ال حمید

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حمید (الحمید)، از اسماء الحسنی می باشد.
حمید، بر وزن فعیل، از مادّه حمد است که همه لغت شناسان آن را ضد ذم و غالبآ به معنای مدح، ثنا و شکر دانسته اند، گرچه به رأی راغب اصفهانی ، حمد اخصّ از مدح و اعم از شکر است. برخی رضا را نیز از معانی حمد برشمرده اند.
واژه حمید در قرآن
واژه حمید هفده بار در قرآن و در همه موارد به صورت اسم خدا به کار رفته است.
واژه حمید در احادیث
در احادیث نیز حمید در شمار ۹۹ نام نیکوی خدا ذکر شده است ابن بابویه ۱۳۵۷ش، ص ۱۹۴، ۲۲۰؛. همچنین در پایان صلوات بر پیامبر اکرم و ائمه علیهم السلام، خدا به این نام خوانده شده است ونسینک، ذیل حمید).
اقوال مختلف درباره معنای حمید
...

[ویکی الکتاب] ریشه کلمه:
ربب (۹۸۰ بار)
هم (۳۸۹۶ بار)

«حَمِید» از مادّه «حَمْد» به معنای «محمود»، به کسی می گویند که در خور ستایش و دارای هرگونه کمال است و در اینجا منظور خدا است; بنابراین، «صِراطِ الْحَمِیدِ» به معنای راه وصول به مقام قرب و خشنودی پروردگار است. بعضی نیز احتمال داده اند که «حمید» در اینجا معنای وصفی برای صراط دارد و از قبیل «اضافه بیانیه» است; بنابراین، معنا چنین می شود آنها به سوی راهی هدایت می شوند که شایسته هرگونه ستایش است.

پیشنهاد کاربران

آل حمید یا الحمید تیره ای از قبیلهٔ غزیه از قبیلهٔ هوازن که خود شاخه ای از قبیله مشهور مضر است می باشد. نسبنامه آن ها همان طور که ذکر شده به جدشان حمید بن حارث بن سلمه بن درید بن الصمه بن حارث بن بکر بن علقمه بن جداعه بن غزیه بن جُشَم بن معاویه بن بکر بن هوازن بن منصور بن عکرمه بن خصفه بن قیس عیلان بن الناس بن مضر بن نزار بن معد بن عدنان می رسد این قبیله قرابت نسبی نزدیکی با بنی لام عبدالخان دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

قسمتی از این قبیله در شرق عربستان و منطقه احساء و قطیف سکونت داشته و با تشکیل حکومت خود در احساء به همراهی قبیلهٔ بنی خالد که ریاست آن را بعهده داشتند نقش چشمگیری در تاریخ عربستان ایفا کردند. از نخستین حکام آل حمید می توان به شیخ برّاک بن غریر اشاره کرد که او را مؤسس حکومت آل حمید برمی شمارند. طبق نظر مؤرخینی چون حمد الجاسر و ابن بشر در سال ۱۰۸۰ هجری آل حمید و بنی خالد توانستند به رهبری براک بن غریر نیروهای عثمانی موجود در احساء رابیرون کرده و بدین ترتیب حکومت خود را تأسیس نمایند. یکی از شعرای بلاد الخط ( نام قدیم منطقهٔ قطیف ) که در اوایل حکومت آل حمید زندگی می کرده ضمن اعلام نارضایتی خود، زمان رسیدن آل حمید به حکم را طبق حساب حروف ابجدی در شعر خود اینچنین ذکر کرده است:
رأیت البدو آل حمید لمـّا **** تولّـوا أحدثوا فی الخط ظلما
أتی تاریخهم لمّـا تولّوا **** وقانا الله شرّهم طغی آلما
که بدین معنی می باشد: بادیه نشینان آل حمید را دیدم که هنگام تولی حکومت سرزمین الخط ( قطیف ) ظلم و ستم کردند. تاریخ حکومت آنان که خداوند مارا از شرّ آنان نگاه دارد در سال طغی آلما بود؛ که طبق حساب علم حروف ابجدی حروف کلمه ( ( طغی آلما ) ) برابر با ۱۰۸۰ می شود که همان سال به حکومت رسیدن آنان می باشد. از حاکمان معروف پس از براک بن غریر، شیخ سعدون بن محمّد آل حمید است که به مدت ۳۲ سال ( از ۱۱۰۳ تا ۱۱۳۵ هجری ) حکومت کرد و در زمان او وسعت منطقهٔ تحت حاکمیت آنان گسترده گشت؛ و علاوه بر نجد تا نزدیکی مرزهای سرزمین شام پیش رفت. یکی از شاعران به نام شبه جزیرهٔ عرب در زمان خود به نام منیع بن محمّد الدوسری که به لقب «راعی البیر» معروف است در حوالی سال ۱۱۳۵ هجری در قصیدهٔ ذیل که مشتمل بر بیش از ۷۰ بیت می باشد، علاوه بر مدح سعدون بن محمّد، محدودهٔ حکومت او را از منطقهٔ هَجر ( نام قدیم سرزمین احساء ) و تا نزدیکی سرزمین دار آل عمرو در شام و تمامی نجد و… ذکر کرده است.

ال حمیدال حمیدال حمید
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آل_حمید

بپرس