اعراف سوره

دانشنامه آزاد فارسی

اَعْراف، سوره
سورۀ شمارۀ ۷ به ترتیب مصحف و ۳۹ به ترتیب نزول، بلندترین سورۀ مکی قرآن در ۲۰۶ آیه و ۳۳۴۶ کلمه. وجه تسمیۀ این سوره سخن گفتن از اعراف و اصحاب اعراف است و منظور از اعراف در این سوره، منطقه ای مرتفع در حدفاصل میان بهشت و جهنم است و اصحاب اعراف صاحبان مقام و منزلت هستند که بر دوزخیان و بهشتیان اشراف دارند. از سوره های طِوال است و بیش از یک جزء قرآن را دربر دارد. نام دوم آن «المص» است؛ زیرا با این حروف مقطعه آغاز می شود. اولین سوره از سوره های چهارده گانۀ سجده است که آیۀ ۲۰۶ آن، سجدۀ مستحب دارد. مضامین اصلی آن عبارت اند از داستان آدم (ع)، نعمت لباس، اعتدال در کاربرد آرایش، اشاره به عالم ذر یا میثاق اول یا عهد الست در آیۀ ۱۷۲، داستان قوم های نوح، هود، و ثمود.

پیشنهاد کاربران

1 - در مورد اصحاب اعراف، میان اهل سنت و شیعه اختلاف است. بیشتر عالمان شیعه معتقدند اصحاب اعراف، بندگان مقرب خداوند هستند؛ اما بنابر نظر اهل سنت، اعراف کسانی اند که گناهان و کارهای خیر آنها با هم برابر است.
...
[مشاهده متن کامل]

2 - گروهی با استناد به روایاتی معتقدند: اعرافیان در جایگاهی برتر از دوزخیان و فروتر از بهشتیان هستند که گناهانشان آنان را از بهشت دور و حسنات، آنان را از آتش دوزخ بازداشته است و در نهایت با لطف و رحمت خداوند آمرزیده شده و به بهشت وارد می شوند. گروهی دیگر از محققان اصحاب اعراف را انسان های بزرگ و بندگان ویژه الهی می دانند که بر همه آفریدگان اِشراف داشته و آنها را می شناسند؛ چنانکه در دنیا اهل خیر و ایمان، اهل شر و طغیان را می شناختند. آنان بر بهشتیان درود می فرستند و به آنها تسلی می دهند و دوزخیان را سرزنش می کنند. در نهایت برخی معتقدند اصحاب اعراف فرشتگانی هستند که به صورت مردانی بر اعراف آشکار شده و مامور تشخیص مؤمنان از کافران هستند.
3 - آیه 46 علت نامگذاری می باشد:
وَبَیْنَهُمَا حِجَابٌ وَعَلَی الأَعْرَافِ رِجَالٌ یَعْرِفُونَ کُلاًّ بِسِیمَاهُمْ وَنَادَوْاْ أَصْحَابَ الْجَنَّةِ أَن سَلاَمٌ عَلَیْکُمْ لَمْ یَدْخُلُوهَا وَهُمْ یَطْمَعُونَ
و در میان آن دو [= بهشتیان و دوزخیان ، حجابی است؛ و بر اعراف ( بلندی های میان بهشت و جهنم ) مردانی هستند که همه را به سیمایشان می شناسند و بهشتیان را که هنوز داخل بهشت نشده و چشم امید به دخول آن دارند ندا کنند که سلام بر شما باد.

بپرس