الاستغاثه فی بدع الثلاثه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «الإستغاثة فی بدع الثلاثة»، نوشتۀ علی بن احمد بن موسی بن الامام محمد التقی الجواد علیه السلام، معروف به ابوالقاسم کوفی، اثری است که در آن نویسنده به برخی آلام و رنج های پدید آمده از رهگذر بدعت هایی که خلفای ثلاثه (ابوبکر، عمر و عثمان) در دین مبین اسلام ایجاد و احداث کرده اند، پرداخته است و بدعت های ایشان را یادآور می شود.
این اثر دارای دو جزء است. در جزء اول نویسنده در یادکرد بدعت های ایجاد شده توسط ابوبکر به غصب کردن منصب خلافت و جانشینی پیامبر(ص) توسط او علیرغم تعیین جانشین حضرت از سوی خود ایشان، غصب فدک و منع فاطمه(س) از میراث پدری،تعیین مقرری از بیت المال برای خود، تخلّف از همراهی با لشکر اسامه و غیره اشاره می کند.
از بدعت های ایجاد شده توسط عمر بن خطاب، در مورد احکام و حدود نماز و آنچه بدان مرتبط است، برتری دادن مهاجرین بر انصار، قریش بر سایر عرب ها و عرب بر عجم در اعطاء صدقات به ایشان، ممانعت از متعۀ زنان و غیره اشاره می کند.
استبداد عثمان در مورد اموالی که به ظلم و جور از مردم ستانده، لغو حکم تبعید حکم بن ابی العاص از مدینه که توسط شخص پیامبر(ص) صادر گشته بود، تبعید صحابی با وفا و صدیق پیامبر(ص)، ابوذر غفاری و غیره از جمله بدعت هایی است که عثمان در دین پیامبر(ص) ایجاد نموده و مؤلف بدان ها اشاره می کند.
در جزء دوم کتاب، نویسنده ابتدا روایاتی را که اهل سنت در باب مناقب و فضایل خلفای ثلاثه گزارش کرده اند، نقل کرده، سپس به نقد و بررسی و ردّ آنها می پردازد. دربارۀ عشرۀ مبشره که اهل سنت در مورد آنها روایتی ساخته و پرداخته اند، به تفصیل وارد بحث شده و سوابق آنها را یادآور می شود و از أحداث و وقایعی که نه تن از ایشان(به جز علی بن ابی طالب(ع)) در دین ایجاد کرده اند، یاد می کند.

پیشنهاد کاربران