الجوهر الثمین فی سیر الملوک و السلاطین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] "الجوهر الثمین فی سیر الملوک و السلاطین"یا "الجوهر الثمین فی سیر الخلفاء و السلاطین" کتابی است به زبان عربی نوشته صارم الدین ابراهیم بن محمد بن ایدمر علائی معروف به "ابن دقماق"، که به موضوع تاریخ اسلامی از خلفای راشدین تا 797ق. می پردازد.
ابن تغری بردی و سخاوی جزو آثار ابن دُقماق از کتابی به نام "اخبار الدولة الترکیة" نام می برند که به نظر می رسد، همین الجوهر الثمین باشد.
کتاب مشتمل بر مقدمه ای به قلم محقق، محمد کمال الدین عزالدین علی، مقدمه مولف و پنج بخش اصلی است.
محقق کتاب این اثر را به دو جزء مجزّا تقسیم نموده است. در جزء نخست به موضوع خلفای راشدین، بنی امیه، بنی عباس و ایوبیان مصر پرداخته شده و در جزء دوم به صورت مستقل به موضوع ممالیک.
در مقدمه کتاب، مولف به این نکته اشاره می کند که نگارش این کتاب بنا به درخواست سلطان الظاهر برقوق صورت پذیرفته و وی طی آن به شرح حال کوتاهی از افراد بسنده و از عبارت پردازی در آن پرهیز نموده است. همچنین در این کتاب تنها به بیان آنچه به ذهن و ضمیر نویسنده خطور می کرده و یا در افواه عامه از شهرت برخوردار بوده، بسنده گردیده و حوادث به تفصیل بازگو نگردیده است تا چه رسد به این که وی به تاریخ ممالک مستقل اسلامی که در مغرب اسلامی و اندلس یا دولت های مستقل اسلامی در شرق نظیر غزنویان، سلجوقیان سامانیان و دیلمیان بپردازد. هر چند مولف خود به تاثیر این دولت ها در خلافت عباسی به خوبی واقف بوده و بدین امر در لابلای کتاب و ضمن بیان شرح حال بسیاری از افراد اشاره نموده است.

پیشنهاد کاربران