انتلکتوئل

/~antelektu~el/

فرهنگ معین

(اَ نْ تِ لِ کْ تُ ئِ ) [ فر. ] (ص . ) روشنفکر.

پیشنهاد کاربران

اهل تفکر خردمند
اولین بار پس از قرون وسطی در فرانسه مقوله انتلکتوئل بوجود آمد و به روشنفکرانی که در رد مذهب کلیسای سیاه خشنِ خرافی مسیحیت که دانشمند را میکشد مخترع را تبعید میکرد و کتاب علمی را از بین میبرد، می ایستد و این خرافه ها را دور میریزد و دائرالمعارف جدید فرانسه را مینویسند و کارعلمی را شروع میکنند ، امثال ژان پل سارتر ها اطلاق میشده که در دفاع از مظلومین کوبا کتاب "جنگ شکر در کوبا" را مینویسد
...
[مشاهده متن کامل]

ولی در ایران به منوّرالفکرانی امثال میرزا ملکم خان و تقی زاده و فروغی هایی که در مقابل ظلم قاجار و رضاخان سکوت کرده و روشنفکران ایدئولوگ های حکومت رضاخانی و قاجار بودند کاری که آنها میخواستند بکند ایدئولوژی وزیربنای فکری آن را فراهم میکردند روشنفکر!!! ولی امثال میرزای شیرازی میرزای آشتیانی و سید عبالحسین لاری که که مقابل قراردادهای استعماری می ایستادند متحجر نامیده میشدند.
یعنی درست مواضع جریان روشنفکری که در غرب با دینِ خرافی مسیحیت تحریف شده میجنگید در ایران جای خودش را به مبارزه با اسلام که مقابل استعمار و ظلم می ایستاد، میدهد!!!!

روشن اندیش
در زبان اروپایی کلمه که معادل آنرا در فارسی ( روشنفکر ) گذاشته اند عبارت از ( انتلیژنزیا ) است ٬ این کلمه مصدر و صفت اش ( انتلکتوئل ) است. ریشه انتلکتوئل ( انتلکت ) است. و انتلکت بمعنی مغز ٬ هوش ٬ خرد ٬ قدرت درک و هوشیاری و فهم است. پس یک آدم انتلیژن یعنی یک آدم با هوش ٬ با فهم و متفکر . بنابراین انتلکتوئل یا انتلیژنزیا به طبقه از طبقاتی اجتماعی گفته میشود که شاخصه و صفت بارزش در جامعه ٬ استعدادی فکری ٬ مغزی و هوش او است. این مفهوم لغوی روشنفکر است ٬ بنابراین هر آدم با هوشی ٬ هر آدم که تفکر و هوشیاری و فهم اش از سایر خصوصیات اش در زندگی و جامعه بارزتر باشد آدم انتلکتوئل است.
...
[مشاهده متن کامل]

�برگرفته از از کجا اغاز کنیم دکتر علی شریعتی �

آنکه هیچ گاه درد اصلی بشر را نفهمید
حلزون خانه به دوش
کسی است که کارش صرفا با مغز است و به شدت آکادمیک و علمی یا ساینتیسم است و بجز تجارب علمی چیزی برایش قابل درک نیست حتی مولفه های دینی_مذهبی که با علم قابلیت اثبات ندارند برایش تعریف نشده است. . . به شدت آینده نگر و از گذشته گریزانند. . .
مفهوم مهمترین سازه ذهنی یک روشنفکر است بر این مبنا روشنفکر فردیست که با جریان ذهنی اش و همینطور با بهره گیری از حواس و شهود خود توامان به دنبال درک حقیقت پدیده ها در جهت معنای آن است .
بمعنی روشنفکر است ، ولی در ایران کاربردی کاملا متضاد دارد چون از زمان قاجار و ناصرالدین شاه به افرادی که فرهنگ و دانش غربی ( علوم انسانی و هنر ) را طوطی وار قرقره میکردند تا خود را روشنفکر جلوه دهند و خود را انتلکت مینامیدند در عرف عامه که انگلیسی نمیدانستند بمعنی نادان پرمدعا تداعی شده . پس در ایران لغب انتلکت کاربردی تمسخرآمیز و مفهومی متضاد با معنایش را دارد .
روشنفکر . . . البته از لحاظ بنیادین فرق دارن. . . روشنفکر تاریخ و جامعه شناس ولی انتلکتوئل فقط تاریخ شناس. . .
کسی که در مورد رویدادهای مهم و کاری پیش قدم باشد و در مورد مسائل سیاسی و اجتماعی و مبارزاتی و یا حتی اقتصادی جلوتر از عصر خود باشد و خود را محدود به سنتهای کهن و جامعه کوچک نکند
کسی که برای دانستن کنجکاو است و تحلیل دانسته هایش میانبری در تفکر از تجربه علم و فرهنگ است.
اخلاق، هوش، دانایی = خردمند
کسی که شغلش با تفکر رابطه دارد مثل شاعر، نویسنده، واعظ
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٢)

بپرس