امپراتوری اینکا

دانشنامه عمومی

امپراتوری اینکا ( ۱۴۳۸ - ۱۵۳۳ ) ، یک امپراتوری از مردم بومی ( سرخ پوست ) در آمریکای جنوبی بود. این امپراتوری در بیشترین پهناوری خود، کشورهای امروزی پرو، اکوادور، بولیوی، و بخش هایی از آرژانتین، شیلی و کلمبیا را دربرمی گرفت. شهر کوزکو پایتخت اداری، سیاسی و نظامی آن به شمار می آمد. در سدهٔ شانزدهم میلادی با ورود اسپانیایی های تحت فرماندهی فرانسیسکو پیزارو[ ۲] به پرو، این امپراتوری درهم شکست و قلمرو آن مستملکهٔ اسپانیا گشت.
واژهٔ اینکا به معنای «خدا در زمین»، بر گرفته از زبان بومیان کشور پِرو در آمریکای جنوبی است.
ریشه ها، پیدایش و تکامل تمدن اینکا، هنوز در هاله ای از ابهام باقی مانده است. در بارهٔ تاریخ این قوم، منبع و نوشته ای وجود ندارد، چون اینکاها فاقد خط بوده اند. اما به نظر می رسد قبایل اینکا که در پیرامون دریاچهٔ تی تی کاکا می زیسته اند، در سدهٔ دوازدهم میلادی به رهبری مانکوکاپاک، فرمانروای افسانه ای اینکا، سرزمین های مجاور را فتح کرده و با بنای شهر کوزکو، تمدن اینکا را بنیان نهاده اند.
دربارهٔ پیدایش و تکامل تمدن اینکا، افسانه ها و اسطوره های زیادی نقل شده است. یکی از گویندگان این اسطوره ها، گارسیلازودولاوگا، از تاریخ نگاران فتح سرزمین اینکا به دست اسپانیایی ها است. افسانه ای که وی بازگو کرده، از این قرار است: مانکوکاپاک و مامااوکلو یک زوج افسانه ای و از ایزدها بوده اند که با لشکری از جادوگران و جنیان کرانه های دریاچه تی تی کاکا را ترک کردند تا به سرزمین برگزیده کوچ کنند. هنگامی که به تپه هواناکائوری ( جایی که شهر کوزکو ساخته شد ) رسیدند، لشکر جادویی مانکو در داخل زمین فرورفتند و این برای مانکو و همسرش، نشانهٔ پایان انتظار برای جستجوی سرزمین موعود بود و به این ترتیب، این زوج افسانه ای شهر خود را روی این تپه بنا کردند.
صنعتی زاده چونکه این جوامع علیرغم پیشروی در علوم و فنون، صاحب خط و کتابت نشده اند آنان را قومی بَدَوی و مذهبشان را نیز از مذاهب بدوی گفته است. [ ۳]
تمدن اینکا در آغاز تنها یک دولت - شهر کوچک شامل شهر کوزکو و سرزمینهای پیرامون آن بود، اما در سدهٔ پانزدهم میلادی، پاچاکوتی، نهمین امپراتور اینکا و ملقب به ساپا اینکا ( رهبر بزرگ ) ، با گشودن بخش بزرگی از کوه های آند، قلمرو اینکا را از حدود کوزکو بسیار فراتر برد و دولت - شهر کوزکو را به یک امپراتوری بزرگ تبدیل کرد. این امپراتوری که تاهوان تین سویو نامیده می شد، یک سازمان فدرالی با یک دولت مرکزی ( کوزکو ) و چهار استان با دولت های محلی به نام های: چینچای سویو، آنتی سویو، کونتی سویو و کولاسویو بود. همچنین گمان می رود که پاچاکوتی سازندهٔ شهر اسرارآمیز ماچوپیچو بوده باشد. پس از پاچاکوتی، دیگر فرمانروایان اینکا به ترتیب عبارت بودند از:
عکس امپراتوری اینکاعکس امپراتوری اینکاعکس امپراتوری اینکاعکس امپراتوری اینکا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

Inti با تلفظ این تی نام خدای خورشید یا خدای پدر.
viracucha با تلفظ وی را کوچا نام خدای خالق. این نام شاید در اصل و ریشه به معنای زیر بوده باشد: مسیر کوچه ها یا راه ها و یا هدف کوچ کردن و یا حرکت انسان بسوی او می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

Pachamama با تلفظ پاشا ماما نام خدای زمین یا الهه مادر و پاشا شاید به معنای بزرگ ( به زبان ترکی ) و ماما به معنای مادر بوده باشد.
mach picchu با تلفظ های ماچو پیک چو و ماچو پیچو نام شهر بنا شده بر روی یک کوه . شاید در اصل و ریشه به شکل و معنای زیر بوده باشد: ماچو پَی جو یعنی چون ما یا مانند ما پَی یا بنیاد را جستجو کن.
Cuzco با تلفظ کوز کو شاید به شکل کوس کوه به معنای کوه آوا یا کوه صدای جرس بوده باشد در مقایسه با کوه سینا به معنای کوه شنود.
عنوان یا لقب sapa شاید اقتباس از کلمه فارسی سپاه بوده باشد.
چه راز و معنایی ممکن است در پشت پرده ظاهری نخ های رنگی گره دار نهفته باشد ؟ شاید نقش چتکه های محاسبه ای را بازی میکرده اند، یک گره روی یک نخ برابر با عدد 1 و دو گره برابر با عدد 2 و الا آخر و نخ اول از سمت چپ نقش تار یا سیم اول در چتکه ها و تعداد گره های مقابل روی نخ های موازی از سمت چپ به راست یک عدد چند رقمی.
تیهو توانکان شاید به معنای : اینجا کان یا معدن توان یا نیروی هو بوده باشد.
بعضی از کلمات زبان قوم این کا براستی فارسی یا شبیه فارسی می باشند.

بپرس