اشپولر برتولد

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] برتولد اشپولر نویسنده و از بزرگ ترین شرق شناسان روزگار کنونی است که در 1911 در آلمان زاده شد. روزگاری در دانشگاه های مونیخ و گوتینگن به تدریس پرداخت و از 1948 در جایگاه استادی دانشگاه هامبورگ نشست. بسیاری از محققان، او را استاد تاریخ سیاسی می دانند، اما مطالعات و پژوهش های او درباره جغرافیای قدیم به ویژه جغرافیای تاریخی سرزمین های اسلامی و ایران در نخستین سده های تاریخ اسلام، در سنجش با دیگر پژوهش های وی از اهمیت بیشتری برخوردارند. او هم چنین زمانی عضو گروه تحریر مجله اسلام بود و مقاله های فراوانی در این رسانه مکتوب معتبر و دیگر مجله ها و دانش نامه های مهم جهان به چاپ رساند.
اشپولر چند اثر گران بها و کم مانند در زمینه علمی خود دارد که شماری از آن ها به فارسی ترجمه شده اند. «مغول ها در ایران»، از مهم ترین نوشته های اوست که در 1939 چاپ شد. «ایدل اورال» (1942)، «وضع کنونی کلیساهای شرقی» (1948)، «ایران در قرون نخستین اسلامی» (1952)، «ایران در دوره خلفا» (1952)، «ایران در دوره مغول» (1953)، «نظری اجمالی به تاریخ ممالک اسلامی» (1952) و «شرق نزدیک در دوره اسلامی» (1954)، از دیگر آثار وی به شمار می روند.
او در اسلام شناسی و ایران شناسی آوازه بلندی به دست آورد و به دلیل چیرگی اش بر زبان های عربی، فارسی، ترکی، روسی، لاتین و یونانی و زبان های اروپایی، در میان خاورشناسان از برجستگی علمی و کاملی برخوردار شد. اشپولر پس از عمری پژوهش و خدمت رسانی به جامعه علمی جهان، در بهار 1990 (1369 ش) از دنیا رفت.
تاریخ مغول در ایران: سیاست، حکومت، و فرهنگ دوره ایلخانان / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده
تاریخ ایران در قرون نخستین اسلامی / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده
تاریخ اسلام / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده

دانشنامه آزاد فارسی

اِشپولر، بِرتولد (۱۹۱۱ـ۱۹۹۰)(Spuler, Bertold)
خاورشناس و مورخآلمانی. در دانشگاه های هایدلبرگ، مونیخ، هامبورگ و برسلاو درس خواند. در ۱۹۶۲ از دانشگاه برن در رشتۀ الهیات و از دانشگاه بوردو در رشتۀ ادبیات دکترای افتخاری گرفت. تاریخ اروپای شرقی و نیز تاریخ شرق و اسلام شناسی درس می داد. استاد دانشگاه های برلین (۱۹۳۵ـ۱۹۳۷)، گوتینگن (۱۹۳۷ـ۱۹۳۹، ۱۹۴۵ـ۱۹۴۸)، مونیخ (۱۹۴۲ـ۱۹۴۵) و هامبورگ (از ۱۹۴۸)، و نویسنده و ویراستار نشریۀ اسلام (از ۱۹۴۹) بود. از ۱۹۵۲ تا ۱۹۵۶ مجموعۀ راهنمای خاورشناسی را سرپرستی کرد و در آن جا فصل های چندی دربارۀ تاریخ مذاهب ایران نوشت. چند بار به ایران سفر کرد. از آثارش: مغول ها در ایران (لایپزیگ، ۱۹۳۹) که با نامتاریخ مغول در ایران به فارسی ترجمه شده است (تهران، ۱۳۵۱ش)؛اردوی زرین، مغول ها در روسیه، ۱۲۲۳ـ۱۵۰۲ (لایپزیگ، ۱۹۴۳)؛ وضع کنونی کلیساهای شرقی (ویسبادن، ۱۹۴۸)؛ ایران در صدر اسلام (ویسبادن، ۱۹۵۲. ترجمۀ فارسی با نام تاریخ ایران در قرون نخستین اسلامی: تهران، ۱۳۴۹)؛ جهان اسلام (لیدن، ۱۹۶۰؛ ترجمۀ فارسی: تهران، ۱۳۵۳)؛ کتاب مرجع تاریخ جهان عرب و اسلام، با همکاری (۱۹۸۷).

پیشنهاد کاربران

بپرس