اقتصاد کلان


معنی انگلیسی:
macroeconomics

فرهنگستان زبان و ادب

{macroeconomics} [اقتصاد] شاخه ای از اقتصاد نظری که رفتار اقتصادی را در سطح کلان مطالعه می کند

دانشنامه عمومی

اقتصاد کلان ( به انگلیسی: Macroeconomics ) ، شاخه ای از علم اقتصاد است که با کارایی، ساختار، رفتار و تصمیم گیری اقتصاد در سطح کلان سروکار دارد؛ که این شامل اقتصاد ملی، منطقه ای و جهانی می شود. [ ۱] اقتصاد کلان و اقتصاد خرد، یک جفت بخش بندی اقتصادی هستند که توسط رگنر فریش ابداع شده است و عمومی ترین بخش بندی در اقتصاد هستند. [ ۲] در مقایسه با اقتصاد کلان، اقتصاد خرد شاخه ای از علم اقتصاد است که به مطالعه رفتار اشخاص و بنگاه ها در تصمیم گیری ها و کنش ها میان این افراد و بنگاه ها در بازارهای به دقت تعریف شده، می پردازد.
اقتصاد کلان به مطالعه شاخص های تجمعی مثل تولید ناخالص داخلی، نرخ بیکاری، درآمد ملی، شاخص قیمت و رابطه متقابل بین بخش های مختلف اقتصاد به منظور درک بهتر چگونگی عملکرد اقتصاد می پردازد. اقتصاددانان کلان مدل های اقتصادی را توسعه می بخشند تا ارتباط بین درآمد ملی، تولید، مصرف، بیکاری، تورم، پس انداز، سرمایه گذاری، تجارت بین الملل و مالیه بین الملل را توضیح دهند.
با اینکه اقتصاد کلان یک زمینه گسترده ای برای مطالعه است، دو بخش عمده تحقیقاتی وجود دارد که سمبل نظم است: تلاش برای درک سبب و عواقب نوسان کوتاه مدت در درآمد ملی ( چرخه تجاری ) ، و تلاش برای درک عامل تعیین کننده رشد اقتصادی ( افزایش در درآمد ملی ) بلند مدت. مدل های اقتصاد کلان و پیش بینی آن ها توسط دولت ها برای کمک به توسعه و ارزیابی سیاست های اقتصادی استفاده می شود.
اقتصاد کلان مطالعه رفتار اقتصاد در یک نگاه کلی است. . . هدف های اقتصاد کلان در گذشته و امروز گرچه تفاوتهای عمدهای را به ویژه از نظر سیاست گذاری ها و دخالت دولت ها در امور اقتصادی داشته است، اما کلیت آنها در جامعه تغییر چندانی نکرده است. مهم ترین هدف های اقتصاد کلان دستیابی یا نزدیک شدن به موارد زیر است:
۱ - اشتغال کامل: وضعیتی که در آن بیکاری غیرارادی ( نوعاً در مورد نیروی انسانی ) وجود نداشته باشد یا در حداقل ممکن و قابل قبول باشد.
۲ - ثبات قیمت ها: یعنی سیاست گذاران اقتصادی با سیاست گذاری ها و تصمیم های خود سعی کنند با اقدامات مناسب طوری عمل کنند که قیمت ها ( قیمت کالاها، خدمات، عوامل تولید ) نوسانات زیادی نداشته باشند.
۳ - توزیع عادلانه درآمد در جامعه: دسترسی همه آحاد جامعه به امکانات با تبعیض و تمایز نباشد، به طوری که شکاف های موجود بین دهک های درآمدی جمعیت کشور کم شود یا حداقل، زیادتر نشود.
عکس اقتصاد کلانعکس اقتصاد کلانعکس اقتصاد کلانعکس اقتصاد کلانعکس اقتصاد کلانعکس اقتصاد کلان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اقتصاد کلان (macroeconomics)
شاخه ای از اقتصاد، در ارتباط با مطالعۀ اقتصادها یا نظام های جمعی و دربر گیرندۀ زمینه هایی مانند درآمد و مخارج دولت، ترازپرداخت ها، سیاست مالی، سرمایه گذاری، تورّم، و بیکاری. هدف آن، درک تأثیر عوامل اقتصادی بر یکدیگر و کمّی کردن و پیش بینی درآمد کل ملی است. اقتصاد کلان جدید گسترش خود را بیشتر مدیون کار مینارد کینز است. کتاب او با نام نظریۀ عمومی اشتغال، بهره و پول(۱۹۳۶) طرحی بود برای دولت ها تا بتوانند با تعدیل تقاضا، از طریق کنترل اعتبار و پول جاری، از پیدایش بحران های مالی و بیکاری جلوگیری کنند. بنابراین، اقتصاد کلان کینزی عرضه و تقاضای کل را تجزیه و تحلیل می کند و بیان می دارد که بازارها به طور مداوم «تسویه» نمی شوند (یعنی تعادل عرضه و تقاضا به سرعت برقرار نمی شود) و برای رسیدن به هدف هایی چون اشتغال کامل، ممکن است مداخلۀ دولت ضروری باشد. فرمول بندهای اقتصاد کلان کینزی عموماً در مباحث اقتصادی دوران پس از جنگ به خوبی پذیرفته شدند و به همت مکتب کینزی جدید اصلاح شده و گسترش یافته اند؛ همان طور که این مکتب بیان می دارد، در شرایط رکود اقتصادی، تسویۀ بازار بسیار کُند صورت می گیرد و بازگشت تعادل اشتغال کامل بدون مدیریت تقاضا (از سوی دولت) هرگز میسر نمی شود؛ اما، درعین حال، اقتصاد نئوکلاسیک با استفاده از ابزار اقتصاد خُرد برای مقابله با پیش فرض اصلی کینزی ها فعالیت دوباره ای را تجربه کرده است؛ طبق این پیش فرض، منابع ممکن است در سطحی پایین تر از اشتغال کامل به کار گرفته شوند و لذا تعادل اشتغال کامل نیاز به مداخلۀ دولت دارد. مکتب مهم دیگر، اقتصاد کلاسیک جدید است، که هدفش نشان دادن بیهودگی خط مشی های مدیریتِ تقاضای اقتصاد کینزی است و درعوض بر اهمیت اقتصاد متکی به عرضه تأکید دارد، با این باور که عامل اصلی مؤثر بر رشد محصول ملی، تخصیص کارآمد و استفاده از نیروی کار و سرمایه است. مکتبی که با این نظریه ارتباط دارد، مکتب پول محوران شیکاگو به رهبری میلتون فریدمن است. او این عقیدۀ قدیمی را دوباره رواج داد که هر افزایشی در عرضۀ پول، به جای افزایش محصول، موجب افزایش قیمت ها می شود؛ لیکن، اگرچه مکتب کلاسیک جدید می گوید که تعدیل دستمزد و قیمت تقریباً هم زمان صورت می گیرد و لذا در هر زمان سطح اشتغال باید در نرخ طبیعیباشد، پول گرایان شیکاگو معتقد به کُندی این تعدیلند و معتقدند که این تعدیل ممکن است به سال ها زمان نیاز داشته باشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس