اندومتریوز

دانشنامه آزاد فارسی

آندومتریوز. آنْدومِتریوز (endometriosis)
نوعی بیماری شایع در زنان. در این بیماری، لکه هایی از آندومتریوم۱ (پوشش داخلی زهدان) در خارج از زهدان یافت می شود. این بافت نابه جا در اغلب موارد در تخمدان ها۲ دیده می شود، اما ممکن است لگن۳، درون شکم، مهبل۴، و راست روده۵ را هم درگیر کند. آندومتریوز با مسکن ها۶، داروهای هورمونی۷ یا جراحی درمان می شوند. ۳۰ تا ۴۰ درصد از بیمارانی که به علت نازایی درمان می شوند، به آندومتریوز دچارند. در ۱۹۹۴، دَه درصد از زنان در سنین باروری به آندومتریوز مبتلا بودند و فراوانی این بیماری روبه افزایش است. ارتباطی بین آندومتریوز و تماس با ترکیبات آلوده کننده، دیوکسین۸، و بی فنیل های چندکلره۹ یافت شده است.

پیشنهاد کاربران

آندومتریوز یا نابه جایی آستر رحم ( به انگلیسی: Endometriosis ) به حالتی گفته می شود که یاخته های مشابه با یاخته های آستر رحم در بیرون از رحم رشد کنند. نام های دیگر این وضعیت آندومتروز و اندومتروز است.
...
[مشاهده متن کامل]

این حالت زمانی رخ می دهد که غدد آستری ( آندومتریال ) و بسترهٔ رحم در بیرون از آستر رحم ( آندومتر ) و ماهیچه زهدان رشد کنند. لگن شایع ترین محل آندومتریوز است. در این بیماری بافت آستر ( مخاط رحم ) پرکار در بیرون از محل اصلی ( رحم ) پایه ریزی می شود. این بافت در تمام بافت های بدن به جز طحال ممکن است به وجود آید، ولی رایج ترین محل پدید آمدن آن و در ۵۰ درصد موارد، لگن است که در این قسمت، تخمدان ها ( حدود ۴۰ درصد موارد ) بیش از دیگر اندام ها گرفتار اندومتریوز می شوند؛ بنابراین همزمان با قاعدگی این نقاط خونریزی می کنند که در نتیجه دشواری های فراوانی برای فرد به وجود می آید. رایج ترین عوارض درد موقع عادت ماهانه، نازایی و دردهای مزمن لگنی است.
از نشانه های آندومتریوز، درد لگنی، قاعدگی دردناک، آمیزش دردناک و نازایی است. درمان پزشکی بر پایه حاملگی ( پروژستین ها به تنهایی یا ترکیب با استروژن ها ) یا یائسگی کاذب ( مانند آگونیست های GnRh یا دانازول ) می باشد.
درمان مصرف مسکن های قوی یا جراحی دربرگیرنده برداشتن ضایعه یا سوزاندن آن است. به طورکلی شیوع اندومتریوز مشخص نیست، ولی متخصصین آن را ۱–۱۰ درصد پیش بینی می کنند. همچنین سن رایج ابتلا به این بیماری بیشتر ۲۵ تا ۴۰سالگی است. اندومتریوز عامل ۵ تا ۳۵ درصد موارد نازایی در زنان است.
در آندومتریوز بافت های همانند رحم در جاهایی از بدن بیرون از رحم رشد می کنند. این بافت های نابجا می شود به نام تومور خوش خیم، گره بافتی یا بافت کاشته شده مورد اشاره قرار گیرند.
آندومتریوز جزو آن دسته از بیماری هایی است که علت اصلی آن شناخته شده نیست و در واقع یک بافت به نام آندومتر در داخل حفره رحم است که جنین بر روی آن رشد می کند و در هر قاعدگی تخریب شده و با اتمام خونریزی مجدداً رشد می کند. بافت آستر رحم در بیماران آندومتریوز به طور نابجا در نقاط مختلف لگن و شکم کاشته می شود و رشد می کند. این بیماری می تواند نقاط مختلف لگن و شکم و حتی بافت ریه را درگیر کند. درگیری تخمدان سبب ایجاد کیست شکلاتی یا آندومتریوما می شود. درگیری در رباط های نگهدارنده رحمی در پشت رحم و در روده بزرگ و در روی لوله های میزنای که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل می کند، می تواند ایجاد شود. این نقاط به دلیل نفوذ عمقی بافت نابه جای آستر رحم به زیر چادرینه شکم درگیر آندومتریوز می شوند و درد شدید لگنی ایجاد می کنند.

اندومتریوز
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آندومتریوز
آندومتریوز endometriosis
آندومتریوز عبارت است از اختلالی که در آن بافت مشابه پوشش داخلی رحم ( آندومتر ) در نقاطی غیرمعمول در قسمت پایینی شکم ظاهر شود. این بافت ممکن است روی سطح تخمدان ؛ پشت رحم و در حفره لگنی؛ روی دیواره روده ؛ و ندرتاً در نقاطی دورتر به وجود آید.

بپرس