انجمن ادبی ایران

دانشنامه آزاد فارسی

حسن وحید دستگردی این انجمن را در ۱۲۹۸ش، بنیاد نهاد که هفته ای یک بار در خانه ای اجاره ای در محلۀ عرب ها و بعد از چندی، در خانۀ حسین قلی قزل ایاغ و میرزارضا نایینی تشکیل می شد. با گسترش تدریجی انجمن چون منازل آن ها برای پذیرایی همۀ مدعوین گنجایش نداشت، انجمن در تالار آیینۀ وزارت معارف تشکیل جلسه می داد و شخصیت هایی نظیر ملک الشعرای بهار، تیمورتاش، ادیب السلطنه سمیعی، ولی الله نصر، محمدهاشم میرزا افسر، یحیی دولت آبادی، سعید نفیسی، رشید یاسمی، علی اصغر حکمت، تقی بینش، محمدعلی بامداد، عباس فرات و جمعی از خاورشناسان معروف به عضویت افتخاری آن پذیرفته شده بودند، اما چون بنیان درست و استواری نداشت، پس از یک سال و اندی، به خانۀ افسر منتقل شد؛ در آن جا به جلسات هفتگی خود ادامه داد. پس از درگذشت افسر، این انجمن در منزل محمدعلی ناصح تشکیل می شد و در حدود ۱۳۲۵ش رسمیت یافت و به ثبت رسید. ناصح برای بالابردن سطح معلومات اعضا، کلاس های درسی، ازجمله آموزش فرانسه، تفسیر قرآن و فن ترجمۀ عربی به راه انداخت و متون مهم ادبی فارسی را خود تدریس می کرد.

پیشنهاد کاربران

انجمن ادبی ایران، یا گاهی شناخته شده با نام انجمن ایران، بزرگ ترین و پر سابقه ترین و پرجمعیت ترین، از نظر تعداد اعضا، انجمن ادبی ایران است. مدتی که این انجمن در مدرسه دارالفنون برگزار شد به خاطر چاپ نشریه دانشکده توسط این انجمن، با نام انجمن دانشکده نیز یاد می شود. این انجمن مسئولیت تهیه و تنظیم سرود ملی شاهنشاهی و سرود پرچم شیر و خورشید ایران و پاینده بادا ایران و گردآوری دیوان اشعار گذشتگان ایران را داشت. این انجمن در سال ۱۲۸۷ خورشیدی تأسیس شد. در حال حاضر سید حسن امین رئیس انجمن ادبی ایران است.
...
[مشاهده متن کامل]

انجمن ادبی ایران به سال ۱۲۷۸ خورشیدی ( دو سال پس از مشروطیت در ایران ) تأسیس شد. نشست های این انجمن که اکنون نزدیک به یکصد و بیست و سه سال از عمر آن می گذرد در آغاز در تالار آئینه، بعد در مدرسه دارالفنون و سپس از ۱۳۰۵ تا ۱۳۱۹ در منزل شاهزاده محمد هاشم میرزا افسر ( ۱۲۵۸–۱۳۱۹ ) شاعر و نماینده مجلس شورای ملی از سبزوار با حضور بزرگانی همچون حسن وثوق الدوله، ایرج میرزا، عبدالحسین تیمور تاش، ملک الشعرای بهار، میر سید حسن امین الشریعه و … تشکیل می شد و پس از فوت افسر در سال ۱۳۱۹ با مشارکت بزرگانی همچون ملک الشعرای بهار، محمد قزوینی، میرزا رضاخان نائینی، حسن وحید دستگردی، فرخی یزدی سید ولی الله خان نصر، مشکان طبسی، مستشار اعظم دانش، معتضدالدوله مهران رفاهی، عبرت نائینی، هادی حایری، یدالله مایل تویسرکانی، پروین اعتصامی، احمد اشتری، هادی اشتری، سید علینقی امین و جعفر پیدا ادامه یافت و شیخ الملک اورنگ، محمدعلی بامداد، ادیب السلطنه سمیعی آن را اداره می کردند.
در نسل بعد از دهه ۱۳۴۰ تا ۱۳۶۰ اول نیابت ریاست انجمن ادبی ایران و بعد ریاست آن بر عهده استاد محمدعلی ناصح ( درگذشته ۱۳۶۵ ) بود که انجمن را سه شنبه ها در طبقه فوقانی منزل خود در امیریه تهران در کوچه نزدیک چهارراه معزالسلطان برگزار می کرد. استادانی در انجمن ادبی ایران شرکت می کردند عبارت بودند از: بدیع الزمان فروزانفر، رضازاده شفق، سعید نفیسی، نصرالله فلسفی، سید محمد مشکات، مرتضی قهرمان، صادق سرمد، شهریار، علیرضا صبا، امیری فیروزکوهی، حسین خطیبی، محمدعلی نجاتی، عبدالرحمان پارسا تویسرکانی، عباس فرات، احمد سهیلی خوانساری، شکرالله آزادی، نصرت الله کاسمی، احمد اخگر، یاور همدانی، سید غلامرضا روحانی، جعفر پیدا، احمد گلچین معانی و … همچنین، در بحبوحهٔ انقلاب سال ۱۳۵۷ خورشیدی، با توجه به شرایط اعضا، مدتی یاور همدانی مسئولیت کنترل و برنامه ریزی انجمن را بر عهده گرفت.

انجمن ادبی ایرانانجمن ادبی ایران
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/انجمن_ادبی_ایران

بپرس