الومینیوم

/~Alominiyom/

برابر پارسی: ( آلومینیوم ) سیمک

معنی انگلیسی:
aluminlum

لغت نامه دهخدا

الومینیوم. [ اَ یُم ْ ] ( فرانسوی ، اِ ) آلومینیم. فلزی است سفید و سبک ( 2/7=D ). بخوبی مورق میشود و مفتولهای بسیار نازک از آن میتوان ساخت. نشانه آن در شیمی 27=AL است. در 660 درجه حرارت ذوب میشود و در 600 درجه نرم میگردد، و چون سطح آن در هوا از یک ورقه آلومین پوشیده میشود که بقیه را حفظ میکند جزو فلزات فسادناپذیر بشمار می آید.

فرهنگ فارسی

( آلومینیوم ) ( اسم ) فلزیست سفید و سبک بخوبی مورق میگردد . و مفتولهای بسیار نازک از آن میتوان ساخت . در ۶۶٠ درجه حرارت ذوب میگردد و در ۶٠٠ درجه نرم میشود و چون در هوا سطحش از یک ورقه اکسید آلومینیوم پوشیده میشود که بقیه را حفظ میکند جزو فلزات فساد ناپذیر محسوب میگردد .
فلزی سفیدنقرهای رنگ وسبک، قابل تورق ومفتول شدن، برای ساخت بعضی آلات وادوات وظروف، هادی حرارت وبرق
یا آلومینیوم فلزیست سفید و سبک بخوبی مورق میشود و مفتولهای بسیار نازک از آن میتوان ساخت .

فرهنگ معین

( آلومینیوم ) (یُ ) [ فر. ] ( اِ. ) فلزی سفید و سبک است که به خوبی ورق ورق می شود. از فلزات فسادناپذیر است و علامت اختصاری آن AL می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

آلومینیوم. آلومینیوم (aluminium)
عنصری فلزی، سبک وزن، به رنگ سفید نقره ای، مفتول شدنی۱ و چکش خوار۲، با نماد Al، عدد اتمی ۱۳، عدد جرمی نسبی ۲۶.۹۸۱۵، و نقطۀ ذوب ۶۵۸ درجۀ سانتی گراد. از نظر فراوانی در پوستۀ زمین، سومین عنصر و فراوان ترین فلز است. حدود۸.۱ درصد جرم زمین را تشکیل می دهد. فلزی غیرمغناطیسی، و رسانای بسیار خوب برق است. به سهولت اکسید می شود و لایۀ اکسید رویِ سطح آن، فلز را در مقابل کدرشدن بسیار مقاوم می سازد.آلومینیوم خالص. آلومینیوم عنصری فعال با ترکیباتی پایدار است. از این رو، انرژی فراوانی برای جداکردن آلومینیوم از کانه هایش لازم است و این فلز خالص تا اواسط قرن ۱۹ به سهولت به دست نمی آمد. از نظر صنعتی، فلز خالص را از برق کافت (الکترولیز)۳ آلومینا (اکسید آلومینیوم)، و آلومینا را نیز از کانۀ بوکسیت استخراج می کنند. آلومینیوم خالص فلز ضعیفی است، اما هرگاه با عناصری مانند مس، سیلیسیم یا منیزیوم آمیخته شود، آلیاژهایی با استحکام بالا تشکیل می دهد.
کاربرد. چگالی نسبی آلومینیوم۲.۷۰ است و به سبب سبکی اش در صنایع هواپیماسازی و کشتی سازی کاربرد فراوان دارد. همچنین، برای ساخت ظروف آشپزخانه، قوطی نوشابه های غیرالکلی و آبجو، و ورَقه ها (فویل ها) به کار می رود. در کابل های هوایی با طوقۀ فولادی، و برای ساخت کیسه های حمل زباله های اورانیومِ پس ماندۀ رآکتورهای اتمی نیز کاربرد فراوان دارد. آلومینیوم سازندۀ اصلی برخی از مواد مغناطیسی است و چون رسانای خوبی برای الکتریسیته است، به شکل ورقه در خازن های برقی به کار می رود. در ۱۹۷۶، نوعی آلومینیوم پلاستیکی ابداع شد که به هرشکلی قالب زده می شد و تا چند برابر طول اولیه اش کش می آمد، این نوع آلومینیوم در صنایع الکترونیک، اتومبیل، و ساختمانی کاربرد دارد.
تاریخچه. آلومینیوم را هامفری دیوی۴ در ۱۸۰۷ کشف، و اولین بار هانس اورستد۵ در ۱۸۲۷ آن را تولید کرد. اورستد پتاسیم را با کلرید آلومینیوم بدون آب در بوتۀ سربسته ای ذوب کرد و فلز را به شکل گردی خاکستری رنگ به دست آورد. بعدها فریدریش وُهلِر این روش را اصلاح کرد و موفق شد فلز را خالص تر و به شکل ساچمه های گداخته ای به دست آورد و چگالی نسبی آن را معین کند. در ۱۸۵۴، هنری سنت کلر دوویل۶ همین فرآیند را تکرار، اما به جای پتاسیم از سدیم استفاده کرد. در نمایشگاه ۱۸۵۵ پاریس، نقرۀ حاصل از خاک رس۷ توجه همگان را به مسئله تولید اقتصادی آن معطوف کرد. با این حال، راه ساده ای برای تولید آن یافت نشد و فلز درخشندۀ تازه گران بهاتر از طلا شد. می گویند ناپلئون یک دست سرویس غذاخوری از آلومینیوم داشت که برای مهمانان عالی قدر از آن استفاده می کردند.
تولید صنعتی. روشی که اکنون برای تولید صنعتی آلومینیوم به کار می رود برق کافت آلومیناست. پاتیلی آهنی را که با پوششی از کربن (گرافیت) پوشانده اند، با کریولیت۸ پر، و براثر جریان برق تا حدود ۸۰۰ درجۀ سانتی گراد گرم می کنند. در برق کافت، دسته ای از میله های کربنی، آنُد را تشکیل می دهند و خود ظرف نیز کاتُد است. اکسیژنی که آزاد می شود با کربنِ آند ترکیب می شود و تولید دی اکسید کربن می کند. در این حالت آلومینیومِ مذاب در ته ظرف می نشیند. با افزودن آلومینای بیشتر این روند ادامه می یابد و رفته رفته فلز ذوب شده را خارج می کنند.
مصارف دیگر. آلومینیوم در فرآیند ترمایت۹، برای استخراج فلزاتی با نقطۀ ذوب بالا از اکسیدهایشان، کاربرد دارد. از اکسید آلومینیوم برای تولید آجرهای نسوز۱۰ و فیلترهای جذبی کروماتوگرافی استفاده می کنند. هیدروکسید آلومینیوم را در رنگرزی به منزلۀ رنگ دندانه ای۱۱، و کلرید آلومینیوم را به منزلۀ کاتالیزگر۱۲ واکنش های آلی به کار می برند. در سراسر دنیا از سولفات آلومینیوم به وفور برای تصفیۀ آب استفاده می شود. نام این فلز همان باقی ماند که هامفری دیوی پیشنهاد کرده بود.

پیشنهاد کاربران

سَبُکِه
آلومینیوم، اَلومینیوم: ( کیمیا ) سیمَک
آلومینیوم
این واژه که در زبان لاتینی alumen واگفته می شده به مینشِ : نمکِ خاکِ رُسِ تَلخ است .
به نگر می رسد بخش یکم این کَلم/ واژه : al یا alum با تَلخ پارسی همریشه باشد که اگر وات ت را بزداییم : اَلخ به دست می آید.
...
[مشاهده متن کامل]

می توان با اَفزودن پسوند های - این یا - آن یا - ایم یا - آم آمیخت واژه های زیر را برساخت :
اَلخین ، اَلخان ، اَلخیم ، اَلخام یا :
تَلخین ، تَلخان ، تَلخیم ، تَلخام
همچنین پیشنهادات دیگر :
آلوین ، اَلوین ، آلویم ، اَلویم
با نگر به رنگ این توپال :
سیمین ، سِپین ، پیسین ( پیس = سپید )
ژالین ، ژالیم ، ژالان ، ژالام
زالین ، زالان ، زالیم ، زالام
( زال = سپیدی ، سپید موی )
( ژاله = شبنم که سپید رنگ است )

آلومینیوم یا آلومینیم ( به فرانسوی: aluminium ) عنصری شیمیایی با عدد اتمی ۱۳ و نشان شیمیایی Al است. چگالی آلومینیوم کمتر از سایر فلزات رایج است، و تقریباً یک سوم چگالی فولاد است. این عنصر میل زیادی به اکسیژن دارد و هنگام قرار گرفتن در معرض هوا ، یک لایه اکسید محافظ بر روی سطح تشکیل می دهد. آلومینیوم از نظر ظاهری، هم از نظر رنگ و هم از نظر توانایی زیاد در انعکاس نور، به نقره شباهت دارد. این عنصر نرم، غیر مغناطیسی و شکل پذیر است. آلومینیوم یک ایزوتوپ پایدار دارد، 27Al؛ این ایزوتوپ بسیار رایج است و آلومینیوم را به دوازدهمین عنصر رایج در جهان تبدیل می کند. خاصیت رادیواکتیویته 26Al در تاریخ یابی رادیومتریک استفاده می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

Aluminum : اِلو مِنِم
Aluminium : اَلِ مینیُِم
Chemical element, symbol Al and atomic number 13
Aluminium ( aluminum in American and Canadian English ) is a chemical element with the symbol Al and atomic number 13. Aluminium has a density lower than those of other common metals, at approximately one third that of steel. It has a great affinity towards oxygen, and forms a protective layer of oxide on the surface when exposed to air. Aluminium visually resembles silver, both in its color and in its great ability to reflect light. It is soft, non - magnetic and ductile. It has one stable isotope, 27Al; this isotope is very common, making aluminium the twelfth most common element in the Universe. The radioactivity of 26Al is used in radiodating.

بپرس