التعریفات

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] التعریفات، رساله ای به عربی در باره اصطلاحات معارف و علوم در دوره اسلامی، از می رسید شریف جرجانی، متکلم و ادیب و منطقی سده هشتم و نهم می باشد.
التعریفات، فرهنگ اصطلاحات معارف اسلامی در علوم عقلی و نقلی شامل صرف و نحو و بلاغت، فقه و اصول فقه، حدیث، تفسیر، هیئت، ریاضیات، کلام، منطق، فلسفه، عرفان و فِرَق است.

[ویکی نور] التعریفات، رساله ای است به زبان عربی، نوشته میر سید شریف جرجانی. این اثر، در واقع، فرهنگ اصطلاحات معارف اسلامی در علوم عقلی و نقلی است و شامل اصطلاحات صرف و نحو و بلاغت، فقه و اصول فقه، حدیث، تفسیر، هیئت، ریاضیات، کلام، منطق، فلسفه، عرفان و فِرَق است.
جرجانی، به گفته خود، این کتاب را برای تسهیل استفاده از آن، بر اساس حروف هجا، از الف تا یاء، مرتب کرده و تعریف هر اصطلاح را به طرزی که معمول قدما بوده، ذکر کرده است. این کتاب، حدود 1700 اصطلاح را در بر دارد.
نخستین اصطلاح کتاب، اصطلاح فقهی الآبِق و آخرین آن، معرفی فرقه یونسیه است. التعریفات، مرجعی است که بسیاری از کتاب ها، برای شرح و تعریف اصطلاحات علوم مختلف، به آن استناد کرده اند.
جرجانی، در تألیف التعریفات، علاوه بر قرآن و احادیث نبوی، از منابع گوناگونی بهره جسته و گاه برخی از آنها را نام برده است؛ برای نمونه، در تعریف«الاستقامة» و«الاخلاص»، سخنان ابوعلی دقّاق و فضیل بن عیاض را از رساله قشیریه نقل کرده و«ذو العقل و العین» و«الحروف العالیات» را به ترتیب، از«اصطلاحات الصوفیة» عبدالرزاق کاشی و«کشف الغایات» از مؤلفی ناشناخته در شرح«التجلیات الالهیة» ابن عربی و نیز اصطلاح«مرید» را از«فتوحات المکیة» ابن عربی و اصطلاح«صنعة التسمیط» را بااستفاده از یکی از ابیات مقصوره ابن درید نقل کرده است.
اصطلاحات فقهی کتاب التعریفات، با استفاده از آثار محمد بن ادریس شافعی، ابوحنیفة، نعمان بن ثابت و محمد بن حسن شیبانی نقل شده است؛ به عنوان مثال، مؤلف، در تعریف«اللغو»، سخن شافعی را از«احکام القرآن»، آورده است.

[ویکی فقه] التعریفات (کتاب). التعریفات، رساله ای به عربی در باره اصطلاحات معارف و علوم در دوره اسلامی، از می رسید شریف جرجانی، متکلم و ادیب و منطقی سده هشتم و نهم می باشد.
التعریفات، فرهنگ اصطلاحات معارف اسلامی در علوم عقلی و نقلی شامل صرف و نحو و بلاغت، فقه و اصول فقه، حدیث، تفسیر، هیئت، ریاضیات، کلام، منطق، فلسفه، عرفان و فِرَق است.
← هدف از تألیف
التعریفات مرجعی است که بسیاری از کتاب ها، برای شرح و تعریف اصطلاحات علوم مختلف، به آن استناد کرده اند.
روش تألیف
جرجانی در تألیف التعریفات، علاوه بر قرآن و احادیث نبوی، از منابع گوناگونی بهره جسته و گاه برخی از آن ها را نام برده است؛ برای نمونه، در تعریف «الاستقامة» و «الاخلاص» سخنان ابوعلی دقّاق و فضیل بن عیاض را از رساله قشیریه نقل کرده و «ذوالعقل و العین» و «الحروف العالیات» را بترتیب، از اصطلاحات الصوفیه عبدالرزاق کاشی و کشف الغایات از مؤلفی ناشناخته در شرح التجلیات الالهیه ابن عربی و نیز «مرید» را از فتوحات المکیه ابن عربی و «صنعة التسمیط» را بااستفاده از یکی از ابیات مقصوره ابن درید نقل کرده است.
اصطلاحات فقهی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس