افت دهان

دانشنامه عمومی

آفت دهان. آفْت دهان ( به انگلیسی: Aphthous stomatitis ) یک بیماری شایع در دهان است که ضایعات دردناک نِکروتیک در مخاط دهان، زبان و لثه به بار می آورَد. علت آن ناشناخته است. این ضایعات یک دوره ده تا چهارده روزه باقی می مانند و خود به خود از بین می روند. در بیشتر موارد، این علائم عودکننده هستند.
شیوع آفْت در جوامع مختلف از ۶٪ تا ۶۶٪ گزارش شده و متوسط شیوع آن ۲۰٪ است. در زن ها برتری نسبی دارد. [ ۲] آفْت، یک عفونت ویروسی نیست و قابلیت سرایت هم ندارد، اما عامل ژنتیک در بروز آن بسیار مؤثر است. [ ۳] دورهٔ آن حدود یک ماه است و اغلب پس از آن بدون درمان هم بهبود می یابد. درمان آن اغلب علامتی است و برای رفع آن بیشتر از دهان شویه یا قطره استفاده می شود.
اِتیولوژیِ آفْتِ عودکنندهٔ دهانی دقیقاً مشخص نیست، اما مواردی به عنوان علل زمینه ساز برای آن معرفی شده اند؛ مانند زمینهٔ ارثی، استرس، اختلالات آسیب شناختی ( ایمونولوژیک ) ، عوامل هورمونی، کمبودهای تغذیه ای و نقایص خونی، سیگار و کمبود ویتامین c وحساسیت های غذایی.
• زخم ویروس هرپس ( تبخال )
• زخم مینور ( کوچک )
• زخم ماژور ( بزرگ )
آفْت در سه شکل عمده وجود دارد که شایع ترین آن ها آفْت های کوچک ( مینور ) با شیوع ۸۰٪ و آفْت های بزرگ ( ماژور ) با شیوع حدود ۱۰٪، و ۱۰٪ بقیه نیز به صورت تبخال شکل دیده می شود. [ ۵] علائم آفْت محدود به دهان هستند و بیمار علائم عمومی ( مانند تب ) ندارد. علامت اصلی درد یا سوزش در محل آفْت است. ممکن است درد با بعضی غذاها و آشامیدنی ها ( مانند اسیدها ) تشدید شود. با بهبود زخم، درد نیز کاهش می یابد. شکایت بیماران درد شدیدی است که با اندازه دانه های سفیدی که در دهان شان ایجاد شده، تناسبی ندارد. به لحاظ دردناک بودن، در برخی موارد با تبخال اشتباه می شود اما حقیقت این است که تبخال ( عفونت هرپس ) با سفیدک ( آفت ) تفاوت دارد. [ ۶]
استرس های عاطفی یا جسمانی، اضطراب یا ناراحتی و عصبی بودن پیش از عادت ماهانه
• آسیب به مخاط دهان بر اثر فشار موضعی دندان های مصنوعی، غذاهای داغ، مسواک زدن خشن و با شدت یا کار دندانپزشکی
• آزردگی و تحریک ناشی از خوراکی هایی مثل شکلات، غذاهای ترش و اسیدی ( سرکه ) و غذاهای دودی، آجیل ها یا چیپس های نمک زده شده، گردو، فندق، پسته، پنیر و بادنجان
اسید فولیک و ویتامین ب۲[ ۷]
عکس آفت دهانعکس آفت دهان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

آفت دهان canker sores
canker sores
آفت دهان عبارت است از زخم های دردناکی که در مخاط دهان به وچود میآیند. آفت دهان سرطانی نیست . آفت دهان ممکن است با عفونت هرپسی ( ناشی از ویروس تب خال ) اشتباه گرفته شود. این نوع زخم میتواند در هر دو جنس رخ دهد، اما در زنان شایع تر است .
آفْت ( به انگلیسی: canker sore, aphthous ulcer ) بیماری شایع د دهان که باعث ضایعات دردناک نکروتیک در مخاط دهان، زبان و لثه دیده می شود. علت آن ناشناخته است ولی ممکن است خود ایمنی باشد. دوره آن حدود یک هفته است و اغلب پس از آن بدون درمان هم بهبود می یابد. درمان اغلب علامتی است و بیشتر از دهانشویه یا قطره استفاده می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

اتیولوژی آفت عود کننده دهانی، دقیقا مشخص نیست اما بعضی از عوامل به عنوان علل زمینه ساز برای این بیماری معرفی شده اند مانند زمینه ارثی، استرس، اختلالات ایمونولوژیک، عوامل هورمونی، کمبودهای تغذیه ای و نقایص خونی، سیگار و حساسیتهای غذایی.
درمان آفت [ویرایش]
آفت خودبخود خوب می شود و معمولاً نیازی به درمان ندارد. برای آفت اگر درمانی صورت بگیرد معمولاً به دو منظور زیر خواهد بود:
۱ – کاستن از درد و التهاب و استرس
۲ – جلوگیری از اضافه شدن عفونت ثانویه به آن
در یک مطالعه دیده شده که ویتامین ب۱۲ در درمان آفت عود کننده موثر است ( 2 ) . اغلب دهانشویه هایی مانند بنزیدامین، دیفن هیدرامین، میرتوپلکس و کلرهگزیدین به کار می روند. تغییر خمیردندان و قطع مصرف سیگار نیز می تواند مفید باشد.
رایج ترین درمان هایی که در این خصوص توصیه می شود شامل موارد زیر هستند:
۱ - رعایت بهداشت دهان
۲ - استفاده از مواد محافظ موضعی ( Orabase ) حاوی استروئیدهای موضعی همچون تریامسینولون یا Flucinolone یا Clobetasol.
3 - استفاده از آنتی بیوتیک موضعی همچون کلرهگزیدین، بنزیدآمین یا پرسیکا
۴ - استفاده از آنتی بیوتیک موضعی مانند کپسول های ۲۵۰ میلی گرمی تتراسایکلین در cc5 سرم فیزیولوژی حل شده و به صورت دهان شویه به کار می رود.
۵ - رفع کمبودهای ویتامینی و املاح سرمی همچون ویتامین B12، آهن و اسید فولیک و پرهیز از غذاهای آلرژی زا.
۶ - استفاده از داروهای بی حس کننده موضعی همچون لیدوکائین و یا دیفن هیدرامین
۷ - استفاده از داروهای گیاهی مانند مریم گلی[نیازمند منبع] 8 - استحمام با آب نسبتاً سرد و خوردن هندوانه و خیار و پرهیز از خوردن مواد غذایی با طبع گرم.
پیشگیری [ویرایش]
کمبود عنصر روی در افراد مبتلا به آفت عود کننده گزارش شده است ( 1 ) . توصیه می گردد افرادی که مرتباً و به تعداد زیاد آفت می زنند و یا آفت آنها بزرگ بوده و التیام ضایعات زمان زیادی طول می کشد، جهت شناسایی عامل و بیماریهای زمینه ای مستعد کننده تحت معاینات و آزمایشات کامل تری قرار گیرند.
منابع [ویرایش]
دورلند فرهنگ پزشکی. تهران
( 1 ) http://www. ncbi. nlm. nih. gov/pubmed/3467416
( 2 ) http://dx. doi. org/10. 3122%2Fjabfm. 2009. 01. 080113
در ویکی انبار پرونده هایی دربارهٔ آفت دهان موجود است.
رده های صفحه: آسیب شناسی دهان بیماری های دهان و دندان پاتولوژی
قس عربی
قرحة الفم هى تقرحات تظهر داخل الفم أو فی منطقة أعلى الحنجرة, بسبب تقطع فی الاغشیة المخاطیة الفمویة وقابلیة المریض لحدوثها ولها عدة انواع واسباب .
محتویات [اعرض]
[عدل]التقرحات الفمویة القلاعیة
تقرحات فمویة ناکسة تتواجد فی الأغشیة المخاطیة ولا تترافق بأعراض أخرى.
الأسباب
هناک عدة عوامل قد تکون سبباً فی التقرحات الفمویة ومنها
1. عوامل وراثیة
2. عوامل دمویة مثل عوز الحدید, عوز فیتامین ب12, عوز حمض الفولیک, قلة العدلات الدوریة.
3. عوامل مناعیة
4. عوامل هرمونیة کالتغیرات الهرمونیة أثناء الحیض, أو الحمل.
5. حساسیة تجاه طعام ما.
6. الضغط النفسی
7. التوقف عن التدخین
8. الرض الدینامیکی أی عض اللسان أو الخد أثناء الطعام. . . . . . الخ
9. متلازمة بهجت
10. الأمراض الهضمیة
الأعراض السریریة
1. العمر: تظهر هذه التقرحات فی العقد الثانی من العمر, مع إمکانیة الإصابة بها أثناء الطفولة.
2. الجنس: تصیب النساء بنسبة أکبر من إصابتها للرجال
3. الأنواع: التقرحات الفمویة الصغیرة, والتقرحات الکبیرة المعقدة, والتقرحات الحلائیة الشکل.
[عدل]التقرحات القلاعیة الصغیرة
من أهم ما قد یحس به المریض قیل ظهور التقرح هو إحساس بالحرقان أو الوخزة قبل التقرح بفترة 2 - 48 ساعة.
نتوء أبیض اللون محاط بهالة حمراء محددة الحواف غالباً ما یکون هذا وصف القرحة الصغیرة, یزداد حجمها فی الساعات ال48 الأولى.
قد یصل عدد التقرحات الصغیرة فی الفم إلى 6 تقرحات, غالباً ما تظهر فوق الأغشیة المخاطیة غیر المتقرنة, سطحیة, یقل حجمها عن ال10مم, مستدیرة أو بیضویة الشکل, مؤلمة فی أغلب الأحیان.
تتم عملیة الشفاء بفترة من 7 إلى 14 یوم, کما وأن نسبة النکس غیر معروفة بشکل دقیق وقد یتکرر لعدة مرات فی السنة.
[عدل]التقرحات الکبیرة المعقدة
تمر التقرحات الکبیرة المعقدة بنفس مراحل التقرحات الصغیرة الأولیة, على أیة حال فإن التقرح الکبیر هو:
تقرح یکثر ظهوره على المناطق الفمویة البلعومیة وبشکل رئیسی على المخاطیات الحاملة للغدد, عمیقة, یزداد حجمها عن ال10مم, محاطة بهالة حمراء وحواف ظاهرة أو بارزة بسبب الانتباج, مؤلمة بشکل کبیر, غالباً ما تترافق بحمى وانتباج لیفی تحت فکی, تشفى خلال شهر أو عدة أشهر تارکة ورائها ندبة.
[عدل]التقرحات الحلائیة الشکل
و هی عبارة عن تقرحات صغیرة ظلیلة متعددة متجمعة فی مجموعات صغیرة ومنتشرة فی غالب أغشیة الفم المخاطیة.
السیرة المرضیة
أول ما یذکره المریض هو تکرار حدوثها فی الفم, لکن هذا الوصف قد یوقع الطبیب المعالج بمشکلة أن الداء الحمامی والحلأ المعاود أو الناکس قد یسبب نفس الأعراض.
التشخیص السریری هو مهم أیضاً بلا شک ولابد من سؤال المریض إذا ما کان یعانی من أمراض أخرى جهازیة, مناعیة, نقص فی الفیتامینات أو المعادن أو حمض الفولیک, أو إذا ما کان لدیه حساسیة تجاه طعام ما.
[عدل]التقرح الفموی الناکسة
هی تقرحات تظهر داخل الفم أو فی منطقة أعلى ا . . .

بپرس