انقوزه

لغت نامه دهخدا

انقوزه. [ اَ زَ / زِ ] ( اِ ) حلتیت. منتن. انگدان منتن. ( یادداشت مؤلف ). انغوزه. مثل :
- انقوزه در قند خورانیدن ؛ بصورت و ظاهری نیک ، کسی را زیان و آسیبی رسانیدن :
ز شیرین کاری شیرین دلبند
فراوان خورده بود انقوزه در قند.
امیرخسرو ( از امثال و حکم دهخدا ).
رجوع به انغوزه و انگدان شود.

فرهنگ فارسی

( اسم ) انغوزه

مترادف ها

asafetida (اسم)
انقوزه

پیشنهاد کاربران

آنقوزه، آنغوزه، بَلیَدی یا هینگ، گیاهی علفی و چندساله است که ریشهٔ آن کمی کلفت و گوشتی، برگ های آن بسیار بریده و غباری، ساقه آن گوشتی و بلندی آن تا ۲ متر است. گل های آن به رنگ زرد و به گروه چتر مانند در آخر ساقه پدید می آید. آنقوزه در چند سال ابتدایی سن خود ساقهٔ در دید نیست و برگ های آن گسترده روی زمین است که در مراتع به نام ( حلتیت ) ، ( کماه ) و ( انگزاکماه ) می شناسند.
...
[مشاهده متن کامل]

میوهٔ آنقوزه دارای دو تخم به رنگ قهوه ایی تیره و سیاه، بیضی کمی پهن و بسیار بدبو است. با تیغ زدن یا قطع ریشه یا قسمت پایین ساقه و یقهٔ گیاه در پایانی بهار، شیرهٔ بسیار بدبو در میانی تابستان بیرون می آید که در کنار هوا کم کم سفت می شود که همان آنغوزه است. آنقوزه در زمین های بائر و خشک و آهکی پهنای گرم آسیا می روید. بومی استپ های ایران و افغانستان است. در ایران؛ در شهرستان کوهسرخ استان خراسان رضوی در روستای دهمیان، بلوچستان و باختری مختلف جنوب ایران، مانند کرمان، راور، سرچهان، آباده، نائین می روید. گونه های دیگری از گیاه Ferula نیز در ایران می رویند که از آن ها نیز آنغوزه گرفته می شود و به صورت گونه های جداگانه یا واریته هایی از یک گونه شناخته شده اند مانند F. foetida Regel. , F. alliacea Boiss. , F. Kuma و F. Kurdica Pol.
گونهٔ F. foetida در دامغان، بلوچستان، خراسان، شاهرود، میامی و سبزوار و در زرین دشت فارس شناسایی شده و زیر گونه دسته ای است که آنغوزهٔ منتن بنام خراسان را می دهد.
این گونه را در شهر دیباج و کنار آن ( چهارده کلاته و دهستان رودبار ) به نام محلی «اشتلغاز» یا «اشترغاز» می شناسند و هواداران زیادی در تهیه خوراک های سنتی دارد. بوته این گونه در برابر با سایر گونه ها، بلندای کمتری داشته و از بو و اسانس بیشتری برخوردار است.
گونهٔ F. alliacea در خراسان و کرمان شناسایی شده است.
گونهٔ F. Kurdica در کوه های ساوجبلاغ و روستا سولان همدان که کوهی به همین ناموجود داردکماه زار و در آذربایجان غربی زیاد است صمغ آن به اندازهٔ یک باقلاست و بوی Baume de peru می دهد بدین سان بوی تند لیمو دارد این گیاه با نام محلی «بی وزا» نامیده می شود.
گونهٔ F. Kuma که در بلندای سرشیو، سقز کردستان، بلندی اورامانات، کوه های بی بَرسَن و پوکیده، کردستان و همچنین در کهگیلویه و لرستان فراوان است و سبزه های پربهایی است و برای چاق کردن اسب و گاو علوفهٔ خوبی است. نام محلی آن «کَما» و «ویه» است.

انقوزهانقوزهانقوزه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آنقوزه

بپرس