اشپزی کردی

دانشنامه عمومی

آشپزی کردی. آشپزی کردی ( کردی: چێشتی کوردی، چاشت کوردی، خواردنی کوردی، هواردن کوردی، Xwarina Kurdî ) شامل طیف گسترده ای از غذاها و روش های طبخی می شود که توسط مردمان کرد تهیه می شود و با جغرافیا، طبیعت، فرهنگ و تاریخ کُردها در ارتباط است. به دلیل تقسیم کردستان در چهار کشور ایران، سوریه، ترکیه و عراق فرهنگ غذایی مردم کرد بسیار متنوع و گوناگون است. فرهنگ غذایی کُردی همچنین شباهت هایی با همسایگان شان در ایران، عراق، سوریه و ارمنستان دارد و حتی برخی از غذاها مانند بریانی با آشپزی شبه قارۀ هند مشترک است. آشپزی کُردی گونه ای از آشپزی آسیای غربی به شمار می آید.
میوه ها و سبزیجات متنوعی در آشپزی کُردی کاربرد دارد. در میان گوشت ها بره و مرغ کاربرد بیشتری دارند. صبحانه معمولاً از نان تخت، پنیر، عسل، ماست گوسفندی یا گاوی، و چای سیاه تشکیل می شود. برای نهار معمولاً خورشتی که از گوشت بره به همراه سبزیجات پخته شده با رُب گوجه فرنگی تهیه شده است به همراه نان یا برنج سرو می شود. کُردستان دارای آب و هوا و خاکی مناسب برای پرورش انگور، انار، انجیر و گردو است. عسل کُردی طعم مطبوعی دارد و اغلب به همراه شانۀ عسل فروخته می شود. در کُردستان همچنین محصولات لبنی از شیر گوسفند و گاو تولید می شود. در آشپزی کُردها انواع مختلفی از کوفته، کُپه و غذاهای خمیری پرشده با گوشت تهیه می شود. همچنین سبزیجات و گیاهان تازه در آشپزی کُردی کاربرد فراوانی دارند. [ ۱]
چای سیاه شیرین شده در کنار قهوۀ بسیار تلخ در میان کُردها نوشیدنی بسیار رایجی است. نوشیدنی رایج دیگر در میان کُردها ماستاو یا آواماست است که از ماست و نمک ترکیب شده با آب تهیه می شود. همین نوشیدنی در صورت تخمیر شدن دو ( دوغ ) نامیده می شود. [ ۲] هر دوی این نوشیدنی ها با افزودن گیاهان معطر مانند شوید، نعناع، پونه و یا دانه های ونوشک نوشیده می شود.
برخی از غذاهای کُردی معروف بَربَسِل، بریانی، کَلانه، کولیره ناسکه، کوتِلک، پارِو تُبولی، کوکی ( قطعات سبزی یا گوشت ) ، برنج ( برنج سفید خالی یا به همراه گوشت، سبزیجات و گیاهان ) ، انواع سالاد، شیرینی ها و نوشیدنی های ویژۀ بخش های مختلف کردستان هستند. از انواع غذاهای محبوب دیگر می توان به مکلوبه، کفته، شفته، شیلاه/مَرَگه، اسفناج با تخم مرغ، سوپ گندم و عدس، سوپ چغندر و گوشت، شلغم شیرین، شیرینی هل دار، بلغور پلو، مَهیر، هور و رووی، پَل ( دُلمه ) ، چیچما ( رایج در اربیل ) ، تفتی، نِسکَنه و نان نسکان اشاره کرد. [ ۳]
عکس آشپزی کردیعکس آشپزی کردیعکس آشپزی کردیعکس آشپزی کردیعکس آشپزی کردیعکس آشپزی کردی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس