اصطلاحات الصوفیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «اصطلاحات الصوفیة»، از آثار بسیار مختصر ابن عربی است که نویسنده در آن، تعدادی از اصطلاحات عرفانی را شرح داده است. همچنین در پایان کتاب، رساله کوچکی به آن ضمیمه شده که به نظر مصحح از آثار ابن عربی است و نویسنده در آن نیز تعدادی دیگر از آن اصطلاحات را معنا کرده است.
عبدالرحمن حسن محمود، این اثر را تصحیح کرده و مقدمه و تعلیقاتی بر آن افزوده است.
نویسنده در بیان انگیزه اش از نگارش کتاب، نوشته است: اشاره کردی به من که الفاظ متداول در بین صوفیان محقق را شرح کنم. چون دیدم که بسیاری از علماء الرسوم (دانشمندان رسمی؛ یعنی کسانی که با علوم باطنی و عرفانی آشنا نیستند.) در هنگام مطالعه تصنیفات اهل طریقت ما، با الفاظ و اصطلاحات متداول آشنا نیستند و از من می پرسند، پس درخواستت را اجابت کردم؛ ولی همه الفاظ را استقصا نکردم و مهم ترین ها را برگزیدم ....
این کتاب از مقدمه مصحح و مقدمه نویسنده و متن اصلی (شامل توضیح 184 اصطلاح بدون هیچ ترتیب الفبایی یا موضوعی) و ملحقات (شامل توضیح 39 اصطلاح) تشکیل شده است.
در مجموع در اثر حاضر 223 اصطلاح عرفانی شناسانده شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

اِصطِلاحاتُ الصُّوفیه (۱)
کتابی به عربی، در شرح و ایضاح اصطلاحات صوفیانه، تألیف شیخ کمال الدین عبدالرزاق کاشانی. مؤلف این کتاب را پس از تألیف شرح منازل السائرین، شرح فصوص الحکم و تأویلات القرآن الکریم، برای توضیح اصطلاحاتی پدید آورد که در این سه کتاب و دیگر نگاشته هایش به کار برده بود. کاشانی این کتاب را بر دو قسم مرتّب کرده و در قسم اول از اصطلاحات علمی صوفیان، در ۲۸ باب به ترتیب ابجدی و در قسم دوم از صورت هر اصطلاح در مقامات سلوکی سخن رانده است. قسم اول کتاب جمعاً ۵۱۳ اصطلاح و قسم دوم دربردارندۀ ۱۰۰۰صورت است. این کتاب، مهم ترین و متداول ترین اصطلاح نامه ای است که تاکنون در حوزۀ ادب صوفیه پدید آمده است. چندین ترجمه از آن صورت گرفته، و ابوعلی مودود لاری نیز بر آن شرحی نوشته است. اصطلاحات الصوفیه بارها به چاپ رسیده است.

اصطلاحات الصوفیه (ابن عربی). اِصْطِلاحات الصّوفیه (۲)
کتابی به عربی در شرح و ایضاح فشردۀ اصطلاحات عرفانی، تألیف ابن عربی. این رساله در توضیح حدود ۲۸۰ اصطلاح عرفانی در جملاتی غالباً کوتاه و فنی است. عناوین و محتوای این رساله، بسیار شبیه به اصطلاحات نامۀ دیگری است که همو در ابتدای جلد سیزدهم فتوحات مکیة آورده است. این رساله بارها به چاپ رسیده و به برخی زبان ها نیز ترجمه شده است و عبدالرزاق کاشانی شرحی بر آن نوشته است.

پیشنهاد کاربران

بپرس