الکتروسکوپ

فرهنگ عمید

وسیله ای که وجود قوۀ الکتریسیته را در جسمی معلوم می کند، برق آزما، برق نما.

دانشنامه عمومی

برق نما یا الکتروسکوپ ( به انگلیسی: Electroscope ) وسیله ای است که با استفاده از آن می توان باردار بودن، نوع بار و مقدار بار جسم از نظر الکتریکی را شناسایی کرد. برای تشخیص باردار بودن از الکتروسکوپ بدون بار مثبت و برای تشخیص نوع بار از الکتروسکوپ که بار مشخّص دارد، استفاده می شود. [ ۱] همچنین، برای تشخیص رسانا یا نارسانا بودن اجسام هم می توانی از جسم باردار استفاده کرد و هم می توان از الکتروسکوپ باردار استفاده کرد.
یک الکتروسکوپ ساده دارای 4 جز اصلی است:
• کلاهک فلزی
• جسم عایق
• میلهٔ فلزی
• یک ورقهٔ تا شدهٔ طلا یا آلومینیم
الکتروسکوپ برای آشکارسازی وجود بار الکتریکی از دو ورقهٔ طلا یا آلومینیم، تشکیل می شود که به یک سر میلهٔ رسانای فلزی متصل شده اند و میله به وسیلهٔ گیرهٔ عایقی نگه داشته می شود، وقتی که میله و ورقه ها بار الکتریکی کسب کنند، ورقه ها بر اثر نیروی رانش متقابل حاصل از بارهای همنام از یکدیگر دور می شوند و بالعکس
اول باید الکتروسکوپ ها دارای بار الکتریکی معین باشد. برای مثال الکتروسکوپ دارای بار مثبت است. جسمی باردار را نزدیک کلاهک الکتروسکوپ می کنیم و اگر دو ورقه از هم باز شدند یعنی بار جسم و دستگاه هم نام است ( طبق مثال، نتیجه می گیریم جسم، دارای بار مثبت است ) و اگر به هم نزدیک شوند یعنی بار دستگاه و جسم ناهم نام است ( طبق مثال، جسم دارای بار منفی است ) . [ ۲]
برای تعیین دقیق نمی توان از این نوع الکتروسکوپ استفاده کرد برای همین از الکتروسکوپ های دیجیتالی و قوی استفاده می شود. اما برای تعیین از مقدار افزایش زاویه بین دو ورقه نسبت به زاویهٔ قبلی و با توجه به هم نامی یا غیر هم نامی بار استفاده می شود.
عکس الکتروسکوپعکس الکتروسکوپ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اِلکتروسْکوپ (electroscope)
اِلکتروسْکوپ
وسیله ای برای آشکارسازی بار الکتریکی. الکتروسکوپ یا برق نمای زرورقی متشکل از یک میلۀ قائم رسانا از جنس فلز است که انتهای آن به دو تکه زرورق راست گوشه ختم می شود. این میله و زرورق های آن را عایق بندی و در داخل محفظۀ شیشه ای یا فلزی متصل به زمین نصب می کنند. بار الکتریکی واردشده به انتهای دیگر میله سبب می شود که برگه های زرورق از هم فاصله بگیرند، زیرا هر دو برگه از راه میله به صورت یکسان با بارهای مثبت یا منفی باردار می شوند و درنتیجه یکدیگر را می رانند. قطبیت بار الکتریکی را با استفاده از بار الکتریکی دیگری با قطبیت معلوم که به میله فلزی وارد می شود تشخیص می دهند. در صورتی که بار آزمون جدید با بار قبلی مشابه باشد، برگه های زرورق دور از هم باقی می مانند. اما اگر بار آزمون مخالف بار اولیه باشد، بار قبلیِ روی برگه ها خنثی می شود و درنتیجه، برگه ها پایین می افتند و به یکدیگر نزدیک می شوند.

پیشنهاد کاربران

بپرس