلیم جنگید .
نعت تفضیلی است از ود محبوب تر

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی لَا یَؤُودُهُ: بر او گران و مشقت آور نیست - خسته اش نمی کند (کلمه یؤد مضارع از مصدر أود است ، که به معنای سنگینی و خستهکنندگی است ، و چون گفته شود : العمل الفلانی آد زیدا معنایش این است که فلان عمل ، زید را خسته کرد و به ستوه آورد )
تکرار در قرآن: ۱(بار)
سنگینی. «آدَ یَؤُدُ» یعنی سنگینی کرد و در اصل خم شدن از سنگینی است (مفردات) یعنی نگه داشتن آسمانها و زمین، خدا را سنگینی نمی‏کند و او را به زحمت نمی‏اندازد.

دانشنامه عمومی

اود (فرانسه). اود ( به فرانسوی: Aude ) یازدهمین شهرستان فرانسه است. شهرستان اود در جنوب این کشور قرار دارد. این شهرستان زیرمجموعه ناحیه لانگدوک روسیون می باشد . مساحت این شهرستان ۶٬۱۳۹ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۳۴۵٬۷۷۹ نفر است. این شهرستان از جهت شرق به دریای مدیترانه راه دارد. [ ۱]
عکس اود (فرانسه)عکس اود (فرانسه)

اود (موجود خیالی). اودها موجوداتی تخیلی هستند که دارای قدرت تله پاتی می باشند. این موجودات در فیلم دکتر هو ایفای نقش می کنند. [ ۱]
عکس اود (موجود خیالی)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

اود: اودن - پسوند نسبت و دارندگی اوستایی و صفت فاعلی ( کُنایی )
مانند: نمود، شنود، آلود، آسود، افزود، فرمود، درود! و. . .
بررسیِ واژه یِ ایرانیِ "وادی" به چمِ " آبراه، گذرگاهِ آب، مسیلِ آب، جوی، رود، رودخانه، نهر":
در زبانِ اوستاییِ جوان " وَدَی: vaδay " به چمِ " آبراه، کانالِ آب، گذرگاهِ آب، مسیلِ آب، جوی، رودخانه" بوده است. این واژه برآمده از واژه یِ " وَد/وَذ " در همین زبانِ اوستایی به چمِ " روان کردن/ شدن، جاری کردن/ شدن، تَر کردن/شدن، آب دادن" بوده است. ترگویه ( =ترجمه ) یِ واژه یِ اوستاییِ " وَدَی"، در زبانِ پهلوی " yōy " بوده است که همان واژه یِ " جوی" در زبانِ پارسیِ کُنونی می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

( برایِ پِی جُستِ این واژه در پَسگشتهایِ ( =منابعِ ) کهن به وَندیدادِ اوستا ( V. 5. 5 ) و ( V. 14. 12 ) و همچنین فرهنگِ اویم - ایوَک ( F. 8 ) نگاه بیاندازید. )
" وَد/وَذ " از زبانِ اوستایی با واژگانِ " ud" و " und " از زبانِ سانسکریت به چمِ " جاری کردن یا شدن، روان شدن، شستشو کردن یا دادن، تَر کردن، حمام کردن" همریشه بوده است. " uda " در زبانِ سانسکریت به چمِ " آب" و واژه یِ " uda. dhi" به چمِ " رودخانه" بوده است.
همانگونه که از وانگاره ( =تصویرِ ) زیر پیداست، کریستین بارتولومه واژه یِ " وَدَی" از زبانِ اوستایی را با واژه یِ " unatti " از زبانِ سانسکریت همبسته و همریشه دانسته است که با کمی بررسی می توان دریافت که خودِ واژه یِ " unatti" در سانسکریت برآمده از واژه یِ " ud" یا " und " در همین زبان می باشد.
پیوندِ آواییِ دو واژه یِ " وَد" ( اوستایی ) و " اود: ud" ( سانسکریت ) :
دگرگونیِ آواییِ "او: u " و " وَ: va" را می توان برایِ نمونه در واژگانِ زیر از زبانهایِ ایرانیِ کهن دید:
1 - ( اورون: urun ) و ( اوروَن: urvan ) از زبانِ اوستایی که ریشه یِ واژه یِ "رَوان" به چمِ " روح" است.
( به پیامِ من در زیرواژه یِ "روان" از همین تارنما بنگرید. )
2 - واژه یِ " وَس" از زبانِ اوستایی به چمِ " خواستن، میل داشتن" که کُنونه یِ این واژه یِ اوستایی " اوس: us" بوده است؛ پس داریم : " وَس: vas" و " اوس: us". ( به وانگاره یِ ( =تصویرِ ) نخست از پیامِ من در زیرواژه یِ " وس" از همین تارنما نگاه بیاندازید. )
3 - ( sur - ) و ( - svar ) از زبانِ اوستایی به چمِ " صبح، بامداد، پگاه"
4 - ( دونمَن:dunman ) و ( dvanman ) به چمِ " ابر، مه، دود" در زبانِ اوستایی؛
( در این باره به پیامِ اینجانب در زیرواژه یِ " دومان" از همین تارنما مراجعه کنید و به رجِ ( =سطرِ ) دهم از وانگاره یِ ( =تصویرِ ) نخست بنگرید. )
و. . . .
در زبانِ وَخی یا واخانی که شاخه ای از زبانهایِ پامیری است، واژه یِ " واد: vād " به چمِ " کانال، آبراه" بوده است و در زبانِ ارمنی نیز واژه " get/gety " به چمِ "رود، رودخانه" .
نکته 1:
ریشه واژه یِ "وادی" در قرآن به روشنی برآمده از همین واژه یِ اوستاییِ " وَدَی: vaδay " می باشد. چمِ آغازینِ این وامواژه در زبان عربی همین بوده است و چمهایِ دیگرِ این واژه در اسلام بنابر گفته یِ خود اسلام شناسان از دلِ این واژه برآمده است.
نکته:
" وَد" در زبانِ اوستایی دارایِ چمهایِ دیگری همچون " هدایت کردن، راهبری کردن، کشاندن، راندن، سوق دادن" بوده است که ریشه یِ واژه یِ " وادینیتَن=واد. ین. یتَن" از زبانِ پارسیِ میانه - پهلوی بوده است ( در این پیام بیشتر به چمهایِ این واژه نمی پردازم ) .
نکته:
همریشگیِ میانِ واژه یِ اوستاییِ " وَدَی" و واژه یِ ایرانیِ "وادی" و سپس واژه یِ " وادی" در قرآن برایِ نخستین بار در این کارنوشت پیش کشیده شده است.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
پَسگَشتها:
1 - رویبرگهایِ 1343 تا 1345 از نبیگِ " فرهنگنامه زبانِ ایرانیِ کهن" ( کریستین بارتولومه )
2 - رویبرگهایِ 1269 و 1270 از نبیگِ " فرهنگِ واژه های اوستا"
3 - رویبرگهایِ 310 تا 312 از نبیگِ " فرهنگ سَنسکریت - فارسی" - پوشینه یکم

اوداوداوداوداود
اود آتش در زبان های ایرانی باستان و خورشید را می گفتند کلمه آفتاب بازمانده این واژه هست
کندی _ کندروی _ خستگی
اود ( Od ) :در زبان مغولی به معنی ستاره
اود ( Od ) : در زبان ترکی به معنی آتش
اود تو ترکی یعنی دود آتش

بپرس