امین الدین بلیانی

فرهنگ فارسی

شیخ محمد بن علی بن مسعود در گذشته بسال ۷۴۵ ه.ق . عارف بزرگ و مشهور قرن هشتم بود .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بَلْیانی ، امین الدین محمد بن علی بن مسعود بلیانی (ذیقعده ۴۵ق /۲۷۰-۶ مارس ۳۴۵م )، عالم و عارف کازرونی معاصر با آل اینجو است.
کهن ترین و مهم ترین منبع در شرح احوال و زندگانی او، کتاب مفتاح الهدایه و مصباح العنایه است که توسط محمود بن عثمان ، یکی از مریدان وی ، نگاشته شده است . سلسله نسب امین الدین به چند واسطه به شیخ ابوعلی دقاق ه م می رسد. او در روستای بلیان ، از توابع کازرون زاده شد. سرانجام ، امین الدین در کازرون درگذشت و در خانقاه علیا - واقع در کوهستان شمالی کازرون - که به دست خود بنا کرده بود، به خاک سپرده شد. این مقبره در زلزله ای که در ۲۳۹ق در کازرون رخ داد و عمارت های بسیاری را خراب کرد، ویران شد. در منابعی که به شرح احوال شیخ پرداخته اند، از همسر و فرزندان او سخنی به میان نیامده ، لیکن محمود بن عثمان در کتاب مفتاح الهدایه از شخصی به نام محب الدین با عنوان «شیخ زاده » یاد کرده که به احتمال قوی فرزند وی بوده است .

پیشنهاد کاربران

امین الدین بلیانی کازرونی ( ۶۶۸ هجری قمری، ۷۵۴ هجری قمری ) از عارفان و مشایخ تصوف ناحیه فارس در سده هفتم و هشتم قمری است. وی در سال ۶۶۸ هجری قمری به دنیا آمد، پدر و اجداد پدری او همه از علماء مشایخ و عارفان زمان خود بودند. وی در سن ۷۷ سالگی و در سال ۷۵۴ ه‍. ق در خانقاه خویش درگذشت.
...
[مشاهده متن کامل]

نسب شیخ امین الدین، به ابوعلی دقّاق می رسد. وی در روستای بلیان در کازرون متولد شد. از خاندان بلیانی در فارس افراد سرشناسی در نسل های پیش و پسِ وی برخاسته اند که وی یکی از نامدارترین و تأثیرگذارترین آنهاست. وی از شاگردان شیخ ابواسحاق کازرونی، استاد حافظ شیرازی و مرشد مستقیم خواجوی کرمانی است.
بقعه شیخ امین الدین یا خانقاه علیا در شمالی ترین قسمت شهر فعلی کازرون واقع شده است. مصالح بکار رفته و نوع معماری این بنا شباهت زیادی به معبد آناهیتای بیشاپور دارد. مرمت ضلع جنوبی، سفیدکاری، برچیدن فضاهای الحاقی از جمله اقداماتی است که بر روی بقعه در دست انجام است.
حافظ دربارهٔ وی قطعه ای چنین سروده است:

امین الدین بلیانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/امین‌الدین_بلیانی

بپرس