انجیل لوقا


معنی انگلیسی:
luke, bible, good book, holy writ, scripture, gospel

لغت نامه دهخدا

انجیل لوقا. [ اِ ل ِ لو ] ( اِخ ) یکی از اناجیل اربعه. گویند لوقا انجیل خود را بهدایت پولس نگاشت. این کتاب برای تیوفلس که یکی از اشراف یونان و یا اعیان روم بوده است نگاشته شده و تاریخ آن در حدود 36م.است. ( از قاموس کتاب مقدس ). و رجوع به انجیل شود.

فرهنگ فارسی

یکی از اناجیل اربعه گویند لوقا انجیل خود را بهدایت پولس نگاشت . این کتاب برای تیوفلس که یکی از اشراف یونان و یا اعیان روم بوده است نگاشته شده و تاریخ آن در حدود ۳۶ میلادی است .

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] بررسی هویت نویسنده انجیل لوقا در گروی پژوهش و تحقیق در رابطه میان انجیل سوم و کتاب اعمال رسولان است. اگر قبول کنیم که نویسنده انجیل سوم و کتاب اعمال رسولان یک نفر است پس نویسنده لوقا و اعمال رسولان، احتمالاً از امت های اهل انطاکیه بوده است که حداکثر پانزده سال بعد از پنطیکاست به مسیح علیه السلام ایمان آورده است.
وی دوست و همکار پولس گردید و بعد از ملاقات با وی در کرواس در سفر دوم همراه او شد. وی در فیلیپی باقی ماند و سرپرستی کلیسای آنجا را به عهده گرفت.
مؤلف انجیل لوقا دارای سبک ادبی عالی و تحصیلات عالیه بوده است. نوشته او نشان می دهد که طرز فکرش کاملاً یونانی است. وی شخصی بسیار دقیق و موشکاف بوده زیرا باب بیست و هفتم، شامل بهترین شرحی از کشتی­رانی می باشد که از دوران گذشته بدست ما رسیده است. با بررسی این کتاب آشکار می شود که او به امور طبی وارد بوده و به طور خلاصه می توان گفت که وی یک غیریهودی یونانی­ زبان بوده که تحصیلات بسیار عالی و استعداد فکری فراوان داشته است.
او احتمالاً از اولین ایمان آورندگان شهر انطاکیه بود. از زندگی وی تا زمانی که در سال 51 میلادی در ترواس با پولس ملاقات کرد هیچ اطلاعی در دست نیست. با توجه به متنی که نویسنده مسیحی "مریل تنی" در کتاب "معرفی عهد جدید" آورده معلوم می گیرد که لوقا نه تنها حضرت مسیح علیه السلام را ملاقات نکرده بود و از حواریون نبود بلکه وی شاگرد مخصوص پولس بوده و در سفرها وی را همراهی می کرد.
سنت کلیسا این انجیل را به لوقا یار و همراه پولس نسبت می دهند. این امر ریشه در شهادت ایرنئوس در پایان قرن دوم دارد. او در کتاب "بر علیه بدعت­گزاران"
می گوید: «انجیل سوم را لوقا، آن گونه که پولس تبلیغ می کرد، نوشت» البته تعداد زیادی از دانشمندان جدید این استناد را پذیرفته اند اما یک اشکال جدی را مطرح کرده اند و آن این که اگر لوقا شاگرد خاص پولس است و همه جا همراه پولس بوده و انجیل او همان چیزهایی است که پولس تبلیغ کرده، پس چرا الهیات این دو کتاب با الهیات پولسی تباین کلی دارد؟ الهیات پولسی عیسی – خدایی است در حالی که الهیات ایندو کتاب عیسی – بشری است.
در مورد زمان نگارش این کتاب اقوال مختلفی وجود دارد برخی سالهای 59 تا 63 میلادی و برخی هم دهه 70 یا 80 میلادی را می گویند. البته برخی تاریخ نگارش این انجیل را تا حدود سال 90 میلادی احتمال می دهند. بنابراین تاریخ نگارش این کتاب در زمانی بین سالهای 70 تا 90 میلادی است که سالهای 80 تا 85 معمول تر است.

دانشنامه عمومی

انجیل لوقا تنها انجیلی است که مخاطبی مشخص دارد، یعنی «عالیجناب تِئوفیلوس». بیش تر محققان بر این اعتقادند که تِئوفیلوس یکی از مقامات بلندپایه رومی بوده است. هدف لوقا از نوشتن کتابش این بود که تِئوفیلوس و احتمالاً سایر دوستان ایمان دارش، در تعالیمی که پیش تر یافته بودند، استوار گردند. در میان نوشته های کتب عهد جدید، دو اثر لوقا، یعنی انجیل او و کتاب اعمال رسولان، از سبکی ادبی و بسیار شیوا برخوردار بوده، و دارای واژگانی غنی و متنوع است. لوقا آثار خود را چنان هنرمندانه به رشته تحریر درآورده که ضمن ارائه اطلاعات دقیق تاریخی، مطالعه آن ها برای خواننده جذاب است.
انجیل لوقا به مسائل خاصی توجه دارد که ویژه همین انجیل است، از آن جمله: غیریهودیان؛ زنان، که در آن زمان جایگاهی حقیر در جامعه داشتند؛ گناه کاران و مطرودین جامعه؛ مسئله فقر و ثروت؛ موضوع دعا و روح القدس. انجیل لوقا تنها انجیلی است که وقایع زندگی زمینی عیسی مسیح را به کمال، از تولّد تا صعودش به آسمان بازگو می کند. در این کتاب، اطلاعات دیگری در خصوص ولادت یحیای تعمیددهنده و چگونگی تولد عیسی مسیح و کودکی او ارائه شده است. لوقا همچنین رویدادها و تعالیمی را از عیسی نقل می کند که خاص انجیل اوست. این مطالب، بیش تر در فصل های ۱۰ تا ۱۹ یافت می شود. از آن جا که کتاب اعمال رسولان، جلد دوّم کتاب لوقاست، مطالعه آن بلافاصله پس از انجیل لوقا، درک بهتر هر دو کتاب را برای خواننده به ارمغان می آورد.
• مقدمه ( ۱:۱–۴ )
• تولد و کودکی یحیی و عیسی ( ۱:۵ تا ۲:۵۲ )
• آماده شدن عیسی برای رسالت خود ( ۳:۱ تا ۴:۱۳ )
• خدمات عیسی در جلیل ( ۴:۱۴ تا ۹:۹ )
• کناره گیری عیسی به نواحی اطراف جلیل ( ۹:۱۰–۵۰ )
• سفر به سوی اورشلیم ( ۹:۵۱ تا ۱۹:۲۷ )
• هفته آخر زندگی زمینی عیسی و رنج های او ( ۱۹:۲۸ تا ۲۳:۵۶ )
• رستاخیز و صعود عیسی مسیح ( فصل ۲۴ )
نگارش لوقا - اعمال
عکس انجیل لوقا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس