اسماعیل ممتاز

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اسماعیل ممتاز معروف به ممتازالدوله فرزند مکرم السلطنه تبریزی از سیاسیون دوره پهلوی و در ادارات مختلفی مشغول خدمت بود.
اسماعیل ممتاز متولد ۱۲۵۳ (ه. ش) در تبریز است.
تحصیلات
وی تحصیلات خود را در تبریز ادامه داد و به زبان فرانسه و انگلیسی نیز مسلط شد و به استخدام وزارت امورخارجه درآمد.
مناصب ممتازالدوله
چندی در تهران در ادارات مختلف مشغول خدمت بود. بعد مامور استانبول گردید و سال ها در سفارت ایران همه کاره بود. در ۱۳۲۳ به تهران احضار شد و به ریاست دارالترجمه صدراعظم (عین الدوله) منصوب شد. از دیگر مناصب او می توان به منشی گری و مترجمی حکومت سنندج و نشان شیر و خورشید از درجه سیم در ۱۳۰۹ (ه. ق)، سفارت کبری و مدیری جنرال کونسولگری استامبول و نشان مجیدی از درجه سوم در ۱۳۱۴ (ه. ق)، وکالت و ریاست مجلس، وزارت و بسیاری از مشاغل دیگر اشاره کرد.
تهیه نظامنامه عدالتخانه
...

پیشنهاد کاربران

میرزا اسماعیل خان ممتازالدوله ( ۱۲۵۸ در تبریز – ۱۳۱۲ در تهران ) سیاستمدار، مترجم، کنسول و وزیر ایرانی در دوران مظفرالدین شاه تا رضاشاه بوده است. وی در سن ۵۵ سالگی بر اثر بیماری قلبی در تهران درگذشت. ممتازالدوله در اوایل صدارت سلطان عبدالمجید میرزا عین الدوله به تهران آمد و در دستگاه عین الدوله با سمت مترجمی مشغول به کار شد و بر حسب دستور دولت وقت قانون دادگستری را از ترکی عثمانی به فارسی ترجمه کرد و دولت با تصویب شاه اجرای آن را اعلام کرد. ممتازالدوله با مشروطه خواهان همکاری می کرد. در دورۀ اول انتخابات عجیبه مردم اراک به دلیل اختلاف نتوانستند نماینده خود را انتخاب کنند، ممتازالدوله از مرکز به عنوان نماینده اراک پیشنهاد شد و چون وارد مجلس شد، با راه یافتن به کمیسیون های مجلس به صف اعتدالیون پیوست. پس از استعفای احتشام السلطنه از ریاست مجلس شورای ملّی در سال ۱۳۲۶ق ممتازالدوله در دوم ربیع الثانی همین سال به ریاست مجلس شورای ملی برگزیده شد. مجلس اول مشروطیت که کمتر از دو سال دوام داشت ـ ۱۴ مهر ۱۲۸۵ تا ۲ تیر ۱۲۸۷ ـ شاهد تحولات بسیاری بود. این مجلس که مولود قیام مردم بود، پیش از پایان دوره قانونی خود به علت مخالفت محمد علی شاه قاجار با مشروطه طلبان توسط کلنل لیاخوف، رییس روسی قزاقخانه و تعدادی از افسران روس به توپ بسته شد. در این حادثه حکیم الملک ( ابراهیم حکیمی ) ، بهاءالواعظین و ممتاز الدوله موفق به فرار شدند. میرزا جهانگیر خان و ملک المتکلمین دستگیر شده و در باغشاه به قتل رسیدند. سید محمدصادق طباطبائی و سید عبدالله بهبهانی دستگیر شده مورد اهانت و ضرب و شتم قرار گرفتند.
...
[مشاهده متن کامل]

میرزا اسماعیل ممتاز فرزند میرزا علی اکبر مکرم السلطنه و نوه آقا صمد صراف تبریزی بود که در سال ۱۲۵۸ ه‍. خ در تبریز به دنیا آمد. دوران کودکی خود را در تبریز به پایان رساند و بعد از آن برای تحصیل در شاخه های حقوق و زبان فرانسه عازم استانبول شد. در سال ۱۲۷۴ به ایران بازگشت و در وزارت امور خارجه مشغول به کار شد. یکسال بعد با عنوان سفیر دوم ایران به استانبول رفت و مدتی با سمت های کنسول و سرکنسول ایران مشغول به کار شد.
ممتازالدوله در اوایل صدارت عین الدوله به تهران آمد و در دستگاه حکومتی وی با سمت مترجم مشغول به کار شد و بر حسب دستور دولت وقت، قانون قضاوت را از ترکی عثمانی به فارسی ترجمه کرد و دولت وقت با تصویب شاه اجرای آن را اعلام نمود.

اسماعیل ممتاز
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/اسماعیل_ممتاز

بپرس