واژه امرود. [ اَ ] ( اِ ) در پهلوی ارموت و انبروت . ( از حاشیه برهان قاطعچ معین ) . در آستارا آرموت . در منجیل ، هومرو . در شفارود، اومبرو گویند. ( ازجنگل شناسی کریم ساعی ج 1 ص 238 ) . گلابی. ( فرهنگ فارسی معین ) . قسمی از گلابی. ( ناظم الاطباء ) . کمثری. ( منتهی الارب ) ( دهار ) . پروند. ( برهان قاطع ) . میوه ای است در ملک خراسان بغایت شیرینی ونازکی و خوشبوی بشکل نبات می شود و آنرا به پستان نوبرآمده تشبیه کنند. ( از مؤید الفضلاء ) :
... [مشاهده متن کامل]
برفتم به رز تا بیارم کنشتو
چه سیب و چه غوره چه امرود و آلو.
منبع. لغت نامه دهخدا
زبان های ترکی�در چند مرحله بر�زبان فارسی�تأثیر گذاشته است. نخستین تأثیر زبان ترکی بر پارسی، در زمان حضور سربازان تُرک در ارتش�سامانیان�روی داد. پس از آن، در زمان فرمان روایی�غزنویان، �سلجوقیان�و پس از�حملهٔ مغول، تعداد بیشتری�وام واژهٔ�ترکی به زبان فارسی راه یافت؛ اما بیشترین راه یابی واژه های ترکی به زبان فارسی در زمان فرمانروایی�صفویان، که ترکمانان�قزلباش�در تأسیس آن نقش اساسی داشتند، و�قاجاریان�بر ایران بود.
• منابع ها. تاریخ ادبیات ایران، ذبیح الله صفا، خلاصه ج. اول و دوم، انتشارات ققنوس، ۱۳۷۴
• تاریخ ادبیات ایران، ذبیح الله صفا، خلاصه ج. سوم، انتشارات بدیهه، ۱۳۷۴
• حسن بیگ روملو، �احسن التواریخ� ( ۲ جلد ) ، به تصحیح�عبدالحسین نوایی، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، ۱۳۴۹. ( مصحح در پایان جلد اول شرح مفصل و سودمندی از فهرست لغات�ترکی�و�مغولی�رایج در متون فارسی از سده هفتم به بعد را نوشته است )
• فرهنگ فارسی، محمد معین، انتشارات امیر کبیر، تهران، ۱۳۷۵
• غلط ننویسیم، ابوالحسن نجفی، مرکز نشر دانشگاهی، تهران، ۱۳۸۶
• فرهنگ کوچک زبان پهلوی، دیوید نیل مکنزی، ترجمه مهشید فخرایی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ۱۳۷۹
آمرود واژه ای تورکی است که به ریخت ارمت در دیوان الغات تورک و به ریخت آرمود در واژه نامه شاهمرسی امده و به چم گلابی است
در افغانستان به گلابی امرود میگوید
در اذر بایجان شرقی به گلابی ارموت گویند ( باز مانده زبان اذری پهلوی )
اربو. . . .
نوعی گلابی شیرین
مل
ذر جنوب غربی بابل و در جنوب شرقی آمل به این میوه جنگلی "اندلک " ( andelak" گویند.
از خانواده گلابی، بسیار کوچکتر از گلابی و بر اساس ارتفاع از سطح دریا، درشتی و ریزی و آبداربودن آن متنوع میشود از ارتفاع 120متر الی 900متر رویش و خاستگاه آن میباشد که هرچقدر ارتفاع از سطح دریا بیشتر میشود به همان نسبت خشک تر و کوچکتر میشود . ولیک و اندلک از خانواده گلابی است و اگر در مدیریت و برنامه ریزیدقیق انجام پذیرد!میتوان تمام ولیک هاو اندلک ها را بدون قطع کردن درخت، تبدیل به انواع گلابی کرد و بسی سود برای جنگل نشینان و تولید بسیار انبوه در سطح ملی؛عاید نمود.
... [مشاهده متن کامل]