افشانکچه یا آسپرژیلوس ( Aspergillus ) قارچی بیماری زا و گندروی ( ساپروفیت ) است که بر روی دانه های غلات و حبوبات به خوبی رشد میکند، این قارچ همچنین بر روی جسد و بقایای بدن جانداران نیز رشد کرده و سمی به نام مایکوتوکسین ایجاد میکند. افشانکچه را نخستین بار یک کشیش و زیست شناس ایتالیایی به نام پی یر انتونیو می چلی کشف کرد. او با دیدن این قارچ در زیر ریزبین بخاطر شباهت آن با آب افشانی که در مراسم مذهبی آسپرژیلیوم خوانده می شد نام آسپرژیلوس برای این گونه برگزید. [ ۱] افشانکچه تولید مثل غیرجنسی دارد و اینکار را با ساخت هاگ انجام می دهد و این ویژگی در میان همهٔ اعضای این گونه مشترک است. در حدود یک سوم ازین گونه ها همچنین به مرحله ای از ساختار جنسی نیز می رسند. برخی گونه های آن بیماری زا و برخی دیگر دارای کاربرد صنعتی و غذایی می باشند.
آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس و آسپرژیلوس فومیگاتوس گونه های بیماری زا بوده و آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس اورایزا گونه های مفید آن هستند.
در فرآوری سویا «آسپرژیلوس اورایزا» مهم ترین ریزاندامگان ( میکروارگانیسم ) تولیدکننده آنزیمهای لازم است که در ایجاد عطر و طعم دخالت دارد. همچنین در این قارچ در تولید برخی از آنزیم های مورد نیاز در ژنتیک مولکولی کاربرد دارد.
کلنی های این قارچ در ابتدا سفید تا زرد رنگ است که با پیدایش کونیدی سیاه رنگ می شود و عامل شایع اتومایکوزیس یا عفونت قارچی گوش محسوب می شود. [ ۲]
در تولید اسید سیتریک و تخمیر سس سویا بکار می رود.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفآسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس و آسپرژیلوس فومیگاتوس گونه های بیماری زا بوده و آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس اورایزا گونه های مفید آن هستند.
در فرآوری سویا «آسپرژیلوس اورایزا» مهم ترین ریزاندامگان ( میکروارگانیسم ) تولیدکننده آنزیمهای لازم است که در ایجاد عطر و طعم دخالت دارد. همچنین در این قارچ در تولید برخی از آنزیم های مورد نیاز در ژنتیک مولکولی کاربرد دارد.
کلنی های این قارچ در ابتدا سفید تا زرد رنگ است که با پیدایش کونیدی سیاه رنگ می شود و عامل شایع اتومایکوزیس یا عفونت قارچی گوش محسوب می شود. [ ۲]
در تولید اسید سیتریک و تخمیر سس سویا بکار می رود.
wiki: افشانکچه