اش جوش پره

پیشنهاد کاربران

آش جوش پره یا جوش بره یا جوشواره آشی است که در خراسان و به ویژه در شهرهای گناباد، فردوس، سبزوار، قائن تهیه می شود. بیهقی در کتابش تاریخ بیهقی از این غذا نام برده است. این آش بعلت فرایند طبخ زمان بر و دشواریهایش، امروزه بیشتر در مراسمات گروهی و جمع های خانوادگی رواج دارد و خانه های بومگردی نیز در خراسان آن را ارایه می کنند. این آش در در دی ۱۳۹۹ در فهرست آثار معنوی ایران به ثبت رسید.
...
[مشاهده متن کامل]

خمیر را پهن کرده و به صورت برگ ( ورق ) درمی آورند و میانش را با پیاز خوردشده و عدس و نخود پخته شده و له شده و ادویه پر می کنند. اخیراً بخاطر غنی سازی، گوشت و گردو نیز اضافه می کنند و برگ خمیر را روی همدیگر به صورت مثلث یا مستطیل تا می زنند و محکم بر روی هم فشار می دهند تا باز نشود. عدس و نخود باید از قبل پخته شده باشد و بعد آن را با سایر ادویه جات و سبزی ها مخلوط کرده و داخل ورق های خمیر بگذارند. سپس آن را در داخل آب جوش می گذارند تا پخته شود. در پایان بعد از جوش افتادن آش مقداری کشک سابیده نیز به آن اضافه می کنند. شباهت زیادی به سمبوسه دارد که پس از آماده کردن و گذاشتن مواد ( کوبیده نخود - پیاز - سبزیجات ) و با تا کردن لایه های خمیر روی همدیگر و فشردن، آن را در آب جوش می انداختند و آشی درست می شد که به آن آش جوش پره می گفتند اما امروزه به جای پختن سمبوسه ( جوش پره ) در آب بعضی خانواده ها آن را در روغن سرخ می کنند و این شیوه امروزه در بیشتر نقاط جهان رایج است. غذای چینی جیائوزی و در ژاپن گیوزا بسیار شبیه آش جوشپره است. تفاوت عمده در مواد است که در ژاپنی و چینی گاهی گوشت هم اضافه می کنند.

اش جوش پرهاش جوش پرهاش جوش پره
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آش_جوش_پره
آش جوش پره Aash e Joush Pare آشی است که در خراسان بویژه در جنوب خراسان از پختن سمبوسه در آب درست می شود.
روش تهیه
خمیر را پهن کرده و بصورت برگ ( ورق ) در می آورند و میانش را با پیاز خورد شده و عدس و نخود پخته شده و له شده و ادویه پر کرده و برگ خمیر را روی همدیگر بصورت مثلث تا می زنند و محکم بر روی هم فشار می دهند تا باز نشود. عدس و نخودباید از قبل پخته شده باشد و بعد آن را با سایر ادویه جات و سبزی ها مخلوط کرده و داخل ورق های خمیر بگذارند. سپس آن را در داخل آب جوش می گذارند تا پخته شود. در پایان بعد از از جوش افتادن آش مقداری کشک سابیده نیز به آن اضافه می کنند. [۱] سمبوسه یا جوش پره ابتدا در قدیم یک غذای اصلی در خراسان بوده است اما در خراسان سمبوسه را پس از آماده کردن و گذاشتن مواد ( کوبیده نخود - پیاز - سبزیجات ) و با تا کردن لایه های خمیر روی همدیگر و فشردن، آن را در آب جوش می انداختند و آشی درست می شد که به آن آش جوش پره میگفتند اما امروزه بجای پختن سمبوسه ( جوش پره ) در آب آن را در روغن سرخ می کنند و این شیوه امروزه در بیشتر نقاط جهان رایج شده است. اما در جنوب خراسان هنوز هم سمبوسه آب پز به عنوان یک آش خوشمزه در روستاها رایج است. و بویژه برای میهمانی های خانوادگی این غذای رایج منطقه است در زیبد گناباد برای احترام و بزرگداشت میهمانان از آنان با آش جوش پره پذیرایی می کنند. البته تهیه و تدارک این غذا از سخت ترین و پر زحمت ترین غذا ها است. همانطور که در تاریخ بیهقی آمده این غذا از دوران بسیار قدیم در خراسان رایج بوده است. از دیگر آش های رایج در گنابادآش سرموکی است که به آن آش سووزی ( سبزی ) نیز می گویند. ( آش در جنوب خراسان ماهنامه" نامه گناباد" ۱۳۸۱ ) در شهرهای بیرجند - گناباد - [۱] فردوس - قاین - و منطقه براکوه زیبد این آش غذای عمومی و سنتی فراگیر و مورد علاقه محسوب می شودو برای جشن ها و مناسبتهای عمومی پخته می شود همچنین نان سرموکی و آش پختیک همچنین اشکنه کشک یا کله جوش ( قبل از جوش آمدن نباید به جوش آید می برد ) از دیگر غذاهای سنتی جنوب خراسان است. امروزه برای تهیه جوش پره یا سنبوسه مواد تشکیل دهنده ( معمولا پیاز خوردشده - سبزیجات و نخودو عدس از قبل پخته شده ) را در تکه ای بزرگ از نان لواش یا برگی از خمیر می ریزند و نان لواش یا برگ خمیر را به صورت سه گوش یا مستطیل می بندند و سپس آن را در قابلمه آب جوش می ریزندتا حدود ۲۰ دقیقه جوش بخورد و قبل از له شدن باید آن را برداشت. غذاهای محلی استان خراسان رضوی یکی دیگر از جاذبه های اجتماعی منطقه به شمار می رود. اصلی ترین غذای محلی این خطه آش است که انواع بسیار متنوعی دارد. آش جوش پره، آش محلى، آش لخشک، آش بلغور ترش، قلیه آش، آش بلغور شیر، آش انار، آش آباح، آش گوشواره، آش دوغه، آش قیحه تنها چند غذای این منطقه است. مشهد و دیگر شهرهاى استان هاى خراسان شمالى و جنوبى و رضوى به قدرى تنوع غذایى دارند که حتى نمایش غذاهاى محلى این سرزمین خود جاذبه اى لذیذ محسوب مى شود. در کنار انواع آش، آبگوشت، اشکنه، کال جوش، شولی پتو، بلغور شیر، خورش ریواس و پلوها و چلوها هم از دیگر جاذبه هاى خوراکى این منطقه هستند.
...
[مشاهده متن کامل]

جستارهای وابسته [ویرایش]
آش
جنوب خراسان
فرهنگ خراسان
غذاهای خراسانی
پیوند به بیرون [ویرایش]
تصویر مراحل و مواد آش جوش پره[۲]
[۳]
طرز تهیه آش سبزی
طرز تهیه آش رشته
طرز تهیه آش جو
طرز تهیه آش شله قلمکار
طرز تهیه آش ماش
طرز تهیه آش آماج
طرز تهیه آش رشته
طرز تهیه آش جو
طرز تهیه آش شله قلمکار
طرز تهیه آش ماش
طرز تهیه آش آماج
توضیحات [ویرایش]
↑ در باب طباخی و صنعت آن، به کوشش ایرج افشار، انتشارات سروش، ۱۳۶۰
[نمایش]
ن • ب • و
انواه آش های ایرانی
[نمایش]
ن • ب • و
آشپزی ایرانی
رده ها: آشپزی ایرانیآشپزی پاکستانیآشپزی سنگاپوریآشپزی عراقیآشپزی عربیآشپزی مالزیآشپزی هندیچاشت هاچاشت های ایرانی

بپرس