امان الله شاه

پیشنهاد کاربران

شاه امان الله خان ( غازی امان الله خان ) سومین فرزند حبیب الله خان فرمانروای افغانستان از دودمان بارکزایی بود. اصلاحات شاه امان الله خان که در سال ۱۹۲۳ در زمینه های اجتماعی انجام شد به واکنش عناصر سنتی و محافظه کار منجر شده و پس از یک جنگ داخلی، در سال ۱۹۲۹ او به کناره گیری از سلطنت وادار شد. با استعفای امان الله خان و جانشینی وی توسط معین السلطنه عنایت الله خان ( ۱۴ ژانویه ) و استعفای سردار عنایت الله خان ( ۱۷ ژانویه ) ، حبیب الله کلکانی که به کابل حمله کرده بود ارگ شاهی را تصرف کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

پس از اینکه در فوریهٔ ۱۹۱۹ م. حبیب الله خان کشته شد، با اینکه پسر بزرگش عنایت الله ملقب به معین السلطنه به جانشینی او تعیین شده بود، برادرش نصرالله خان خود را شاه و جانشین برادر خواند، ولی امان الله با این عنوان که معین السلطنه از حق خود صرف نظر کرده است، از کابلی ها برای خود بیعت گرفت و با مساعدت مردم و عده ای از بزرگان، دست عمویش را از امارت کوتاه کرد و در ۱۹۱۹ م. با قشون سرحدی هندوستان جنگید. این جنگ که معروف به جنگ استقلال است و سومین جنگ افغانستان با انگلستان بود، به پیمان راولپندی ( اوت ۱۹۱۹ م ) منجر شد که به موجب آن، انگلستان از امتیازات خود چشم پوشید و افغانستان مستقل شد.
در این روزها احساسات ضد انگلیسی در بین مردم به اوج شدت خویش رسیده بود، زیرا عموماً معتقد بودند که انگلیس می بایست در قبال بیطرفی افغانستان در جنگ اول جهانی، استقلال کامل این کشور را بدان بازمی گرداند. شاه امان الله از احساسات ضد انگلیسی مردم استفاده نموده، در سال ۱۲۹۸ ه‍. ش ( ۱۹۱۹ میلادی ) سومین جنگ علیه انگلیس را آغاز کرد. حرکت نیروهای این کشور به طرف هند آغاز شد، نیروهای هوایی انگلیس برای مدت ده روز پشت هم شهر جلال آباد و نواحی خیبر را فتح کردند، بعد از ده روز جنگ افغانستان تقاضای آتش بس و پیشنهاد صلح نمود. انگلیس ها هم که از جنگ اول جهانی خسته و فرسوده شده بودند، با اندکی تعلل این تقاضا را پذیرفتند. از سوی دیگر انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ در روسیه نیز تأثیرات خود را داشت، و دیگر برای انگلیس تهدیدی محسوب نمی شد، سیاست بلشویکها عدم مداخله در امور دیگران بود. افغانستان در نخستین روزهای جنگ سوم افغان و انگلیس اعلان استقلال نمود. انگلیس به سال ۱۳۰۰ ه‍. ش ( ۱۹۲۱ میلادی ) طی قراردادی در راولپندی استقلال افغانستان را به رسمیت شناخت.

امان الله شاهامان الله شاهامان الله شاهامان الله شاهامان الله شاهامان الله شاه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/امان‌الله_شاه

بپرس