امامزاده عباس

لغت نامه دهخدا

امام زاده عباس. [ اِ دَ / دِ ع َب ْ با ] ( اِخ ) دهیست از دهستان شراء سفلی از بخش وفس شهرستان اراک ، واقع در 19 هزارگزی جنوب باختری کمیجان ، سر راه میلاجرد و دیزآباد. در جلگه قرار گرفته و سردسیر است و 445 تن سکنه دارد. آب آن از قنات تأمین میشود و محصولش غلات و پنبه ونخود و انگور و شغل اهالی زراعت و گله داری و قالیچه و جاجیم بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).

گویش مازنی

/emaam zaade abbaas/ بقعه ی امام زاده عباس در آزادگله ی ساری

دانشنامه آزاد فارسی

اِمامزاده عبّاس
بقعه ای واقع در آبادی آزادگُله در ۵کیلومتری شرق ساری، در استان مازندران. شیخ مفید ایشان را از فرزندان امام موســی کاظم (ع) و مادرش را ام ولد نام می برد، اما محدث قمی از قول ســید مهدی قزوینی می نویسد که عباس در جوار پدر بزرگوارش دفن شده و به ایران نیامده است. کتیبۀ صندوق مزار صاحب مرقد را عباس فرزند امام هفتم (ع) به همراه دو امامزادۀ دیگر به نام های محمد و حسن بن محمد معرفی می کند. بر بالای دَرب بیرونی بقعه، کتیبه ای با تاریخ ۸۹۷ق قرار دارد.

پیشنهاد کاربران

امامزاده عباس در استان مازندران، ( شمال شرقی ) شهرستان ساری، جاده ساری به نکا ( بلوار امام رضا ) ، بعد از پل تجن، محله آزاد گله، خیابان امامزاده عباس واقع شده است.
این زیارتگاه یکی از شاهکارهای معماری قرن نهم هجری است که در۳۰ دقیقه و ۳۶ درجه عرض جغرافیایی و در۵۸ دقیقه و۵۲ درجه طول جغرافیایی و به ارتفاع ۱۸ متری سطح دریا قرار گرفته است. بدنه اصلی بنا هشت ضلعی و بر بالای اضلاع، قرنیس های سینه کفتری و بالای آن کمربندی هشت ضلعی و بالای آن گنبد هرمی شکل هشت ضلعی و بر نوک این بنا یک قندیل طلاکاری شده واقع شده و ارتفاع این بنا ۳۰ متر می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

در ورودیه صحن یک درب چوبی نفیس قرار دارد و بر بالای آن پنجره مشبک قرار دارد و بر بالای این پنجره مشبک یک کتیبه وجود دارد و متن این کتیبه بدین شرح می باشد: «ظهور و بروز قبر امامزاده معصوم عبّاس بن موسی کاظم در پنجشنبه یکم ماه مبارک رمضان سنه سبع و عشرین و ثمان مائه و اجازه فرمودند سیّد امیر بن سیّد شرف الدین حسینی در شب مذکور به ظهور وجود عام»
در صحن مطهر یک ضریح مشبک فلزی قرار دارد که در سال ۱۳۵۲ ه‍. ش با سعی واهتمام مردم مؤمن و هیئت امنا وقت آستانه و اداره اوقاف شهرستان ساری بر روی مرقد امامزاده عبّاس نصب شده است که جلوه خاصی به بقعه داده است. بر حاشیه بالای ضریح مشبک فلزی نو ساز آب طلایی و نقره ای ابیاتی با خط خوش نستعلیق فضایلی حکاکی شده است. در موازات این ابیات از گوشه شمال غربی ضریح، آیاتی از کلام الله مجید با خط خوش جمله: بسم ا… الرحمن الرحیم هل أتی علی الانسان تا امثالهم تبدیلا کتیبه فضایلی ۱۳۵۳ دیده می شود.
ساخت ضریح در اصفهان به زرگری حسن پرورش و قلمزنی سیّد علی خسروانی و نجاری اخوان خالق زادگان ونقاشی های داخل ضریح توسط صفر علی امامی صورت گرفته است. قبل از این ضریح یک ضریح مشبک چوبی قرارداشته است که اکنون در انبار موزه اداره اوقاف نگهداری می شود. در داخل این ضریح فلزی یک صندوقی بسیار عالی و نفیس که درازای آن ۲۵۰ و پهنای آن ۱۵۰ و بلندی آن ۱۲۰سانتی متر است و بر حاشیه آن آیاتی از کلام الله مجید و در وسط بدنه شمالی مقابل دریچه این عبارات حک شده است: «بسم الله الرحمن الرحیم هذا المشهد المقدس الحضرات الکرام امامزادگان بحق عباس بن عبدالله بن موسی الکاظم و محمد و حسن و زید عمل الصندوق بسعی و اهتمام سیّد مرتضی بن سیّدعلی بن سیّد شمس الدین بن سیّد عبدالصمد بن سیِد شمس الدین بهرام نجار تحریرا فی التاریخ ماه جمادی الاخر سنه سبع و تسعین و ثمانمائه» با توجه به کتیبه های موجود ظاهراً در زمان حکومت سیّد امیر بن شرف الدین حسینی در پنج شنبه اول ماه مبارک رمضان سال ۸۲۷ ه‍. ق قبر امامزاده عباس آشکارگردیده و سیّد امیرمرعشی که پسر سیّد شرف الدین پسر میرقوام الدین مرعشی است از سادات ذی نفوذ شهر ساری بود و پس از فوت پدر میرقوام الدین سهم الارث فراوانی به شرف الدین رسید و او نیز به فرزند ارشد خود سیّد امیرمنتقل کرد و پس از آشکار شدن قبر امامزاده عبّاس خبر به او رسید و او این واقعه را مرقوم نموده است: «ظهور و بروز قبرمبارک امامزاده معصوم عبّاس بن موسی کاظم علیه السلامدر شب پنجشنبه بیست ویکم ماه مبارک رمضان سنه سبع و عشرین و ثمانمائه و اجازه فرمودن سیّد امیر بن سیّد شرف الدین حسین در شب مذکور به ظهور خود عَلم …» و بر روی این چهار قبر یک صندوق چوبی توسط سید مرتضی بهرام نجار در سال ۸۹۷ ه‍. ق قرار گرفته که بر حاشیه آن آیاتی از کلام الله مجید حک شده و در بدنه شمالی آن عبارت زیرحک شده است: «بسم الله الرّحمن الرّحیم هذالمشهدالمقدس الحضرات الکرام امامزادگان بحق عبّاس بن عبدالله بن موسی الکاظم و محمدو حسن و زید عمل الصندوق بسعی و اهتمام سیّد مرتضی بن سیّد علی بن سیّد شمس الدین بن سیّد عبدالصمد بن سیّد شمس الدین بهرام نجار تحریرا فی التاریخ ماه جمادی الاخر سنه سبع و تسعین و ثمانمائه» همچنین با توجه به ابیاتی که بر روی درب ورودی بقعه نوشته شده است.

امامزاده عباسامامزاده عباس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/امامزاده_عباس_(ساری)

بپرس