امین الضرب

/~aminozzarb/

لغت نامه دهخدا

امین الضرب. [ اَ نُض ْ ض َ ] ( اِخ ) حاجی محمدحسن اصفهانی... ابن مهدی بن محمد رحیم. از بازرگانان مشهور دوره قاجاری و از اولین کسانیست که نخستین مرتبه در ایجاد کارخانه های صنعتی در ایران کوشیده اند. وی امتیاز راه آهن محمودآباد مازندران را گرفت و قصد داشت دریای خزر را با راه آهن به تهران متصل کند. از کارخانه هایی که بوسیله امین الضرب دایر گردید کارخانه بلورسازی و چینی سازی و ابریشم تابی و چراغ برق تهران بود. وی در عین حال مردی متدین و دانش دوست بود، طبع بحارالانوار مجلسی در 26 مجلد بهمت این مرد انجام گرفت. بعد از اینکه ضرابخانه بطرز جدید در ایران تأسیس گردید ناصرالدین شاه در سال 1300 هَ.ق. ریاست آنرا به امین الضرب واگذار کرد و عایدات آن که سالیانه 25هزار تومان بود جزو عایدات مالیه مملکت محسوب میگردید. ورجوع به حسین امین الضرب دوم در همین لغت نامه شود.

امین الضرب. [ اَ نُض ْ ض َ ] ( اِخ ) حسین... دوم ( 1288 - 1351 هَ.ق. ). پسر حاج محمدحسن اصفهانی. از بازرگانان معتبر و از رجال اقتصادی ایران در دوره اخیر بود. رجوع به حسین امین الضرب دوم و امین الضرب حاج محمدحسن در همین لغت نامه شود.

فرهنگ فارسی

حاجی حسین آقا ( و . ۱۲۸۸ ه. ق . - ف. ۱۳۵۱ ه. ق . / ۱۳۱۱ ه. ش . ) پسر مرحوم حاجی محمد حسن امین الضرب اصفهانی مشهور به کمپانی از تجار معتبر ایران بود . وی یکبار به وکالت مجلس شورای ملی انتخاب شد . در اواخر عمر رئیس اطاق تجارت تهران بود . او و پدرش ار منولان ایران بودند .
حسین دوم پسر حاج محمد حسن اصفهانی از بازرگانان معتبر و از رجال اقتصادی ایران در دوره اخیر بود

دانشنامه آزاد فارسی

اَمینُ الضَّرب (اصفهان ۱۲۵۰ـ تهران ۱۳۱۱ش)
اَمینُ الضَّرب
(لقب حاج محمدحسین) از تجار و ملاکین مشهور و آزادی خواه دورۀ مشروطۀ ایران. فرزند حاج محمد حسن امین الضرب اصفهانی ، مشهور به کمپانی، بود و تحصیلات مقدماتی را نزد معلمان سرخانه آموخت . سپس نزد پدر رموز تجارت را فراگرفت و پس از آن به اروپا رفت . بعد از بازگشت به ایران به لقب امین الضرب ملقب و عهده دار ضرابخانۀ کشور شد، و در سفر سوم مظفرالدین شاه به فرنگستان (۱۳۲۳ق) همراه او بود. امین الضرب در اندک زمانی، از تجار موفق زمان خود گردید و در انقلاب مشروطه از مشروطه طلبان حمایت کرد و کمک های مالی او پشتوانۀ اقتصادی مشروطه خواهان به حساب می آمد. وی در دورۀ اول مجلس شورای ملی (۱۳۲۵ق) وکالت مجلس را یافت و در دورۀ دوم نایب رئیس مجلس شد. پس از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ش، به دستور سیدضیاءالدین طباطبایی بازداشت شد و پس از خلاصی در ادوار هفتم ، هشتم و نهم مجلس شورای ملی و مجلس مؤسسان (۱۳۰۴ق) به نمایندگی مجلس شورا برگزیده شد. وی در اواخر عمر، ریاست اتاق تجارت را به دست آورد. امین الضرب در برخی از شهرهای اروپایی دفاتر تجارتی داشت . او نخستین کارخانه برق کشور را در تهران دایر کرد و برنامه های وسیعی برای توسعۀ اراضی کشاورزی و صادرات و واردات داشت . او مردی مؤدب و مردم دار بود و در میان گروه های مردم ، احترام خاصی داشت. وی را پس از درگذشت در قم، در صحن امین السلطان، به خاک سپردند.

پیشنهاد کاربران

بپرس