اسفندارمذ

لغت نامه دهخدا

اسفندارمذ. [ اِ ف َ م َ ] ( اِ مرکب ) ( وجه اشتقاق آن در اسفند گذشت ) ماه دوازدهم ازسال شمسی ایرانی مطابق حوت عربی و شباط سریانی و فبراریوس رومی ( از دهم بهمن تا دهم اسفند ) و آن ماه سوم از زمستان است. نام ماه دوازدهم ، و آن مدت ماندن آفتاب است در برج حوت. ( غیاث ). نام ماه دوازدهم باشد از سال شمسی. ( برهان ). اسپندارمذ. اسفند. اسپند. اسپندار. اسفندار : در راه سرمائی و بادی سرد بود سخت سرد خاصه تا سر دره دینار ساری. و این سفر در ماه اسفندارمذ بود. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 456 ).
باد عمر و ملک او چون مهر وآبان هم نشین
تا ز اسفندارمذ مه ره بفروردین برد.
مختاری.
|| روز پنجم از هر ماه شمسی. ( جهانگیری ). و فارسیان این روز را مبارک شمرند و عید کنند بنابر قاعده ای که میان ایشان متعارف است که چون نام روز با نام ماه موافق باشد آن روز را عید باید کرد و مبارک است. ( برهان ). نیک است در این روز جامه نو پوشیدن و درخت نشاندن. ( جهانگیری ). || زمین. ( جهانگیری ) ( برهان ). ارض. ( برهان ). || ( اِخ ) فرشته ای باشد که موکل است بر درختان و بیشه ها و تدبیر امور و مصالحی که در اسفندارمذ واقع شود بدو متعلق است. ( جهانگیری ) ( برهان ). ملکی است موکل بر زمین و اشجار که تدبیرمصالح ماه و روز مذکور به او متعلق است. ( رشیدی ). رجوع به اسفند شود.

فرهنگ فارسی

یکیاز امشاسپداننماینده بردباری و سازش اهورا مزدا و واسطه بین آفریدگارو آفریدگان است . در جهان خاکی نگهبانی زمین با اوست وی موکل بروز پنجم هر ماه شمسی ( اسپندار مذ روز ) و دوازدهمین ماه هر سال شمسی ( اسپندارمذماه اسفند ماه ) است . او را اسفند واسپند هم خوانند.
( اسم ) ۱ - پنجمین امشاسپنداز امشاسپندان ( مهین فرشتگان ) دین زرتشتی ۲ - ماه دوازدهم از سال شمسی که امروز ( اسفند ) میگویند مدت ماندن آفتاب در برج حوت . ۳ - نام روز پنجم از هر ماه شمسی .

فرهنگ عمید

= اسپندارمذ

پیشنهاد کاربران

بپرس