انتیگونه

دانشنامه عمومی

آنتیگونه. آنتیگون ( به یونانی: Αντιγόνη ) ، در اسطوره های یونان، دختر اودیپ و یوکاسته است.
برادرانش پولونیکِس و اِتِئوکلِس در جنگ مخالفان هفتگانهٔ تبای همدیگر را کشتند و کرِئون دایی شان و پدر هِمون، پادشاه تبای تدفین پولونیکس را به جرم خیانت ممنوع کرد. آنتیگون از این فرمان سرپیچی می کند و می گوید که «از قلب فرمان می برد». او برادر را به خاک می سپارد و به دستور کرئون زنده در گور می شود.
دختر اودیپ ( شاه تبای ) و یوکاسته یا اِپیکاسته ( که مادر و در عین حال همسر اودیپ بود ) در نمایشنامه های اودیپ در کولونوس و آنتیگونه اثر سوفوکلِس، داستانش شرح داده شده است. اما روایت های دیگری نیز از سرگذشت او وجود داشته است که یکی از آن ها تراژدی ای به قلم ائوریپیدس بوده است که مفقود شده است.
بعد از آنکه اودیپ پی برد که با مادر خود زنا کرده است، یوکاسته ( مادر و همسرش ) خود را به دار آویخت و اودیپ نیز چشم خود را کور کرد. اودیپ سوگند خورد که خانواده و دیار آلودهٔ خود را ترک کند اما کرئون ( برادر یوکاستا ) از او خواست مدتی آنجا بماند. در این مدت کرئون به عنوان نایب السلطنه حکومت کرد. بعداً، پسران اودیپ ، یعنی اتئوکلس و پولونیکس، تاج و تخت را تصاحب کردند و پدر را بیرون راندند. آنتیگون همراه اودیپ رفت تا در آوارگی های او راهنمایش باشد. وقتی اودیپ سرانجام به حریم مقدس پوسئیدون در کولونوس رسید که مقدر بود در آنجا بمیرد. ایسمِنه ( خواهر آنتیگون ) نزد اودیپ و آنتیگون رفت و به آنها خبر داد که برادران به نزاع برخاسته اند و کرئون که از اتئوکلس دفاع می کند مایل است اودیپ به تبای بازگردد، زیرا طبق یک پیشگویی، حضور اودیپ موجب پیروزی کسی می شود که به اودیپ پناه بدهد. اودیپ در محراب ماند اما کرئون با سربازانش از راه رسید و خواست ایسمنه و آنتیگون را برباید تا اودیپ مجبور به همکاری شود. اما اودیپ از اهالی کولونوس تقاضا کرد که به دنبال تسئوس ( شاه آتن ) بروند. تسئوس به سرعت آمد و هر دو خواهر را نجات داد.
وقتی اودیپ از دنیا رفت، آنتیگون و ایسمنه داوطلبانه به تبای بازگشتند در حالیکه پولونیکس با هفت سردار به تبای حمله کرده بود. پولونیکس و اتئوکلس در نبرد تن به تن یکدیگر را کشتند. کرئون جسد اتئوکلس را با تشریفات شاهانه به خاک سپرد اما چون پولونیکس را یاغی و خائن می دانست جنازه اش را رها کرد تا بگندد و ممنوع کرد که کسی به آن دست بزند. آنتیگون این بی حرمتی را تحمل نکرد و سه مشت خاک بر جنازه پاشید و در صدد دفن جنازه برآمد. سربازان کرئون آنتیگونه را دستگیر کردند. آنتیگون تقاضای ایسمنه را که خواست در جرم و مجازات او شریک شود نپذیرفت زیرا ایسمنه موقعی که آنتیگونه خواست اقدام به دفن برادر کند از کمک کردن امتناع کرده بود.
عکس آنتیگونهعکس آنتیگونهعکس آنتیگونهعکس آنتیگونهعکس آنتیگونهعکس آنتیگونه

آنتیگونه (فیلم). «آنتیگونه» ( انگلیسی: Antigone ( film ) ) یک فیلم است که در سال ۱۹۶۱ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به ایرنه پاپاس و مأنوس کاتراکیس اشاره کرد.
عکس آنتیگونه (فیلم)

آنتیگونه (فیلم ۲۰۱۹). آنتیگونه ( انگلیسی: Antigone ) یک فیلم در ژانر درام به کارگردانی سوفی دراسپ محصول کشور کانادا است که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد. داستان این فیلم بر اساس نمایشنامه آنتیگونه اثر سوفوکل است.
عکس آنتیگونه (فیلم ۲۰۱۹)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آنتیگونه. آنْتیگونه (Antigone)
آنْتیگونه
نمایش نامه ای تراژیک، به زبان یونانی، نوشتۀ سوفوکلس۱، نخستین اجرا در حدود ۴۴۱پ م، در آتن. آنتیگونه، به خلاف فرمانِ شاه کرئونِِ۲ خودکامه، آیین تدفین برادر خود، پولونیکس۳، را برگزار می کند و به فرمان کرئون به مرگ محکوم می شود، اما پیش از آن که حکم اجرا شود، خودکشی می کند. درپی خودکشی آنتیگونه، نامزد او، هایمون۴، پسر کرئون، و مادرش، اورودیکه۵، نیز به زندگی خود پایان می دهند. نمی توان گفت که سوفوکلس به اسطوره نظر نداشته است، اما غرض او بیش از آن که بیان اسطوره باشد، بیان قانونی فلسفی است؛ این که چه سان قوانین و احکام خدشه ناپذیر الهی، رودرروی مصلحت بینی های سیاسی قرار می گیرند. آنتیگونه به فرمان خدایان عمل می کند و فرمان شاه را نادیده می گیرد. آثار فراوانی اعم از نمایش نامه و آثار موسیقایی به اقتباس از آنتیگونه آفریده شده است؛ ازجملۀ نمایش نامه هایی به اقتباس از آنتیگونۀ سوفوکلس: آنتیگونه، اثر لوئیجی آلامانی۶، به زبان ایتالیایی (۱۵۳۳)، آنتیگونه، اثر ویتّوریو آلفیئری۷، به زبان ایتالیایی (۱۶۳۸)، و آنتیگون، اثر ژان آنویی۸، به زبان فرانسوی (نخستین اجرا در ۱۹۴۴). ازجملۀ آثار موسیقایی به اقتباس از آن: آنتیگونه، اثر یوهان آدولف هاسه۹ (نخستین اجرا در ۱۷۲۳)، آنتیگونه، اثر تومازو ترائتا۱۰ (نخستین اجرا در ۱۷۷۲). مندلسون۱۱ نیز تصنیفی به اقتباس از آنتیگونه دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس