الیاف شیشه

دانشنامه عمومی

[ ۱] الیاف شیشه ( به انگلیسی: Glass fiber ) مشهورترین تقویت کننده مورد استفاده در صنعت کامپوزیت می باشد و انواع مختلفی از آن به صورت تجاری وجود دارند ترکیبات شیمیایی این الیاف با هم متفاوت است و هر کدام برای کاربرد خاصی مناسب است. از این در صنعت ساختمان به جهت پوشش های حفاظتی و مقاوم سازی المان های مختلف سازه ای استفاده زیادی می شود. [ ۱] از مهم ترین ویژگی های این الیاف می توان به مقاومت کششی بالا و وزن کم و همچنین قیمت کمتر نسبت به الیاف کربن در بازارهای جهانی اشاره کرد. [ ۲]
رشته هایی با قطری یکسان که به طور حدودی بین ۴ تا ۱۳ میکرون به هم پیچیده می شوند تا نخ تولید شود. نخ هایی با وزن های متنوع با تکس ۵ الی ۴۰۰ در بازار ارائه می شوند . تکس واحد نام گذاری وزنی آن ها یعنی وزن به گرم به ازای ۱۰۰۰ متر طول است یا معادل کاربردی آن دنیر یعنی وزن به پوند به ازای ۱۰۰۰۰ یارد طول می باشد.
دسته ای از رشته ها با قطرهای مشابه ( ۱۳ - ۲۴ میکرون ) را که به صورت آزاد در کنار هم قرار بگیرند به آن ها نیمتاب می گویند. نیمتاب ها در وزن های ۳۰۰ الی ۴۸۰۰ تکس در بازار وجود دارند.   دو نوع نیمتاب های مستقیم و نیمتاب های مجتمع شده وجود دارند. در نیمتاب های مستقیم مجموعه ای از رشته ها بعد از ذوب به وجود می­ آیند و در صورتی که در فرایند تولید، چند دسته رشته به طور جداگانه کنار هم دسته بندی شوند نیمتاب­ های مجتمع شده تولید می شوند. در این نیمتاب ها رشته ها قطر کمتری نسبت به نیمتاب مستقیم دارند. این قطر کم در مجموع مساحت خیس شدگی را بالاتر برده و رزین بیشتری را در هنگام ساخت جذب می کند و باعث افزایش خواص مکانیکی کامپوزیت می شوند. ساخت این نوع نیمتاب دشوارتر بوده که در انتها باعث بالا رفتن قیمت آن می شود.
در انواع بافت های ساده ، ساتینی و غیره ( woven ) ، الیاف دو جهته، با مقاومت بسیار بالایی وجود دارند که الیاف آن ها در دو جهت عمود برهم صفر درجه و نود درجه قرار گرفته اند. از مهم ترین ویژگی های بارز این دسته از الیاف علاوه بر مقاومت کششی بالای آن ها می توان به وزن کم و مقاومت در برابر انواع شرایط محیطی و محیط های اسیدی اشاره نمود. امروزه الیاف دو جهته در زمینه ها و صنایع مختلفی از جمله ساخت قطعات خودرو و هواپیما، ساخت تجهیزات ورزشی، ساخت بدنه کشتی و… استفاده می شود اما مهم ترین محل مصرف و کاربرد الیاف شیشه دو جهته را می توان استفاده در صنعت مقاوم سازی و آب بندی ذکر کرد که برای مقاوم سازی ساختمان ها و سازه های صنعتی، مقاوم سازی پل ها، مقاوم سازی لوله ها و مخازن فولادی و بتنی، به سازی لرزه ای ساختمان ها و… به کار می رود. الیاف شیشه دو جهته به دلیل مقاومت در برابر عوامل خورنده کاربرد بسیاری به عنوان پوشش­ حفاظتی در صنایع مختلف می شود، همچنین به سبب عایق الکتریکی بودن این الیاف، از آن در زمینه های مختلفی که به عایق های حرارتی با مقاومت و دوام بالا نیاز است استفاده می شود.
عکس الیاف شیشهعکس الیاف شیشه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

در تکمیل مطالب بالا، انواع الیاف های شیشه ای معرفی می گردند. تفاوت خصوصیات این الیاف ها به تفاوت ترکیب آنها برمی گردد و آنهم عمدتا به اضافه شدن اکسیدهای گوناگون دیگر به اکسید سیلیسیوم پایه بر می گردد. Al2O3, B2O3, CaO, MgO, ZnO, Bao, LiO2, TiO2, Fe2O3, ZrO2, PbO از اکسیدهائی بوده که مورد استفاده قرار می گیرند
...
[مشاهده متن کامل]

E - Glass: با توجه به هدایت الکتریکی کم، عایق الکنریکی بسیار عالی از جمله در دمای بالا است و به همین دلیل به شیشه الکتریکی ( Electrical Glass ) معروف بوده و کاربرد صنعتی دارد. پرمصرف ترین الیاف در صنایع بافندگی و در تقویت پلاستیک است.
A - glass: بابت مقاومت حرارتی بالا مورد توجه است و در عایق سازی ساختمان استفاده می شود.
AE - glass: الیاف مقاوم به محیط قلیائی ( Alkali Resistant )
S - Glass: به شیشه ساختمانی شهرت داشته و استحکام مکانیکی بالائی دارد ( 4750MPa ) و S آن از کلمه Strength گرفته شده است.
S2 - Glass: با داشتن بالاترین میزان سیلیکا، عملکرد بسیار خوبی دارد از آنجمله استحکام، ضربه پذیری و مقاومت حرارتی که آن را مناسب مصرف در منسوجات و مواد مرکب نموده است.
C - Glass: با مقاومت شیمیایی خوب که گرفته شده از کلمه Chemical می باشد.
T - Glass: نوع C - Glass در آمریکای شمالی است.
M - Glass: با مدول الاستیک ( یا به تعبیری، الاستیسیته ) و استحکام مکانیکی بالا
ECR - Glass: با مقاومت خوردگی بالا که گرفته شده از عبارت Extra corrosion Resistance می باشد.
D - Glass: با ثابت دی الکتریک بالا که گرفته شده از کلمه Dielectric است.
Z - Glass: در تقویت بتن، ساخت الیاف های چاپ شده سه بعدی از جمله حوزه مصرف آن است. مقاومت در مقابل حرارت ، سایش، اسید، باز، نمک به همراه استحکام مکانیکی از خصوصیات آن می باشد.

الیاف شیشه
الیاف شیشه نوعی از ترکیبات الیاف مسلح به پلاستیک هستند که از الیاف شیشه برای تقویت بهره میبرند. از الیاف شیشه برای ساخت پشم شیشه، نمد سوزنی، بافت پارچه شیشه ای، و همچنین ساخت توری الیاف شیشه استفاده میشود.
...
[مشاهده متن کامل]

- - پشم شیشه از ترکیب الیاف شیشه با ذرات سیلیس و نوعی سنگ آذرین که برخی به آن فلدسپات میگویند ساخته میشود. پشم شیشه انعطاف پذیر و سبک وزن است. پشم شیشه بصورت توپی، تخته ای و کاشی در بازار عرضه میگردد. از پشم شیشه معمولاً برای عایق کاری و عایق بندی حرارتی و مدیریت دما و همچنین عایق بندی صوتی استفاده میشود. البته بدلیل مقاومت بالا در برابر آتش سوزی کاربرد محافظت در مقابل آتش سوزی خصوصاً در کشتی ها و صنایع دریایی نیز دارد. در عایق کاری حرارتی از پشم شیشه برای عایق بندی سقف، دیوار، کف و حفره و فضای خالی لای دیوار و مجرای تهویه، لوله و مخازن استفاده میشود. به علاوه بدلیل جذب مؤثر اصوات توسط پشم شیشه، از آن برای واپایش نوفه و مدیریت سروصدا استفاده میشود. در صنعت زراعت و کشاورزی از پشم شیشه برای تنظیم دما و رطوبت در گلخانه ها استفاده میشود. در لوازم خانگی برای صرفه جویی در مصرف نیرو، در یخچال، آبگرمکن، و اجاق استعمال میشود.
- - نمد سوزنی از مرتب کردن تصادفی الیاف شیشه و سپس صاف کردن آنها بصورت یک ورق صفحه ای ساخته میشود. کاربرد نمد سوزنی: در اغلب موارد برای ساخت و ترمیم و تقویت محصولات مرکب تهیه شده از الیاف شیشه ای کاربرد دارد. نمد سوزنی به لایه های الیاف شیشه، قُوَّت و سختی میدهد و آنها را برای ساخت بدنه قایق، صفحات بدنه خودرو، و مخازن ذخیره مایعات مناسب میسازد. همچنین بدلیل نسبتِ قوت - به - وزنِ خوب آن، و سبک وزن بودن محصولات ساخته شده از نمد سوزنی در ترکیب با چسب، از نمد سوزنی در ساخت تزئینات داخلی خودرو، قطعات بدنه خودرو، تقویت مصالح ساختمانی مانند بتون، پَرِّه مولد نیروی بادی، همچنین لوازم ورزشی مثل تخته موج سواری، تخته برفسُری، و تعمیر و تقویت پل ها و دالانه های زیرساختی، لوله و مخازن ذخیره سازی و غیره استفاده میشود.
- - پارچه شیشه ای: در انواع بافتهای ریز و درشت، شفاف و نازک و کلفت بافته میشود. بدلیل استقامتش در برابر حرارت و ناتوانی در انفجار بعنوان سد حرارتی در محیط های خطرناک مانند هواپیما و قسمت پایین بالون که در برابر حرارت موتور قرار دارد استفاده میشود. این نوع پارچه بدلیل انعطاف پذیری کم و همچنین ایجاد حساسیت پوستی نمیتواند برای لباس مورد استفاده قرار گیرد. در ساخت نمونه هواپیما، آب بندی و عایق بندی
- - توری الیاف شیشه: بسته به تنگی و گشادی چشمک های توری برای گچ کاری؛ سیمان کاری و ترمیم ترک دیوار، توری درب و پنجره و آب بندی مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از آنها بصورت نوار چسب پهن در بازار موجود هستند که برای ترمیم ترک سقف و دیوار استفاده از آنها را آسان میکند.

الیاف شیشهالیاف شیشهالیاف شیشهالیاف شیشه

بپرس