اسناد خبری

لغت نامه دهخدا

اسناد خبری. [ اِ دِ خ َ ب َ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) الاسناد الخبری ، ضم کلمة او ما یجری مجراها الی اخری بحیث یفید ان مفهوم احداهما ثابت لمفهوم الاخری او منفی عنه و صدقه مطابقته للواقع و کذبه عدمها و قیل صدقه مطابقته للاعتقاد و کذبه عدمها. ( تعریفات ). اسناد خبری نسبت حاکی از نسبت خارجیه است. و عبارت است از ضم کلمه ای یا جاری مجرای آن به دیگری چنانکه افاده ثبوت مفهوم یکی را برای دیگری یا نفی مفهوم یکی را از دیگری کند.

فرهنگ فارسی

اسناد خبری نسبت حاکی از نسبت خارجیه است . و عبارت است از ضم کلمه یا جاری مجرای آن بدیگری چنانکه افاده ثبوت مفهوم یکی را برای دیگری یا نفی مفهوم یکی را از دیگری کند .

دانشنامه آزاد فارسی

اِسناد خبری
(یا: خَبَر) در علم معانی پیوند نهاد (مسندالیه) و گزاره (مسند). اسناد خبری جمله ای است که می توان آن را درست یا نادرست دانست؛ به بیان دیگر، خبر کلامی است که متحمل صدق و کذب باشد. اسناد خبری بر چند نوع است: ۱. اسناد حقیقی آن است که فعل به فاعل حقیقی نسبت داده شود: «علی دانش آموز است»؛ ۲. اسناد مجازی که فعل به فاعل غیرحقیقی نسبت داده می شود: «یلدا در چشمت نشسته است». اسناد مجازی ویژه شعر و ادبیات است. خبر به اعتبار سلب و ایجاب نیز تقسیم می شود: ۱. حکم ایجابی، که در آن نسبت فعل با فاعل اثبات شود؛ «از محبت خارها گل می شود»؛ ۲. حکم سلبی، که در آن نسبت فعل با فاعل نفی می شود: «بی تو به سر نمی شود». خبر به اعتبار آگاهی یا اطمینان شنونده از موضوع به سه مرحله تقسیم می شود: ۱. خبر ابتدایی، که شنونده کاملاً از آن ناآگاه است و پس نیازی به تأکید نیست: «علی را دیدم»؛ ۲. خبر طلبی، که شنونده دربارۀ درستی خبر تردید دارد و گوینده ناچار بر آن تأکید می ورزد: «بله که علی را دیدم!»؛ ۳. خبرانکاری، که شنونده منکر درستی خبر باشد و گوینده ناچار به گفتار خود تأکید بسیاری می ورزد: «به خدا علی را دیدم» یا «باورکن علی را دیدم».

پیشنهاد کاربران

بپرس