اسیت

دانشنامه عمومی

آسیت. آسیت[ ۱] [ ۲] [ ۳] [ ۴] [ ۵] [ ۶] [ ۷] [ ۸] ( به انگلیسی: Ascites ) یا آب آوردگی شکم به تجمع مایع در حفره صفاقی گفته می شود. از نظر بالینی وقتی آسیت قابل تشخیص است که حجم مایع بیش از ۵۰۰ سی سی باشد. آب آوردگی شکم دلایل گوناگونی از جمله بیماری های کبدی مانند سیروز و متاستاز و سرطان های گوارشی و نیز مسدود شدن سیاهرگ کبدی در نشانگان باد - کیاری می تواند داشته باشد. تشخیص دقیق به وسیلهٔ پاراسنتز و آزمایش خون و نیز با ماتیته جابجا شونده در دَق و سونوگرافی قابل انجام است.
گرادیان بالای آلبومین نشان دهنده افزایش فشار سیاهرگ باب کبدی ( ورید باب ) است.
درمان اولیه با محدودیت سدیم در غذا، محدودیت مایعات، داروهای ادرارآور مانند اسپیرونولاکتون و فوروزماید است. در آب آوردگی مقاوم گاه به تخلیه مکرر آب آوردگی یا ایجاد شانت داخل صفاقی و آناستوموز سیاهرگ باب به ورید اجوف تحتانی می پردازند.
در کشورهای توسعه یافته، شایع ترین علت، سیروز کبدی است. علل دیگر عبارتند از: سرطان، نارسایی قلبی، سل، پانکراتیت و انسداد ورید کبدی. در سیروز، مکانیزم پایه، فشار خون بالا در سیستم پورتال و اختلال در عملکرد عروق خونی است. تشخیص معمولاً بر اساس معاینه همراه با سونوگرافی یا CT اسکن می شود.
آسیت های خفیف به سختی قابل تشخیص هستند، اما آسیت های شدید معمولاً منجر به اتساع شکم می شود. افراد مبتلا به آسیت به طور کلی از فشار فزاینده شکم و همچنین تنگی نفس به دلیل ضعف مکانیکی در دیافراگم شکایت می کنند.
آسیت با معاینه فیزیکی شکم با برآمدگی قابل توجه پهلوها در فرد خوابیده به پشت ( flank bulging ) ، تغییر صدای دق ( shifting dullness ) ( تفاوت در صدای دق در پهلوها که در هنگام چرخش شخص تغییر مکان می یابد ) تشخیص داده می شود؛ یا در آسیت های شدید با تست ( fluid thrill یا fluid wave ) ( ضربه زدن یا فشار دادن از یک طرف باعث ایجاد اثر موج مانند از طریق مایعات می شود که ممکنست در طرف مقابل شکم احساس شود ) .
سایر علائم آسیت ممکن است به دلیل علت زمینه ای آن وجود داشته باشند؛ به عنوان مثال، در فشار خون بالای پورت ( احتمالاً به دلیل سیروز یا فیبروز کبد ) افراد ممکن است از تورم ساق، کبودی، ژنیکوماستی، هماتمز یا اختلالات روانی ناشی از انسفالوپاتی شکایت کنند. کسانی که به دلیل ابتلا به سرطان ( کارسینوم صفاقی ) مبتلا به آسیت هستند ممکن است خستگی مزمن یا کاهش وزن را ذکر کنند. کسانی که به دلیل نارسایی قلبی آسیت دارند ممکن است از تنگی نفس و همچنین خس خس ( ویزینگ ) و عدم تحمل فعالیت نیز رنج ببرند.
عکس آسیت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

دعای رفع قحطی، دعای باران
آب آوردگی شکم یا آسیت ( Ascites ) به تجمع مایع در حفره صفاقی گفته می شود.

بپرس