اسماء بنت ابی بکر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اَسماء بنت ابی بکر دختر ابوبکر (عبدالله) بن ابی قحافه (عثمان)، از تیره بنی تمیم است.
مادرش قیله یا قُتیله از بنی عامر بن لؤی قریشی است که ابوبکر به روزگار جاهلیّت وی را طلاق داد. او ۲۷ سال پیش از هجرت در مکه زاده شد و همانجا رشد کرد. در جوانی به همسری زبیر بن عوام درآمد و به دعوت پدرش، اسلام آورد. برخی مورّخان او را از نخستین مسلمانان و هجدهمین نفری دانسته اند که اسلام آورده است. او از هجرت شبانه پیامبر (صلی الله علیه و آله) آگاه بود و بر پایه روایتی، در سه روزی که پیامبر و ابوبکر در غار بودند، برای آنان غذا می برد. هنگام حرکت حضرت، کمربند خود را دو پاره کرد و غذای پیامبر (صلی الله علیه و آله) را با یکی از آن دو بست، به همین جهت به او «ذات النّطاقَیْن» می گفتند. وی به این لقب شهرت یافت و بدان افتخار می کرد و هنگامی که شامیان به تمسخر، پسرش عبدالله را ابن ذات النّطاقَیْن می نامیدند، اسماء پاسخ داد: به کدام یک از دو کمربندم من را مسخره می کنید: به آنکه غذای سفر پیامبر (صلی الله علیه و آله) را با آن بستم یا به آنکه زنان دارند و از آن گریزی نیست؟
پس از پذیرش اسلام
اسماء بر اثر فاش نکردن جهت حرکت پیامبر (صلی الله علیه و آله)، از ابوجهل سیلی خورد. طبق نقلی او پس از هجرت پیامبر (صلی الله علیه و آله) در حالی که پسرش عبدالله را آبستن بود، به مدینه هجرت کرد و نوزاد خود را در قبا به دنیا آورد. از شرکت او در جنگ ها و دیگر حوادث دهه نخست تاریخ اسلام خبری نیست؛ امّا در سال ۱۳ هجری به روزگار حکومت پدرش، همراه همسرش زبیر در پیکار یرموک، دشوارترین نبرد مسلمانان با رومیان، شرکت داشت. در اواخر خلافت عمر به سال ۲۳ هجری هنگامی که پسرش عروه، کودکی خردسال بود، از زبیر طلاق گرفت. با توجه به اینکه مورّخان برایش همسر دیگری ننوشته اند، به نظر می رسد تا پایان عمر (۷۳هجری) به مدّت ۵۰ سال تنها زیست و همسر دیگری اختیار نکرد.
در دوران خلفا و پس از آن
اسماء از صحابه و نزد خلفا شخصی محترم بود، از این رو هنگامی که عمر برای مسلمانان و براساس فضل و سابقه آنان مقرّری تعیین می کرد، برای اسماء ۱۰۰۰ درهم قرار داد. وی زنی فصیح بود و رأیی استوار داشت. سفارش او به پسرش عبدالله هنگامی که در محاصره شامیان قرار داشت و پاسخ های وی به حجاج ، از خردمندی او حکایت دارد. اسماء در طول محاصره هفت ماه و نیمه پسرش، در کنار او بود و پیکار، کشته شدن و به دار آویختنش را از نزدیک نظاره می کرد.
فرزندان اسماء و زبیر
...

[ویکی فقه] اسماء بنت ابی بکر (قرآن). اسما بنت ابی بکر، همسر زبیر بن عوام است.
اسما بنت ابی بکر، همسر زبیر بن عوام است.
انفاق به خانواده مشرک
بر اساس نقلی، در پی پرسش اسماء از پیامبر صلی الله علیه وآله درباره انفاق به مادر و مادربزرگ مشرکش در عمرة القضاء ، آیه ۲۷۲ سوره بقره نازل شد.
← سخن علامه طباطبایی
۱. ↑ حمیری، هشام بن عبدالملک، سیره ابن هشام، ج ۱، ص ۲۵۴.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس